Haku Menu

Luovuta verta

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa kanssaihmisiä. Yhdestä luovutuksesta saa avun jopa kolme potilasta – ja se voi pelastaa hengen.

Verestä tehtäviä valmisteita ja lääkkeitä tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosille. Usein valmisteiden ja lääkkeiden avulla voidaan pelastaa potilaan elämä.

Verta ei voi valmistaa keinotekoisesti. Verta tarvitsevat potilaat ovat siten verenluovuttajien avun varassa. Jos jostain syystä ei voi itse luovuttaa, voi silti kannustaa toisia luovuttamaan verta.

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovutusta, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Etsi sivun alareunasta sinua lähinnä oleva verenluovutuspaikka ja tule hengenpelastajaksi!

Tarvitsemme uusia verenluovuttajia jatkuvasti. Testaa soveltuvuutesi Sovinko luovuttajaksi -nettitestillä ja aloita jo tänään! Suosittelemme tekemään testin ennen jokaista verenluovutusta.

Tärkeä tarkoitus

Anne ja Hannu luovuttivat verta ensimmäistä kertaa jo alle kaksikymppisinä, Hannu miehille tyypillisesti armeija-aikana ja Anne muuten vaan ystävänsä kanssa kun ikäraja tuli täyteen.

Kiireisiin perheenperustamisvuosiin osunut tauko verenluovutuksesta katkesi, kun nuorin lapsi Juulia sairastui vakavasti alle vuoden ikäisenä ja tarvitsi verta leikkauksesta toipuakseen.

– Puolen litran veripussin luovuttaminen on todella mitätön vaiva verrattuna siihen, miten tärkeisiin tarkoituksiin verta käytetään. Tyttäremme Juulia muistuttaa tästä joka päivä, Hannu alleviivaa.

Tänä päivänä Juulia on 22-vuotias sosionomiopiskelija Vaasassa. Hän ei voi lapsuudenaikaisen sairautensa takia luovuttaa verta, mutta 24-vuotias isosisko Lotta on jo käynyt muutaman kerran luovuttamassa.

Lue Pirttimaan perheen tarina.