Haku Menu

Luovuta verta

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa kanssaihmisiä. Yhdestä luovutuksesta saa avun jopa kolme potilasta – ja se voi pelastaa hengen.

Verestä tehtäviä valmisteita ja lääkkeitä tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille ja keskosille. Usein valmisteiden ja lääkkeiden avulla voidaan pelastaa potilaan elämä.

Verta ei voi valmistaa keinotekoisesti. Verta tarvitsevat potilaat ovat siten verenluovuttajien avun varassa. Jos jostain syystä ei voi itse luovuttaa, voi silti kannustaa toisia luovuttamaan verta.

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. 

Tarvitsemme uusia verenluovuttajia jatkuvasti. 

Testaa, voitko luovuttaa verta, ja aloita jo tänään! Jos olet luovuttanut jo aiemmin,  siirry suoraan varaamaan aika

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.


Etsi lähin luovutuspaikka

Tärkeä tarkoitus

Anne ja Hannu luovuttivat verta ensimmäistä kertaa jo alle kaksikymppisinä, Hannu miehille tyypillisesti armeija-aikana ja Anne muuten vaan ystävänsä kanssa kun ikäraja tuli täyteen.

Kiireisiin perheenperustamisvuosiin osunut tauko verenluovutuksesta katkesi, kun nuorin lapsi Juulia sairastui vakavasti alle vuoden ikäisenä ja tarvitsi verta leikkauksesta toipuakseen.

– Puolen litran veripussin luovuttaminen on todella mitätön vaiva verrattuna siihen, miten tärkeisiin tarkoituksiin verta käytetään. Tyttäremme Juulia muistuttaa tästä joka päivä, Hannu alleviivaa.

Lue Pirttimaan perheen tarina.