Verenluovutus on kädenojennus potilaille

Verta käydään luovuttamassa, koska se on konkreettinen tapa auttaa potilaita. Verenluovutus tuo myös luovuttajille itselleen iloa. Vuonna 2022 verta luovutti Suomessa yli 115 000 henkilöä.

Verenluovuttaja Miikka Kujanpää verenluovutuspisteessä.

”Luovutan verta, koska siitä saa hyvän mielen ja voin omalla toiminnallani vaikuttaa myönteisesti”, verenluovuttaja Miikka Kujanpää sanoo.

”Pelkkä ajatus siitä, että voin auttaa sairaalassa olevaa potilasta näin pienellä teolla on todella palkitseva. Se tuo iloa elämään.”

Kujanpää on yksi niistä 115 528 suomalaisesta, jotka ilmoittautuivat verenluovutukseen vuonna 2022. Verenluovutukseen voi tulla ensimmäistä kertaa 18–59-vuotiaana. Säännöllisesti luovuttava voi jatkaa siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta.

Sekä aiempia että uusia luovuttajia tarvitaan

Uusia verenluovuttajia kävi verenluovutuksessa vuonna 2022 kaikkiaan 18 800 eli 16 % kaikista kävijöistä. Kokoverta luovutettiin 181 406 kertaa, mikä oli noin 2 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Pandemian vaikutukset eli etätyö ja ihmisten vähentynyt liikkuminen näkyi myös verenluovuttajien vähenemisenä varsinkin Veripalvelun kiinteissä toimipisteissä kaupunkien keskustoissa. Tilanne on kuitenkin alkanut hiljalleen korjaantua aktiivisen markkinoinnin ja aukioloaikojen muutosten tukemana.

Verenluovuttajat auttavat potilaita

Vuosittain verta tarvitsee Suomessa noin 40 000 potilasta. Verenluovuttajat tuovat konkreettista apua sairaaloiden potilaille, sillä Veripalvelu tuottaa luovutetusta verestä potilaiden tarvitsemat turvalliset verivalmisteet ja jakelee ne kaikkiin Suomen sairaaloihin.

Veripalvelu on alansa ainoa toimija Suomessa, joten se tuottaa yhdessä verenluovuttajien kanssa huoltovarmuutta koko yhteiskunnalle. ”Veripalvelu tutkii luovutetun veren turvallisuuden ja tarjoaa sairaaloille verensiirtohoitoihin ja elinsiirtoihin tarvittavat kliiniset laboratoriotutkimukset 24/7-periaatteella”, viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen Veripalvelusta kertoo.