Patienter behöver hjälp av blodgivare kring påskhelgen

Särskilt dagarna före och omedelbart efter påsk är det viktigt att tillräckligt många givare sträcker ut sin arm. Blodtjänsts verksamhetsställen är stängda på långfredagen den 29 mars men håller öppet på annandag påsk, måndagen den 1 april.

Blodprodukter behövs på sjukhus varje dag på året, oavsett om det är vardag eller helg. Normalt kan man ge blod på vardagar, och det räcker för att säkerställa de blodprodukter som vården av patienter kräver.

”Till exempel trombocyter som används i vården av cancerpatienter håller bara några dagar efter donationen, och därför är det viktigt att blodgivarna är aktiva även under påskhelgen”, säger Johanna Castrén, direktör för blodgivning vid Blodtjänst.

Utöver cancerpatienter ges blodprodukter exempelvis till operationspatienter, för tidigt födda barn och olycksoffer.

Förutom på vardagar kan man under påskens långhelg ge blod på annandag påsk, måndagen den 1 april.

Både nya och erfarna blodgivare är välkomna att ge blod. Man kan ge blod första gången i åldern 18–59 år. På adressen kanjagdonera.fi kan man enkelt testa sin lämplighet som blodgivare.

Måndagen den 1 april kan man ge blod på Blodtjänsts tio verksamhetsställen:

Esbo 11–18
Vanda 11–18
Sanomahuset 11–18
Jyväskylä 11–18
Kuopio 11–18
Tammerfors 11–18
Lahtis 11–17
Åbo 10–17
Uleåborg 10–17
Seinäjoki 10–17

Dessutom ordnas ett blodgivningsevenemang i Kyrkoparkens församlingshem i Riihimäki den 1 april kl. 12–17. En egen blodgivningstid kan beställas på webbadressen veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Verksamhetsställenas kontaktuppgifter, öppettider och blodgivningsevenemang finns på Blodtjänsts webbplats.

Senast uppdaterad: 22.03.2024