Patienter behöver hjälp av blodgivare även under påsk

Särskilt dagarna före och omedelbart efter påsk är det viktigt att tillräckligt många givare sträcker ut sin arm. Blodtjänsts verksamhetsställen håller öppet på vardagar och annandag påsk, måndagen den 10 april.

Blodprodukter behövs på sjukhus varje dag på året, oavsett om det är vardag eller helg. Normalt kan man ge blod på vardagar, och det räcker för att säkerställa de blodprodukter som vården av patienter kräver.

”Till exempel trombocyter som används i vården av cancerpatienter håller bara några dagar efter donationen, och därför är det viktigt att blodgivarna är aktiva även under påskhelgen”, säger Johanna Castrén, direktör för blodgivning vid Blodtjänst.

Utöver cancerpatienter ges blodprodukter exempelvis till operationspatienter, för tidigt födda barn och olycksoffer.

Förutom på vardagar kan man under påskens långhelg ge blod på annandag påsk, måndagen den 10 april.

Både nya och erfarna blodgivare är välkomna att ge blod. Man kan ge blod första gången i åldern 18–59 år. På adressen kanjagdonera.fi kan man enkelt testa sin lämplighet som blodgivare.

Måndagen den 10 april klockan 11–18 kan man ge blod på Blodtjänsts tio verksamhetsställen. Dessutom ordnas ett blodgivningsevenemang i Kyrkoparkens församlingshem i Riihimäki den 10 april kl. 12–17. En egen blodgivningstid kan beställas på webbadressen veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Verksamhetsställenas kontaktuppgifter, öppettider och blodgivningsevenemang finns på Blodtjänsts webbplats.

Senast uppdaterad: 05.04.2023