Pyhät lisäävät verenluovuttajien tarvetta joulukuun arkipäivinä

Joulukuulle ja vuoden vaihteeseen osuu verenluovutuksen kannalta monta kriittistä päivää. Arkiviikoille osuvat pyhät lisäävät verenluovuttajien tarvetta kuukauden muina päivinä, sillä potilaat tarvitsevat verivalmisteita pyhistä riippumatta. Luovutettu veri voi olla jollekin vuoden paras lahja.

​Joka viikko tarvitaan lähes 4000 verenluovuttajan apua. Verta voi luovuttaa vain arkisin. Siksi verenluovuttajien toivotaan aktivoituvan normaalia enemmän arkipyhien ympärille osuvina päivinä. Esimerkiksi monille syöpäpotilaille tärkeät verihiutaleet säilyvät vain muutaman päivän luovutuksesta.

”Luovutettu veri voi olla jollekin vuoden tärkein lahja. Sillä voi pelastaa elämän”, sanoo Veripalvelun asiakaspäällikkö Liisa Romo.

”Koko joulukuu on hyvää aikaa muistaa tuntematonta lähimmäistä verta luovuttamalla. Verenluovutus on ilmainen tapa auttaa ja sopii suurimmalle osalle meistä.”

Verenluovutukset itsenäisyyspäivän ympärillä

Itsenäisyyspäivänä, tiistaina 6.12., verenluovutuspisteet ovat kiinni.

Viikon 49 eli 5.–11.12. neljänä arkipäivänä toivotaan erityisen monen verenluovuttajan aktivoitumista. Neljän päivän aikana on kerättävä sama määrä verta kuin viiden arkipäivän viikkona.

Joulun ja välipäivien verenluovutukset

Jouluaatto osuu tänä vuonna viikonloppuun. Aatonaattona, perjantaina 23.12. verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä kiinteässä toimipisteessä ja viidessä verenluovutustilaisuudessa eri puolilla maata.

Veripalvelun kymmenen toimipistettä ovat avoinna 23.12. klo 17 asti.
Perjantain 23.12. verenluovutustilaisuudet järjestetään Porvoossa, Hyvinkäällä, Alavudella, Pirkkalassa ja Halikossa.
Tapaninpäivänä 26.12. ja loppiaisena 6.1. verenluovutuspisteet ovat kiinni.
Kaikki joulukuun luovutustilaisuudet ja tarkemmat tiedot ajankohdista löytyvät osoitteesta veripalvelu.fi/luovutuspaikat.

Perustietoa verenluovutuksesta

Luovutetusta verestä tehdyillä verivalmisteilla hoidetaan mm. synnyttäviä äitejä, keskosia, syöpäpotilaita ja onnettomuuksien uhreja. Verivalmisteilla annettu hoito voi pelastaa hengen.
Verenluovutuksen voi aloittaa 18–59-vuotiaana. Aiemmin verta luovuttaneet voivat jatkaa verenluovutusta 70-vuotiaaksi asti.
Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi testata osoitteessa Sovinkoluovuttajaksi.fi.
Verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä ja luovutustilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Katso kaikki luovutuspisteet täältä.
Verenluovutukseen voi varata ajan osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Viimeksi päivitetty: 10.03.2023