Näin epidemiatilanne vaikuttaa verenluovutukseen – Varaa aika ja auta potilaita

Verenluovuttajien apua tarvitaan joka arkipäivä, sillä potilaat tarvitsevat verivalmisteita koronatilanteesta huolimatta. Verenluovutuksen varotoimia vahvistettiin uudelleen tammikuun alussa.

​Koronaepidemian paheneminen voi vaikuttaa myös verenluovuttajien määrään. Sairaana tai korona-altistuksesta seuraavan karanteenin aikana ei voi luovuttaa verta. Epidemia voi myös yleisesti vähentää liikkumista pois kotipiiristä.

”Potilaat tarvitsevat verivalmisteita joka päivä, koronatilanteesta riippumatta”, muistuttaa Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

”Meillä on aina oltava varastossa verivalmisteita usean päivän tarpeiksi. Esimerkiksi syöpäpotilaiden hoidossa käytettävät verihiutaleet säilyvät valmistuksen jälkeen vain neljä päivää, ja niiden varastotilanne voi vaihdella nopeasti. Siksi on tärkeää, että ne 18-70-vuotiaat, jotka pystyvät luovuttamaan verta, varaavat ajan.”

Verenluovutus toimii tällä hetkellä ensisijaisesti ajanvarauksella, ja ajan voi varata halutessaan pidemmänkin ajan, jopa kolmen kuukauden päähän. Ajanvaraus tehdään osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Jos varattu aika pitää perua tai muuttaa, onnistuu se helposti netissä tai puhelimitse.

”Verenluovutus on helppo keino tehdä hyvää. Samalla voi omalta osaltaan auttaa yhteiskunnan toiminnan ja huoltovarmuuden ylläpitämisessä”, Pastila toteaa. Ensimmäistä kertaa verenluovutusta harkitseva voi testata soveltuvuutensa helposti osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Turvallinen verenluovutus

Verenluovutuksen varotoimet ovat toimineet hyvin koko koronaepidemian ajan. Tiedossa ei ole yhtään verenluovutustiloissa tullutta tartuntaa. Korona ei myöskään leviä veren välityksellä.

Veripalvelu on vuoden alussa tehostanut varotoimiaan:

Verenluovuttajilta edellytetään nyt kasvomaskin käyttämistä,
Lapsia tai saattajia ei voi enää ottaa mukaan luovutustiloihin.
Lisäksi turvallisuudesta huolehditaan mm. turvaväleillä ja tehostetulla hygienialla. Ajanvaraus auttaa rajaamaan tilassa yhtä aikaa olevien ihmisten määrää. Verenluovutustilaisuudet eivät ole laissa tarkoitettuja yleisötilaisuuksia. Toimivan verihuollon turvaaminen on välttämätöntä kaikissa tilanteissa.

Kaikki verenluovutuksen varotoimet ja koronaepidemiaan liittyvät luovutussoveltuvuuden muutokset löytyvät Veripalvelun verkkosivuilta.

Verenluovutuksia ympäri maata

Verta voi luovuttaa ympäri Suomea järjestettävissä verenluovutustilaisuuksissa sekä Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä. Toimipisteiden aukioloajat löytyvät kunkin toimipisteen verkkosivuilta:

Espoo Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040
Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030
Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020
Jyväskylä Kolmikulma, Puistokatu 2-4, p. 029 300 1220
Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170
Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240
Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110
Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190
Tampere Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1, p. 029 300 1130
Turku Yliopistonkatu 29 B, 3. krs. p. 029 300 1140
Kaikki tulevat verenluovutustilaisuudet voi katsoa kalenterista Veripalvelun verkkosivuilla.

Viimeksi päivitetty: 28.02.2023