Muutoksia verenluovutuksen koronavarotoimiin ja luovutussoveltuvuuteen

Verenluovutuksen koronavarotoimia on purettu alkuvuoden aikana. Muutoksia on tullut kasvomaskien käyttöön, saattajien mukaan ottamiseen ja koronavirustartunnasta seuraavaan varoaikaan.

  • 10.3.2022 alkaen suosittelemme vahvasti kasvomaskin käyttöä verenluovutustiloissa, mutta sitä ei enää edellytetä verenluovuttajilta. Halutessaan saa käyttää myös omaa kasvomaskia tai visiiriä. Veripalvelu tarjoaa kaikille halukkaille kirurgisen suunenäsuojuksen.
  • 28.2. alkaen lapset tai saattajat ovat jälleen olleet tervetulleita luovutustiloihin, kunhan varotoimia pystytään noudattamaan.
  • Laboratorio- tai kotitestissä todetun koronavirustartunnan jälkeen tulee odottaa paranemisen jälkeen vähintään 10 vrk ennen luovutusta. Aiemmin varoaika oli 14 vuorokautta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on 3 kuukautta.

Älä tule verenluovutukseen, jos olet karanteenissa koronaviruksen vuoksi tai sinulle on suositeltu vapaaehtoista kontaktien välttämistä (esim. koronatestiä tai sen tuloksia odottaessa, tai perheenjäsenen koronainfektion vuoksi).

Kaikki ajantasaiset varotoimet ja luovutussoveltuvuuden muutokset löydät Koronaepidemia ja verenluovutus -sivulta.

 

Viimeksi päivitetty: 24.02.2023