Kimmo Porkalle Veripalvelun H.R.Nevanlinna-mitali

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on antanut pronssisen H.R.Nevanlinna-mitalin professori Kimmo Porkalle tunnustuksena hänen ansioistaan Hematologisen biopankin perustajana ja pitkäaikaisena vastuuhenkilönä.

Suomen hematologinen biopankki ja rekisteri on Suomen ensimmäisiä biopankkeja. Hematologisen biopankin omistavat Suomen Hematologiyhdistys, Suomen molekyylilääketieteen instituutti ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu.

Hematologinen biopankki tukee tutkimusta, jonka tarkoituksena on löytää keinoja veritautien parempaan ennaltaehkäisyyn, varhaisempaan ja tarkempaan diagnostiikkaan, yksilöllistettyyn hoitoon sekä seurantaan. Biopankki kerää näytteitä ja tietoja hematologista tautia sairastavilta potilailta koko Suomen alueelta, ja luovuttaa niitä ennalta määritettyjen periaatteiden mukaisesti tutkijoiden käyttöön.

Professori Porkka loi perustan Hematologisen biopankin toiminnalle. Hänen aktiivisuutensa ansiosta kaikki yliopistolliset sairaalat lähtivät biopankin toimintaan mukaan tehden siitä valtakunnallisen ja kansainvälisesti ainutlaatuisen biopankin. Hematologisella biopankilla on tärkeä rooli hoitojen kehittämisessä. Kaikkiaan hematologisesta biopankista on toimitettu näytteitä yli 30 tutkimukseen.

H.R.Nevanlinna toimi Veripalvelun ensimmäisenä johtajana yhteensä 40 vuotta luoden pohjan Suomen hyvin toimivalle verihuollolle ja toimien myös alan uraauurtavana tutkijana sekä kehittäjänä. Hänen nimeään kantava mitali voidaan antaa tunnustuksena merkittävistä tieteellisistä ansioista veripalvelutoimintaan tai verensiirtohoitoon liittyvällä tutkimusalueella sekä pitkäaikaisesta, tuloksekkaasta ja esimerkillisestä yhteistyöstä ja avusta Veripalvelun tavoitteiden hyväksi.

Viimeksi päivitetty: 10.03.2023