Usein kysyttyä

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin verenluovutukseen, Kantasolurekisteriin ja Veripalveluun liittyviin kysymyksiin.

Hae hakusanalla
Suodata aiheella
Kantasolurekisteri

Miksi erityisesti miehiä tarvitaan lisää Kantasolurekisteriin?

Kaksi kolmasosaa Kantasolurekisterin jäsenistä on naisia. Heidän jäsenyytensä on arvokasta, ja myös naiset valikoituvat luovuttamaan kantasoluja.

Biologisista syistä miehet kuitenkin valikoituvat naisia useammin luovuttajiksi, joten myös miehiä olisi tärkeää löytyä rekisteristä riittävästi.

Kantasolujen luovuttaminen

Miksi kantasolujen luovutuksesta ei saa rahaa?

Kantasolujen luovutuksessa on kyse auttamishaluisen henkilön vapaaehtoisesta lahjasta, jonka antamiseen ei liity raha.

Mikäli luovutuksesta maksettaisiin rahaa, kasvaisivat riskit sille, että terveydentilasta ei kerrottaisi totuudenmukaisesti. Tämä saattaisi aiheuttaa riskin sekä luovuttajan että potilaan terveydelle.

Kantasolurekisteri

Mistä tiedän, olenko jo Kantasolurekisterin jäsen?

Kantasolurekisterin jäsenille lähetetään vahvistus liittymisestä. Tähän voi mennä useampi kuukausi liittymisnäytteiden palauttamisesta. Lähetämme jäsenille myös uutiskirjeitä. Tsekkaathan varmuuden vuoksi roskapostisi.

Voit kysyä asiaa meiltä soittamalla p. 029 300 1515 (klo 9-15) tai lähettämällä sähköpostia kantasolurekisteri@veripalvelu.fi.

Kantasolurekisteri

Miten päivitän yhteystietoni Kantasolurekisteriin?

Ilmoitathan uudet yhteystietosi soittamalla meille p. 029 300 1515 (klo 9-15) tai lähettämällä sähköpostia kantasolurekisteri@veripalvelu.fi.

Muistathan pitää myös sähköpostisi ja puhelinnumerosi ajan tasalla, jotta saamme sinuun tarvittaessa yhteyden!

Kantasolujen luovuttaminen

Miten suurella todennäköisyydellä pääsee luovuttamaan kantasoluja?

Vuosittain kantasoluja luovuttaa noin 40 Kantasolurekisterin jäsentä. Eli vain murto-osa rekisterin jäsenistä pääsee luovuttamaan – ja pelastamaan ihmishengen. Rekisteriin liittymisestä saattaa kestää useampikin vuosi, että saa kutsun luovutukseen. Valtaosa rekisteriin liittyneistä eivät ikinä pääse luovuttamaan.

On kuitenkin tärkeää, että rekisterissä on paljon jäseniä, jotta mahdollisimman monelle potilaalle löytyisi sopiva luovuttaja. Tällä hetkellä Suomen Kantasolurekisterissä on noin 65 000 jäsentä.

Kantasolurekisteri

Miten voin poistua Kantasolurekisteristä?

Voit poistua Kantasolurekisteristä joko soittamalla meille p. 029 300 1515 (klo 9-15) tai lähettämällä sähköpostia kantasolurekisteri@veripalvelu.fi.

Kantasolurekisteri

Olen Kantasolurekisterin jäsen ja muuttamassa ulkomaille, miten toimin?

Ota yhteyttä Kantasolurekisteriin. Jos muutto on pysyvä, voimme keskustella mahdollisuudesta siirtää luovuttajatiedot uuden kotimaan kantasolurekisteriin. Kantasolujen luovutusprosessin aikana luovuttajan on asuttava Suomessa.

Kantasolurekisteri

Pitääkö Kantasolurekisteriin liittyjän olla ”jatkuvasti käytettävissä”?

On tärkeää, että rekisteriin kuuluvat ihmiset ovat valmiita auttamaan, jos pyyntö luovutukseen osuu kohdalle. Rekisterissä voi olla jäsenenä vuosikymmeniä, joten vaihtuvat elämäntilanteet otetaan totta kai huomioon. Vain n. 1% rekisterijäsenistä kutsutaan luovuttamaan.

Kantasolurekisteri

Voinko liittyä Kantasolurekisteriin tiettyä potilasta varten?

Kantasolurekisteriin liittyjän tulee olla valmis auttamaan ketä tahansa kantasolusiirtoa tarvitsevaa potilasta Suomessa tai ulkomailla. Kun läheinen tai ystäväpiiriin kuuluva henkilö tarvitsee kantasolusiirtoa, moni haluaa auttaa tarjoutumalla luovuttajaksi. Kantasolurekisteriin ei kuitenkaan voi liittyä vain yhtä potilasta varten. Kantasolurekisteriin liittymisprosessi kestää noin 2-3 kk. Kantasolusiirtoa tarvitsevan potilaan perheenjäsenten sopivuus selvitetään aina ensin. Potilaan sairaala päättää sen, ketkä perheenjäsenistä tutkitaan.