Ruokavirastossa verenluovutus on arvokas auttamisen muoto

Tarja Katajamäki työskentelee ylitarkastajana Ruokavirastossa Seinäjoella. Verenluovutus työajalla on osa viraston yhteiskuntavastuullista toimintaa.

Tarja Katajamäki on verenluovutusaktiivi Ruokavirastolla.

Ruokavirasto aloitti toimintansa 1.1.2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistettiin. Työntekijöitä virastossa on noin tuhat ympäri Suomen.

Ruokavirastolla on oma, aktiivinen veriryhmä, joka on luovuttanut esimerkiksi vuoden 2022 aikana 77 kertaa. Tarja Katajamäki toimii verenluovutusporukan yhteyshenkilönä ja on myös itse ollut vuosia aktiivinen verenluovuttaja.

Ruokavirastossa on voinut luovuttaa verta työajalla viraston perustamisesta alkaen.
”Meillä on sovittu, että kaksi kertaa vuodessa voimme käyttää työaikaa verenluovutukseen.”

”Työntekijän näkökulmasta käytäntö on tosi positiivinen juttu ja meillä arvostetaan sitä, että saamme käyttää työaikaa tällaiseen asiaan. Meillä monet käyvät luovuttamassa säännöllisesti ja on hienoa, että sitä ei tarvitse aina sovittaa vapaa-ajalle”, Tarja kertoo.

”Samalla tässä voi saada vaikka työkaverin seuraksi verenluovutukseen, joka lisää meidän keskinäistä yhteisöllisyyttä. Seinäjoella Veripalvelun toimipiste on lisäksi ihan kävelyetäisyydellä, joten luovuttamaan lähtö on erittäin helppoa”, Tarja summaa.

Tarja Katajamäen mukaan käytäntö vaikuttaa ulkoiseen työnantajakuvaan ja oman henkilöstön näkemykseen työnantajastaan positiivisesti. Verenluovutukseen kannustamisella on ollut Ruokavirastossa myös positiivisia seurannaisvaikutuksia.

”Myös ne työntekijät, jotka eivät voi luovuttaa, ovat kiitelleet työnantajaa tästä mahdollisuudesta esimerkiksi intran keskusteluissa. Osa heistä on saattanut joskus saada verivalmisteita. Verenluovutus on koettu henkilökohtaisella tasolla merkitykselliseksi ja tärkeäksi asiaksi huolimatta siitä, voiko itse luovuttaa”, Tarja toteaa.