Voinko luovuttaa?

Suurin osa verenluovutusikäisistä suomalaisista sopii verenluovuttajiksi. Tältä sivulta löydät tietoa verenluovutuksen perusedellytyksistä ja yleisimmistä rajoituksista.

Verenluovuttajan käsi, jossa on sidostarrassa kysymysmerkki.

Voit luovuttaa verta, jos

  • Olet terve ja hyvinvoiva.
  • Ikäraja: Olet 18–70-vuotias. Ensiluovutus on mahdollista 59-vuotiaaksi asti. Jos olet täyttänyt 66 vuotta, voit jatkaa, jos edellisestä verenluovutuksestasi on enintään kaksi vuotta.
  • Painoraja: Painat vähintään 50 kg ja enintään 200 kg. Painon alaraja johtuu verimäärästä ja yläraja luovutuspetiemme kestosta.
  • Asuinpaikka: Asut pysyvästi Pohjoismaissa tai muissa EU- tai Efta-maissa tai Britanniassa.
  • Kielitaito: Pystyt täyttämään terveydentilakyselyn suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  • Edellisestä luovutuksestasi on kulunut riittävästi aikaa. Suosittelemme verenluovutusta yli 25-vuotiaille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa ja 18-25 v. naisille enintään kerran vuodessa. Miehille suosittelemme enintään 3–4 verenluovutusta vuodessa. Sallitut minimivälit kokoverenluovutuksille ovat naisille 91 ja miehille 61 vuorokautta. Voit laskea laskurilla​, onko minimiväli kohdallasi jo täyttynyt.
  • Hemoglobiinisi on hyvä (naiset vähintään 125 g/l ja miehet 135 g/l). Hemoglobiini mitataan aina paikan päällä, sitä ei tarvitse selvittää etukäteen.
  • Vain harvat lääkkeet ovat esteitä verenluovutukselle. Olennaista on sairaus, johon lääkettä käytetään.

Jos haluat lisätietoja luovutusedellytyksistä tai tietoa siitä, miten käyttämäsi lääke vaikuttaa luovutuskelpoisuuteesi, soitathan maksuttomaan luovuttajainfoon p. 0800 05801 ma–pe klo 8–17.

Sovitko luovuttajaksi?

Muista ottaa mukaan henkilötodistus

Ajokortti, passi tai virallinen henkilökortti käyvät! Myös mobiiliajokortti ja ammattiautoilijan ammattipätevyyskortti käy.

Mikäli henkilöllisyystodistuksessa ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitaan lisäksi erillinen todistus siitä (Kela-kortti tai maistraatin, Digi- ja väestötietoviraston tai veroviranomaisten todistus suomalaisesta henkilötunnuksesta).

Verenluovutukseen valmistautuminen

Matkustaminen ja verenluovutus

Oletko käynyt ulkomailla? Matkustaminen ja ulkomailla asuminen voivat vaikuttaa siihen, milloin voit luovuttaa verta. Verenluovutusrajoituksen pituus riippuu matkan kohteesta ja oleskeluajan pituudesta.

Verenluovuttajan tulee olla asunut vähintään 3 kk Suomessa tai muussa EU- tai EFTA-maassa tai Britanniassa.​

Lue matkustamisen vaikutuksista

Miten verta luovutetaan

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa. Itse verenluovutus kestää vain noin kymmenen minuuttia.

Täältä löydät tietoa siitä, mitä verenluovutuksessa tapahtuu.

Näin luovutat

Oletko valmis luovuttamaan?