Verenluovutus muutti Vantaalle – tavoitteena saada lisää uusia luovuttajia

Verenluovuttajat pääsevät ojentamaan kätensä 15.1.2024 alkaen Veripalvelun uudessa toimipisteessä Vantaalla, kauppakeskus Jumbo-Flamingossa. Uuden, pysyvän sijainnin myötä Veripalvelu pyrkii olemalla läsnä siellä, missä ihmiset liikkuvat sekä samalla laajentamaan luovuttajakuntaa.

Veripalvelun hoitaja Vantaan toimipisteen ovella.

”Jumbo-Flamingo on yksi pääkaupunkiseudun ja koko Suomen vilkkaimmista kauppakeskuksista, jonne on hyvät yhteydet niin julkisilla kulkuvälineillä kuin autolla. Kauppakeskuksessa liikkuu runsaasti ihmisiä, joiden toivomme tulevan verenluovutukseen muun asioinnin ohessa”, yksikön päällikkö Pirjo Grön Veripalvelusta taustoittaa.

Keskeinen sijainti helpottaa myös verihuollon logistiikkaa. Kaikki Suomen verivalmisteet tehdään Veripalvelun päätoimipisteessä Vantaan Vehkalassa, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Jumbo-Flamingon luovutuspaikasta.

”Uudesta toimipisteestä luovutettu veri jatkaa matkaansa Vehkalaan tuotantoon ja sieltä valmisteet eteenpäin sairaaloihin todella nopeasti”, Grön toteaa.

Monipuoliset mahdollisuudet auttaa potilaita

Uudessa toimitilassa voi luovuttaa tavalliseen tapaan verta, mutta myös pelkästään verihiutaleita sekä helmikuun lopulta lähtien plasmaa. Lisäksi Jumbo-Flamingon uusiin tiloihin muuttaa Etelä-Suomen liikkuvan veripalvelutoiminnan tukikohta.

”Vantaan toimipisteemme tulee olemaan verenluovutuksen toiminnoiltaan laajin ja monipuolisin. Luovuttajat voivat osallistua potilaiden auttamiseen kolmella eri tavalla. Muutto vahvistaa muun muassa valmiuttamme kerätä ja toimittaa plasmaa lääkeraaka-aineeksi, josta on Euroopassa tällä hetkellä pulaa”, Pirjo Grön kertoo.

Kolme kiinteää luovutuspistettä pääkaupunkiseudulla

Veripalvelulla on jatkossa pääkaupunkiseudulla yhteensä kolme kiinteää verenluovutuspistettä, joista yksi on Helsingin ydinkeskustassa Sanomatalossa ja yksi Espoon Iso Omenan kauppakeskuksessa. Pääkaupunkiseudulla järjestetään entiseen tapaan myös verenluovutustilaisuuksia ja lisäksi seudulla kiertää viime syksynä toimintansa aloittanut Verenluovutusbussi.

Vantaalle muuton myötä Helsingin Kivihaan verenluovutuspisteen toiminta päättyi. Kivihaan kiinteistössä Veripalvelu ehti toimia vuodesta 1972.

Viimeksi päivitetty: 16.01.2024