Haku Menu

Pelasta tuntematon potilas

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemiassa, eli verisyövässä. Kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Huivipäinen lapsi hymyilee. 

Neljännekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista, eikä tällöin tarvita tuntematonta auttajaa. Monille potilaista ei kuitenkaan löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa omasta perheestä, jolloin auttajaa etsitään kansainvälisestä rekisteristä.

Veripalvelu ylläpitää Suomen Kantasolurekisteriä, jossa on sellaisten vapaaehtoisten henkilöiden tiedot, jotka ovat luvanneet luovuttaa veren kantasoluja niitä tarvitseville potilaille. Suomen Kantasolurekisterissä on nyt reilut 60 000 jäsentä. Rekisterin tavoitteena on saada vähintään 5 000 uutta jäsentä vuodessa, jotta mahdollisimman monelle potilaalle löytyy sopiva luovuttaja. Vuosittain rekisteristä poistuu noin 700 jäsentä, pääasiassa yläikärajan täyttyessä, mutta myös terveydellisistä syistä.

Vapaaehtoista auttamishalua

Kantasolurekisteriin liittyjä sitoutuu auttamaan ketä tahansa potilasta, lasta tai aikuista, kotimaasta tai ulkomailta. Rekisterin jäsen ei voi itse valita, kenelle hän luovuttaa, sillä luovuttajan valinnan määräävät ensisijaisesti kudossopeutuvuustekijät.

Kantasolurekisterin liittyminen ja kuuluminen perustuu vapaaehtoiseen auttamishaluun. Toivomme jokaisen liittyjän tekevän liittymispäätöksensä itsenäisesti ja huolellisen harkinnan jälkeen.

Jos on liittynyt rekisterin jäseneksi, muttei halua tai voi luovuttaa kantasoluja, kannattaa harkita rekisteristä eroamista. On tärkeää, että rekisteriin kuuluvat ihmiset ovat sitoutuneita ja valmiita auttamaan, jos avunpyyntö osuu kohdalle. Potilaita voi auttaa myös kertomalla lähipiirin nuorille rekisteriin liittymisen tärkeydestä tai luovuttamalla verta.

Katso video Kantasolurekisteristä:

 


Faktoja rekisteristä

• Osa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelua. Samalla osa maailmanlaajuista rekisteriä, jossa on yli 40 miljoonaa vapaaehtoista luovuttajaehdokasta.

• Perustettu vuonna 1992.

• Noin 60 000 jäsentä, joista 2/3 naisia

• Liittyjän tulee olla 18–35-vuotias. Rekisterissä voi olla 56-vuotiaaksi saakka.

• Jäsenten keski-ikä on 36 vuotta. 

• Vuosittain noin 30–50 suomalaista luovuttaa veren kantasoluja. Kaikkiaan suomalaisia luovuttajia on ollut noin 900.

• Rekisteri välittää vuosittain 130–140 kantasolusiirrettä Suomeen ja ulkomaille.

• Yli puolet siirteen saaneista potilaista on parantunut kantasolusiirron avulla. Lapsipotilailla paraneminen on yli 80% luokkaa.

Liity Kantasolurekisteriin