Haku Menu

Pelasta tuntematon potilas

KSR_Fotolia tyttö.jpgVeren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemiassa, eli verisyövässä. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla. Usein kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Neljännekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista, eikä tällöin tarvita tuntematonta auttajaa. Monille potilaista ei kuitenkaan löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa omasta perheestä, jolloin auttajaa etsitään kansainvälisestä rekisteristä. Veripalvelu ylläpitää Suomen Kantasolurekisteriä, jossa on sellaisten vapaaehtoisten henkilöiden tiedot, jotka ovat luvanneet luovuttaa veren kantasoluja niitä tarvitseville potilaille.

Vapaaehtoista auttamishalua

Kantasolurekisteriin liittyjä sitoutuu auttamaan ketä tahansa potilasta, lasta tai aikuista, kotimaasta tai ulkomailta. Rekisterin jäsen ei voi itse valita, kenelle hän luovuttaa, sillä luovuttajan valinnan määräävät ensisijaisesti kudossopeutuvuustekijät.

Kantasolurekisterin liittyminen ja kuuluminen perustuu vapaaehtoiseen auttamishaluun. Toivomme jokaisen liittyjän tekevän liittymispäätöksensä itsenäisesti ja vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

Jos on liittynyt rekisterin jäseneksi, muttei halua tai voi luovuttaa kantasoluja, kannattaa harkita rekisteristä eroamista. On tärkeää, että rekisteriin kuuluvat ihmiset ovat sitoutuneita ja valmiita auttamaan, jos avunpyyntö osuu kohdalle. Potilaita voi auttaa myös kertomalla lähipiirin nuorille kantasolujen luovutuksesta ja pyytää heitä liittymään rekisteriin.

Faktoja rekisteristä

• Osa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelua. 

• Perustettu vuonna 1992.

• Noin 33 000 jäsentä, joista 2/3 naisia

• Jäsenten keski-ikä on 40 vuotta. 

• Osa maailmanlaajuista rekisteriä, jossa on yli 25 miljoonaa vapaaehtoista luovuttajaehdokasta.

• Vuosittain noin 20–40 suomalaista luovuttaa veren kantasoluja. Kaikkiaan suomalaisia luovuttajia on ollut reilu 600.

• Rekisteri välittää vuosittain noin 150 kantasolusiirrettä Suomeen ja ulkomaille.

• Yli puolet siirteen saaneista potilaista on parantunut kantasolusiirron avulla.