Haku Menu

Seksi ja seksikäyttäytyminen

Uusi seksikumppani (miehen ja naisen välisessä tai kahden naisen välisessä suhteessa) aiheuttaa neljän kuukauden verenluovutusesteen hepatiitti- ja HIV-tartunnan riskin vuoksi. Seksikumppanilla tarkoitetaan henkilöä, jonka kanssa on ollut sukupuoliyhdynnässä tai harrastanut anaali- tai suuseksiä.

Miesten välisestä seksistä on neljän kuukauden luovutuseste suurentuneen HIV-tartuntariskin vuoksi. Nainen, jonka mieskumppani on harrastanut seksiä miehen kanssa, voi luovuttaa verta kun mieskumppanin seksikontaktista mieheen on kulunut vähintään neljä kuukautta. 

Seksin ostaminen ja myyminen aiheuttaa neljän kuukauden verenluovutusesteen.

Vaikka kondomin käyttö vähentää tartuntariskiä merkittävästi, se ei poista sitä kokonaan. Siksi kondomin käyttö ei vaikuta seksiin liittyviin verenluovutusrajoituksiin.

Verestä eroteltua plasmaa ei voida hyödyntää niiden miesluovuttajien osalta, joilla on joskus ollut miesten välinen seksikontakti. Noudatamme lääkkeiden raaka-aineeksi päätyvän plasman osalta lääkevalmistajien luovuttajavalintakriteereitä, ja niissä miesten välinen seksi aiheuttaa edelleen pysyvän luovutusesteen. Sen sijaan verivalmisteet, eli punasolut ja verihiutaleet, jotka käytetään potilaiden hoitoon suomalaisissa sairaaloissa, hyödynnetään luovuttajilta normaaliin tapaan.

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17).