Haku Menu

Miehiä tarvitaan lisää verenluovuttajiksi

Tällä hetkellä vain noin 40 % verenluovuttajista on miehiä. Jos verta luovuttavien miesten määrä nousisi, vahvistaisi se verihuollon toimintavarmuutta.

Mies istuu verenluovutuspedillä ja hoitaja laittaa hänelle sidettä kyynärtaipeeseen.

Naiset ja miehet ovat yhtä hyviä verenluovuttajia ja heidän luovuttamansa veri auttaa potilaita aivan yhtä hyvin. Miehet voivat kuitenkin luovuttaa naisia useammin:

  • Miehet ovat usein kooltaan naisia suurempia, ja siten myös heidän verivolyyminsa on suurempi kuin naisten.
  • Miehillä on huomattavasti naisia suurempi rautavarasto, joka kestää paremmin verenluovutuksen.
  • Miehet voivat luovuttaa naisia useammin. Lisäksi heille tulee vähemmän elämäntilanteista johtuvia taukoja. Naisille taukoja tulee esimerkiksi raskauksista ja synnytyksistä.

Verenluovutus on vaivaton tapa auttaa

Veripussi täyttyy vain 5–10 minuutissa. Kaikkineen luovutuskäynti vie ainoastaan tunnin aikaasi! Sen voi hyvin sovittaa osaksi arkea omien aikataulujen mukaan, eikä luovutuksessa käynti haittaa yleensä harrastamistakaan. Myös urheilijat voivat luovuttaa verta!

Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Kokeneet hoitajamme pitävät jokaisesta luovuttajasta erinomaista huolta alusta loppuun saakka. Voit ottaa myös kaverin seuraksesi luovutuskäynnille. Tarjoamme kahvit ja välipalaa luovutuksen jälkeen.

Lue täältä tarkemmin, miten verenluovutus etenee.

Testaa nopealla nettitestillä, sopisitko sinä luovuttajaksi:

Testaa, sovitko luovuttajaksi.

Kysyttävää verenluovutuksesta?

Mikäli sinulla on mitään kysyttävää tai pohdit esimerkiksi jonkin sairauden tai lääkityksen vaikutusta luovutuskelpoisuuteesi, soita ihmeessä verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelinnumeroon 0800 5801. Numerossa vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset. 

Lisätietoa luovutusedellytyksistä löydät myös Voitko sinä luovuttaa -sivulta ja Pisara-chatbotista!

Katso video: Markku – tosielämän aito supermiesVerenluovutuksen uudessa kampanjavideossa pääosassa on Markku eli tosielämän aito supermies. Sillä juuri sellainen verenluovuttaja on: tavallinen, vastuuntuntoinen ja yhteiskuntaa kannatteleva!

Nyt etsinnässä on lisää markkuja, koska tällä hetkellä vain n. 40 % verenluovuttajista on miehiä.