Liikunta ja urheilu

Liikunnan tai urheilun harrastaminen ei estä verenluovutusta, mutta liikkujien on hyvä huomioida muutama tärkeä asia luovutusajankohtaa miettiessään.

Verenluovutus vaikuttaa nestetasapainoon lyhyellä aikavälillä. Verenluovutuksessa menetetään noin puoli litraa verta. Luovutuksessa menetetty nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa.

Nestetasapainon korjaantumisen takaamiseksi ei samana päivänä luovutuksen jälkeen voi harrastaa liikuntaa tai urheilua, jossa hikoilee tai joka sisältää pistokäden rasitusta. Jotta nestetasapaino jo ennen luovutusta olisi mahdollisimman kohdillaan, ei juuri ennen luovuttamista voi harrastaa rajua hikiliikuntaa ja tulla sieltä suoraan luovuttamaan.

Luovutuksen aiheuttama hemoglobiinin lasku vaikuttaa sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä suorituskykyyn, jota tarvitaan kovatehoisessa tai pitkäkestoisessa vaativassa fyysisessä suorituksessa. Luovutusta seuraava päivänä voi kuntoliikkuja palata harrastuksen pariin, mutta kovatehoiseen tai tavoitteelliseen huippusuoritukseen pääseminen voi kestää noin kuukauden verenluovutuksesta.

​Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17).