5 harhaluuloa verenluovutuksen esteistä

Moni voisi luovuttaa verta, mutta luulee ettei sovi luovuttajaksi. Esimerkiksi verenpaine- ja kolesterolilääkkeet eivät estä verenluovutusta. Veripalvelu listasi viisi yleistä asiaa, joista kysytään usein – tai joista ei kehdata kysyä.

Mies katsomassa kännykkää, jossa on punainen kysymysmerkki, jonka pisteen tilalla on pisara.

Suomessa noin 3,5 % luovutusikäisistä ihmisistä luovuttaa verta. Huomattavasti suurempi osa voisi luovuttaa. Joitain rajoituksia kuitenkin on. Niillä halutaan varmistaa verenluovuttajan tai verivalmisteita saavan potilaan turvallisuus.

”Luovutusedellytykset muuttuvat uuden tiedon ja kehittyvien hoitojen mukana. Viime vuosina useita luovutusesteitä on voitu merkittävästi lieventää. Moni voi yllättyä iloisesti huomatessaan, että oma lääkitys ei estäkään auttamista”, sanoo Veripalvelun erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.

Verenpainelääkkeet

Korkea verenpaine on Suomessa hyvin yleistä ja verenpainetaudin lääkehoito on yksi yleisimmistä pitkäaikaisista lääkityksistä. Verenpainetauti ja sen lääkitys eivät estä verenluovutusta, jos verenpaine pysyy lääkityksellä kurissa.

Jos on juuri aloittanut verenpainelääkityksen, on ennen verenluovutusta odotettava vähintään kaksi viikkoa. Näin elimistö ehtii tottua lääkkeen vaikutukseen.

Kolesterolilääkkeet

Korkean kolesterolin lääkehoito on Suomessa erittäin yleistä. Korkea kolesteroli tai kolesterolilääkkeiden käyttö ei estä verenluovutusta.

Jos kolesterolihoito on aloitettu esimerkiksi sairastetun sydäninfarktin, aivoverenkiertohäiriön tai todetun sepelvaltimotaudin vuoksi, ovat nämä sydän- ja verisuonisairaudet esteitä verenluovutukselle.

Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Oire, johon kipulääkettä on otettu, voi kuitenkin vaikuttaa verenluovutukseen. Esimerkiksi päänsäryn aikana ei voi luovuttaa verta.

Masennuslääkkeet

Masennuslääkkeet eivät estä tavallista verenluovutusta. Osa niistä estää kuitenkin verihiutaleiden luovutuksen. Nukahtamislääkkeet ja unen saantia helpottavat lääkkeet eivät estä verenluovutusta.

Jos aloittaa säännöllisen mielialalääkityksen, pitää ennen verenluovutukseen tuloa odottaa vähintään kuukauden ajan.

Erektiolääkkeet, hormonivalmisteet ja ehkäisy

Erektiohäiriö tai sen lääkitys eivät estä verenluovutusta.

Myöskään ehkäisyvalmisteet, kuten ehkäisypillerit, ehkäisyrengas, kierukka ja vaihdevuosioireisiin käytettävät hormonivalmisteet eivät estä verenluovutusta.

Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi selvittää nettitestillä

Oman sopivuutensa luovuttajaksi voi testata osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. Tarkempaa tietoa luovutussoveltuvuudesta saa lisäksi Veripalvelun verkkosivuilta, Pisara-chatbotista ja verenluovuttajien maksuttomasta infopuhelimesta, puh. 0800 05801, ma–pe klo 8–17.

Verenluovutusta voi kokeilla ensimmäisen kerran 18–59-vuotiaana.

  • Verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä ja luovutustilaisuuksissa eri puolilla Suomea
  • Luovutuspaikat ja verenluovutuksen ajanvarauksen löydät osoitteesta veripalvelu.fi/ajanvaraus.