Bakterieodling av blodplättar ökar patientsäkerheten och förlänger produkternas hållbarhet

Blodtjänst vid Finlands Röda Kors införde våren 2025 bakterieodling för alla trombocytpreparat. Förfarandet förbättrar mikrobsäkerheten hos preparaten och därigenom patientsäkerheten. I och med reformen kunde också hållbarheten förlängas från fem till sju dygn.

Bakterieodling av trombocytpreparat.

Odlingen identifierar eventuella bakteriekontaminationer

Från varje trombocytpreparat tas ett prov som odlas för att upptäcka bakterier innan preparatet frisläpps för sjukhusbruk. På detta sätt kan eventuella bakteriekontaminationer identifieras effektivare och överföring av kontaminerade preparat till patienter förhindras.

Behovet av att införa bakterieodling grundar sig på att förbättra blodprodukternas och patienternas säkerhet. Samtidigt säkerställs tillgången till trombocytpreparat, svinn minskas och logistiken för blodprodukter effektiviseras ytterligare.

Proverna för trombocytodling behandlas i Blodtjänsts laboratorium.
Proverna för trombocytodling behandlas i Blodtjänsts laboratorium.

Längre hållbarhet underlättar lagerhanteringen

Trombocytpreparat är utmanande att lagra på grund av deras korta hållbarhet. Den förlängda användningstiden ger mer flexibilitet i både logistik och lagerhantering. Till exempel under högtider underlättas hanteringen av trombocytlager.

Läs nyheten: Bakterieodling av trombocyter ökar patientsäkerheten.

Läs nyheten: Bakterieodling av trombocyter ökar patientsäkerheten

Den längre hållbarheten för trombocytpreparat underlättar hanteringen av blodlager.

Läs nyheten
Blodprodukter i Blodtjänst.

Handbok för blodprodukter

Guiden innehåller information om blodgrupper, blodtransfusionsundersökningar, blod- och plasmaprodukter, beställning, transport och blodsäkerhet.

Handbok för blodprodukter
Transportlådor för blodprodukter

Uppstår svinn från blodprodukter?

Från det blod som ges av blodgivare används nästan allt. Till exempel kunde 97,1 % av det blod som gavs år 2024 användas i produktionen.

Läs mer