O negatiivinen on hätäverta

Veripalvelu etsii lisää O Rh negatiivisen eli hätäveriryhmän luovuttajia. O negatiivinen on hätäverta, jota annetaan ensimmäisenä onnettomuuksissa ja kiireellisissä leikkauksissa. Se voi pelastaa jokaisen. Jos et tiedä veriryhmääsi, luovuttamalla se selviää.

O negatiivista verta käytetään leikkaussalissa. Kuvitteellinen verenluovuttaja seisoo kuvan reunassa.

Veripalvelu tarvitsee jatkuvasti uusia verenluovuttajia turvatakseen verivalmisteiden tasaisen riittävyyden sairaaloissa nyt ja tulevaisuudessa. Erityisesti tarvitaan uusia O negatiivisen veriryhmän luovuttajia, jotta ns. ”hätäveren” tasainen saanti olisi turvattuna joka päivä.

Vaikka punasoluvalmisteiden käyttö sairaaloissa on jo pitkään ollut laskusuunnassa, hätäveren suhteellinen käyttö on kasvanut. O negatiivista verta on oltava sairaaloiden varastoissa aina äkillisten tilanteiden ja mm. suuronnettomuuksien varalle.

Hätäveri pelastaa nopean toiminnan hetkellä

Onnettomuustilanteissa hengenvaarallisesti vuotavan potilaan veriryhmää ei ehditä usein määrittämään. Silloin potilaan voi pelastaa hätäveri, eli O negatiivinen veri, joka sopii kaikille. Yksittäinen potilas voi lisätä O negatiivisten verivalmisteiden tarvetta rajustikin. Kiireellisissä leikkauksissa ja suurissa äkillisissä verenvuodoissa potilas voi tarvita jopa kymmeniä pusseja verta kerralla.

O negatiivisia luovuttajia tarvitaan aina

Tarvitsemme jatkuvasti O negatiivisia luovuttajia, koska hätäverta käytetään sairaaloissa suhteellisesti enemmän kuin luovuttajia väestössä on. Jos tiedät, että veriryhmäsi on O negatiivinen, liitythän hengenpelastajien joukkoon. Kannusta myös lähisukulaisiasi verenluovutukseen, sillä heissäkin voi virrata erityinen sankariveri!

Jos et vielä tiedä veriryhmääsi, saat sen selville luovutettuasi verta ensimmäisen kerran.

Seuraa pisaroita ja tule viimeistään jos saat kutsun

Tällä hetkellä vajaat 8 prosenttia verenluovuttajista on O negatiivisia. Aktiivisia luovuttajia on noin 10 000. Suomalaisista noin 5 prosenttia on O negatiivista veriryhmää, joten hätäveren luovuttajat ovat hieman ahkerampia verenluovuttajia jo nyt kuin muut.

Kutsumme O negatiivisia luovuttajia, kuten muitakin veriryhmiä, tekstaamalla, soittamalla ja lähettämällä sähköpostia. Jos saat kutsun verenluovutukseen, sinua todella tarvitaan!

Kerromme veritilanteesta ja O negatiivisen veren tarpeesta nettisivujemme pisaroiden avulla sekä sosiaalisessa mediassa.

Varaa aika verenluovutukseen

Katso video: Hätäveri voi pelastaa jokaisen

O negatiivisen veren luovuttajia tarvitaan jatkuvasti lisää. O negatiivinen on hätäverta, jota annetaan ensimmäisenä esimerkiksi onnettomuuksissa. Se voi pelastaa jokaisen.

Hätäveri voi pelastaa jokaisen -kampanjavideo.