Haku Menu

Verta tarvitaan joka päivä

Kaikki luovutettu veri menee käyttöön verivalmisteina tai lääkevalmisteina.


Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Onnettomuuspotilas voi tarvita paljon eri veren osia. Vastasyntynyt vauva saattaa tarvita veren vaihdon, jolloin hänelle valmistetaan kaikkia veren osia sisältävä koosteveri. Verenvuototautia sairastavat tarvitsevat plasmasta tehtyjä lääkkeitä. Leikkauksissa käytetään punasoluja, vaikka viime vuosina niiden käyttöä onkin vähentänyt leikkaustekniikoiden kehittyminen.

Punasoluvalmisteita leikkauspotilaille

Luovutettuja punasoluja tarvitaan esimerkiksi lonkkaleikkauksissa, sydänleikkauksissa, elinsiirroissa ja muissa suurissa leikkauksissa. Punasoluja tarvitaan myös onnettomuuksien uhrien tai synnyttäneiden äitien hoidossa, jos he ovat menettäneet paljon verta.

Punasoluja annetaan myös potilaille, joilla on vaikea anemia esimerkiksi syövän tai munuaisen vajaatoiminnan vuoksi. Jos anemia on pitkäaikaista, potilas voi saada säännöllisiä punasolusiirtoja.

Verihiutalevalmisteita syöpäpotilaille

Luovutettuja verihiutaleita, eli trombosyyttejä, tarvitaan sekä estämään että hoitamaan verenvuotoja. Verihiutaleita annetaan esimerkiksi verisyöpäpotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen syöpähoitojen vuoksi. Niitä voidaan antaa myös leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille suurten verenvuotojen yhteydessä.

Koska vain pieni osa verestä koostuu verihiutaleista, yhdeltä kokoverenluovuttajalta saatava verihiutalemäärä ei riitä kokonaiseksi valmisteeksi asti. Jokaiseen potilaalle annettavaan verihiutalevalmisteeseen tarvitaan neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verihiutaleet. Verihiutaleita kerätäänkin erikseen Helsingin Kivihaassa. Lue lisää verihiutaleiden luovutuksesta.

Plasmavalmisteita ja -lääkkeitä leikkauspotilaille ja verenvuototautia sairastaville

Plasma sisältää useita tärkeitä ainesosia: vasta-aineita, verenvuotojen tyrehdyttämiseen tarvittavia hyytymistekijöitä ja muita valkuaisaineita. Luovutettua plasmaa tarvitaan esimerkiksi potilaille, jotka ovat menettäneet leikkauksessa tai onnettomuudessa paljon verta tai jotka sairastavat vaikeaa maksasairautta. Lisäksi plasmaa tarvitaan hyytymistekijäpuutoksiin, vastasyntyneiden verenvaihtoihin ja syöpäpotilaiden hoitoon.

Plasmasta voidaan erotella tarpeellisia ainesosia myös lääkkeiksi. Siitä voidaan tiivistää esimerkiksi hyytymistekijöitä, joiden avulla verenvuototautia sairastavat voivat elää lähes normaalia elämää. Plasmasta eroteltua albumiini-nimistä valkuaisainetta taas voidaan antaa palovamma- ja sokkipotilaille, ja plasman immunoglobuliineista saadaan lääkkeitä vasta-ainepuutospotilaille ja tulehdustautien estoon.

Plasmaa voidaan antaa myös sellaisenaan tuore- eli jääplasmana. Jääplasmaa annetaan muun muassa potilaille, joilta puuttuu monia hyytymistekijöitä esimerkiksi maksavaurion seurauksena.

Valkosoluvalmisteita tulehduspotilaille

Valkosoluja voidaan antaa potilaille, jotka kärsivät valkosolujen vähyydestä. Valkosoluja annetaan esimerkiksi hoitona sellaisiin henkeä uhkaaviin tulehduksiin, joihin antibioottihoito ei tehoa. Valkosoluvalmisteita tehdään vain tilauksesta, ja luovuttajat kutsutaan niitä varten erikseen. 

 

Jesse saa verta säännöllisesti

Jessen tarina on pysähdyttävä esimerkki siitä, mitä merkitystä verenluovutuksella on.

Nyt 15-vuotias Jesse syntyi keskosena ja sairastaa rusto-hiushypoplasiaa, joka aiheuttaa vaikeaa anemiaa. Tästä syystä hän on saanut veritankkauksia käytännössä koko elämänsä, aluksi kahden viikon ja nyttemmin kuukauden välein.

Lue Jessen tarina.