Haku Menu

Kysymyksiä ajanvarauksesta

Varaa aika tästä.

Usein kysyttyä verenluovutuksen ajanvarauksesta

Miten varaan ajan verenluovutukseen?

Ajanvaraus onnistuu tällä tavalla:

  1. Siirry ajanvarausjärjestelmään.
  2. Etsi luovutuspaikka kartasta tai kirjoita paikkakunnan nimi hakukenttään ja klikkaa karttamerkkiä. Voit varata ajan mihin tahansa luovutuspaikkaan. 
  3. Valitse sinulle sopiva päivä ja kellonaika. Kalenteri näyttää päivät, joihin aikoja on varattavissa. Esim. 0/3 tarkoittaa, että samaan ajankohtaan mahtuu vielä kolme eri luovuttajaa. Huomioithan, että varattu aika on ilmoittautumisaika. Kokonaisuudessaan käyntiin on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin. Jos haluat luovuttaa verta ystäväsi kanssa, varatkaa molemmille oma aika.

  4. Täytä yhteystietosi. Saat vahvistusviestin, jonka avulla pääset myöhemmin muokkaamaan varaustasi. Lähetämme sinulle myös muistutuksen ajanvarauksesta päivää ennen verenluovutusta. Emme käytä ajanvarauspalveluun antamiasi tietoja markkinointiin.
  5. Kiitos, että autat! Muista vielä täyttää sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.

Jos haluat muuttaa tai peruuttaa aikasi, voit tehdä sen vahvistusviestissä saamasi linkin kautta. Muistathan peruuttaa aikasi, jos et pääsekään, jotta se vapautuu toiselle verenluovuttajalle! On erittäin tärkeää, että saamme ajat täytettyä, sillä verenluovuttajia tarvitaan lähes 800 joka arkipäivä.

Kuka voi varata ajan verenluovutukseen?

Perinteiseen verenluovutukseen voi varata ajan kuka tahansa – myös ensiluovuttaja. Sinun ei tarvitse rekisteröityä käyttäjäksi, eikä sinulla tarvitse olla luovuttajanumeroa. 

Verihiutaleiden luovutus (mahdollista ainoastaan Kivihaan toimipisteessä) on mahdollista ainoastaan joillekin jo aiemmin verta luovuttaneille. Lue lisää täältä.

Milloin voin varata ajan?

Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat varattavissa viimeistään neljä viikkoa ennen tilaisuuden alkua. Veripalvelun kiinteisiin toimipisteisiin ajan voi varata pidemmän ajan päähän. Varaa aika sinulle parhaiten sopivaan ajankohtaan. Luovuttajia tarvitaan ihan joka arkipäivä!

Voinko ajan varata samalle päivälle?

Kyllä voit. On tärkeää, että kaikki päivän ajat täyttyvät, sillä niitä on auki sen mukaan, miten paljon luovuttajia tarvitaan.

Miten paljon aikaa verenluovutukseen kannattaa varata?

Kokoverenluovutus vie 5–10 minuuttia, mutta koko käyntiin kannattaa varata ainakin puoli tuntia, sillä sinun on hyvä varata aikaa verenluovutuksen jälkeiseen lepäilyyn ja kahvitteluun. Jos olet ensiluovuttaja, varaa aikaa tunti. Ensiluovuttajan ei kannata varata ihan päivän viimeistää aikaa, sillä käynti on konkaria pidempi.

Milloin minun on tultava paikalle?

Varattu aika on ilmoittautumisaika. Tulethan paikalle varaamasi ajan alkaessa. 

Joudunko jonottamaan, vaikka olen varannut ajan?

Pyrimme palvelemaan kaikkia luovuttajia mahdollisimman joutuisasti. Joskus ruuhkaa ja pientä jonottamista saattaa silti tulla, sillä useammalla luovuttajalla on sama ilmoittautumisaika kuin sinulla. 

Onko verenluovutukseen pakko varata aika?

Verenluovutukseen saa tulla myös ilman ajanvarausta! Lämpimästi tervetuloa kurkkaamaan ovelle ja kysymään, onko tilaa sillä hetkellä. Kiinteissä toimipisteissämme on yleensä paljon vapaata pitkin päivää, etenkin klo 13–15. Verenluovutustilaisuuksissa on sen sijaan usein täydempää. Jos tulet ex tempore, voit täyttää terveyskyselyn paikan päällä omalla puhelimellasi tai Veripalvelun laitteella.

Edellyttääkö ajanvaraus rekisteröitymistä?

Ei edellytä. Anna sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi varauksen yhteydessä, jotta voit muokata varaustasi myöhemmin vahvistuslinkin kautta. 

Mitä jos en osaa varata aikaa?

Voit varata ajan myös soittamalla toimipisteeseen tai Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). Henkilökuntamme opastaa tarvittaessa paikan päällä, miten teet ajanvarauksen seuraavalle kerralle. Henkilökunta voi tehdä puolestasi ajanvarauksen paikan päällä myös kyseiselle päivälle (mikäli aikoja on vapaana) tai seuraavaan verenluovutustilaisuuteen.

Miksi ajanvaraus ei onnistu?

Jos verenluovutukseen ei voi varata aikaa, se voi olla täynnä. Koita varata aikaa jollekin muulle päivälle, tai tule uudestaan kun järjestämme seuraavan kerran verenluovutuksen paikkakunnallasi. Huomioithan, että verenluovutustilaisuuksien ajat tulevat varattavaksi noin neljä viikkoa ennen tilaisuutta. Kiinteisiin toimipisteisiin ajan voi varata pidemmälle.

Jos tarvitset apua ajanvaraukseen, neuvomme mielellämme verenluovuttajien maksuttomassa infonumerossa, puh. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). 

Onko ajanvaraussivulla selainvaatimuksia?

Ajanvaraus ei toimi Internet Explorerilla. Käytäthän toista selainta (esim. Google Chrome tai Mozilla Firefox).

Olemme tulossa verenluovutukseen ryhmän tai kaverin kanssa. Mistä varaamme ajan?

Kaikille tulee olla varattuna oma aika. Varatkaa joko sama tai peräkkäiset ajat. Ajanvarauspalvelu näyttää, paljonko paikkoja on vapaana. 

Ryhmät voivat varata ajan myös soittamalla lähimpään kiinteään toimipisteeseen tai maksuttomaan luovuttajainfoon, puh. 0800 05801 (ma–pe 8–17). 

Mitä jos myöhästyn?

Toive on, että tulet varattuna aikana. Pieni myöhästyminen ei haittaa, tärkeintä on, että tulet! Henkilökunta pyrkii joustavuuteen. 

Mitä jos en pääse tulemaan?

Jos et pääsekään paikalle, on erittäin tärkeää, että perut ajanvarauksesi. Silloin toinen verenluovuttaja voi varata vapautuneen ajan. Voit perua ajan itse tekstiviestillä tai sähköpostitse saamasi vahvistuslinkin kautta tai soittamalla meille. 

Jos et löydä vahvistusviestiä, tarkista sähköpostisi roskapostikansio. Voit myös soittaa maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (arkisin klo 8-17). 

Ajan perumisesta ei aiheudu sinulle mitään haittaa tai kuluja. Toivomme toki, että tulet myöhemmin uudestaan!

Voinko muuttaa varaamaani aikaa?

Jos olet varannut ajan nettisivujemme kautta, pystyt muuttamaan sitä vahvistusviestissä saamasi linkin kautta. Tarkista varmuuden vuoksi roskaposti.

Voit muuttaa aikaa myös soittamalla suoraan kyseiseen toimipisteeseen tai maksuttomaan luovuttajainfoon, puh. 0800 0 5801.

Mikä muuttui uuden ajanvarausjärjestelmän myötä?

Verenluovutuksen ajanvarausjärjestelmä muuttui 1.12.2021. Aiemmin verenluovutustilaisuuksien ja toimipisteiden ajat varattiin eri järjestelmistä. Uudistuksen myötä voit varata ajan entistä helpommin mihin tahansa verenluovutuspaikkaan – samasta ajanvarausjärjestelmästä. Verihiutaleluovutusten ajanvaraus tehdään vielä toistaiseksi omassa järjestelmässään.

Mitä eroa on verenluovutustilaisuudella ja toimipisteellä?

Veripalvelulla on kymmenen kiinteää toimipistettä eri puolilla Suomea. Näissä toimipisteissä järjestetään verenluovutuksia joka arkipäivä tai osana päivistä. Joissain toimipisteissä henkilökunta kiertää osan viikkoa järjestämässä verenluovutustilaisuuksia lähialueilla.

Verenluovutustilaisuudet ovat muualla kuin kiinteissä toimipisteissämme järjestettäviä tapahtumia, joissa voi luovuttaa verta. Verenluovutukseen voi tulla mille tahansa paikkakunnalle.

Millainen ajanvarauksen tietoturva on?

Tutustu tietosuojaamme ja verenluovuttajarekisterin tietosuojaselosteeseen.


Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää, soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon, puh. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).