Haku Menu

Kysymyksiä ajanvarauksesta

Tervetuloa verenluovutukseen! Palvelemme ajanvarauksella. Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Varaa aika täältä.

Neuvomme myös verenluovuttajien maksuttomassa infonumerossa, puh. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Veripalvelun hoitaja laittaa sidettä verenluovuttajan kyynärtaipeeseen.


Usein kysyttyä verenluovutuksen ajanvarauksesta

Kuka voi varata ajan verenluovutukseen?

Kokoverenluovutukseen voi varata ajan kuka tahansa verenluovuttaja – myös ensiluovuttaja. Sinun ei tarvitse rekisteröityä käyttäjäksi, eikä sinulla tarvitse olla luovuttajanumeroa. 

Verihiutaleiden luovutus (mahdollista ainoastaan Kivihaan toimipisteessä) on mahdollista ainoastaan joillekin jo aiemmin verta luovuttaneille.

Milloin voin varata ajan?

Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat varattavissa viimeistään neljä viikkoa ennen tilaisuuden alkua. Veripalvelun kiinteisiin toimipisteisiin ajan voi varata pidemmän ajan päähän.

Voiko ajan varata samalle päivälle?

Kyllä voi. On tärkeää, että kaikki päivän ajat täyttyvät, sillä niitä on auki sen mukaan, miten paljon luovuttajia tarvitaan.

Miten paljon aikaa verenluovutukseen kannattaa varata?

Kokoverenluovutus vie 5–10 minuuttia, mutta koko käyntiin kannattaa varata ainakin puoli tuntia, sillä sinun on hyvä varata aikaa verenluovutuksen jälkeiseen lepäilyyn ja kahvitteluun. Jos olet ensiluovuttaja, varaa aikaa tunti.

Miten varaan ajan verenluovutukseen?

Ajanvaraus onnistuu tällä tavalla:

  1. Siirry ajanvarausjärjestelmään. Et tarvitse käyttäjätunnusta eikä sinun tarvitse kirjautua varataksesi ajan.
  2. Etsi luovutuspaikka kartasta tai kirjoita paikkakunnan nimi hakukenttään ja klikkaa karttamerkkiä. Voit varata ajan mihin tahansa luovutuspaikkaan. Jos haulla ei löydy tulosta, verenluovutusta ei ole kyseisellä paikkakunnalla tai ajanvarausta ei vielä ole avattu.
  3. Kalenteri näyttää päivät, joilla aikoja on varattavissa. Valitse päivä, jolle haluat varata ajan.
  4. Valitse kellonaika, jolle haluat varata ajan. 
  5. Täytä yhteystietosi. Saat vahvistusviestin, jonka avulla pääset myöhemmin muokkaamaan varaustasi. Lähetämme sinulle myös muistutuksen ajanvarauksesta päivää ennen verenluovutusta.
  6. Kiitos, että autat! Muista vielä täyttää sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai päivää ennen sitä.

Milloin minun on tultava paikalle?

Varattu aika on ilmoittautumisaika. Tulethan paikalle varaamasi ajan alkaessa. 

Joudunko jonottamaan, vaikka olen varannut ajan?

Pyrimme palvelemaan kaikkia luovuttajia mahdollisimman joutuisasti. Joskus ruuhkaa ja pientä jonottamista saattaa silti tulla, sillä useammalla luovuttajalla voi olla sama ilmoittautumisaika kuin sinulla. 

Onko verenluovutukseen pakko varata aika?

Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme sinut mielellämme vastaan myös ilman ajanvarausta. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen. Ensisijaisesti palvelemme kuitenkin ajanvarauksella.

Edellyttääkö ajanvaraus rekisteröitymistä?

Ei edellytä. Anna sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi varauksen yhteydessä, jotta voit muokata varaustasi myöhemmin vahvistuslinkin kautta.

Mitä jos en osaa varata aikaa?

Voit varata ajan myös soittamalla toimipisteeseen tai Veripalvelun infopuhelimeen 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). Henkilökuntamme opastaa tarvittaessa paikan päällä, miten teet ajanvarauksen seuraavalle kerralle. Henkilökunta voi tehdä puolestasi ajanvarauksen paikan päällä myös kyseiselle päivälle (mikäli aikoja on vapaana) tai seuraavaan verenluovutustilaisuuteen.

Miksi ajanvaraus ei onnistu?

Jos verenluovutukseen ei voi varata aikaa, se voi olla täynnä. Koita varata aikaa jollekin muulle päivälle, tai tule uudestaan kun järjestämme seuraavan kerran verenluovutuksen paikkakunnallasi. 

Jos tarvitset apua ajanvaraukseen, neuvomme mielellämme verenluovuttajien maksuttomassa infonumerossa, puh. 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). 

Onko ajanvaraussivulla selainvaatimuksia?

Verenluovutustilaisuuksien ajanvaraus ei toimi Internet Explorerilla. Käytäthän toista selainta (esim. Google Chrome tai Mozilla Firefox).

Olemme tulossa verenluovutukseen ryhmän tai kaverin kanssa. Mistä varaamme ajan?

Kaikille tulee olla varattuna oma aika. Ryhmät voivat varata ajan soittamalla lähimpään kiinteään toimipisteeseen tai maksuttomaan luovuttajainfoon, puh. 0800 05801 (ma–pe 8–17). Voitte tehdä varauksen myös itse. 

Mitä jos myöhästyn?

Toive on, että tulet varattuna aikana. Henkilökunta pyrkii joustavuuteen. 

Mitä jos en pääse tulemaan?

Jos et pääsekään paikalle, on tärkeää, että perut ajanvarauksesi. Silloin toinen verenluovuttaja voi varata vapautuneen ajan. Voit perua ajan itse tekstiviestillä tai sähköpostitse saamasi vahvistuslinkin kautta tai soittamalla meille. Jos et löydä vahvistusviestiä, tarkista sähköpostisi roskapostikansio. Voit myös soittaa maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (arkisin klo 8-17). 

Ajan perumisesta ei aiheudu sinulle mitään kuluja.

Voinko muuttaa varaamaani aikaa?

Jos olet varannut ajan nettisivujemme kautta, pystyt muuttamaan sitä vahvistusviestissä saamasi linkin kautta. Tarkista varmuuden vuoksi roskaposti!

Voit muuttaa aikaa myös soittamalla suoraan kyseiseen toimipisteeseen tai maksuttomaan luovuttajainfoon, puh. 0800 0 5801.

Mikä muuttui uuden ajanvarausjärjestelmän myötä?

Verenluovutuksen ajanvarausjärjestelmä muuttui 1.12.2021. Aiemmin verenluovutustilaisuuksien ja toimipisteiden ajat varattiin eri järjestelmistä. Uudistuksen myötä voit varata ajan entistä helpommin mihin tahansa verenluovutuspaikkaan – samasta ajanvarausjärjestelmästä. Verihiutaleluovutusten ajanvaraus tehdään vielä toistaiseksi omassa järjestelmässään.

Mitä eroa on verenluovutustilaisuudella ja toimipisteellä?

Veripalvelulla on kymmenen kiinteää toimipistettä eri puolilla Suomea. Näissä toimipisteissä järjestetään verenluovutuksia joka arkipäivä tai osana päivistä. Joissain toimipisteissä henkilökunta kiertää osan viikkoa järjestämässä verenluovutustilaisuuksia lähialueilla.

Verenluovutustilaisuudet ovat muualla kuin kiinteissä toimipisteissämme järjestettäviä tapahtumia, joissa voi luovuttaa verta. Verenluovutukseen voi tulla mille tahansa paikkakunnalle.

Millainen ajanvarauksen tietoturva on?

Tutustu tietosuojaamme ja verenluovuttajarekisterin tietosuojaselosteeseen.