Haku Menu

Kysymyksiä ajanvarauksesta

Verenluovuttajat voivat varata ajan veripalvelutoimistoihin ja osaan verenluovutustilaisuuksista. Ajanvaraus nopeuttaa asiointiasi. Verihiutaleiden luovutukseen on aina varattava aika etukäteen. HUOM! Joensuun verenluovutustilaisuuksiin on pakollinen ajanvaraus. Myös Mikkelissä alkaa 2.1.2020 kokeilu, jossa luovuttamaan tullaan ainoastaan ajanvarauksella.

Voit varata ajan mihin tahansa veripalvelutoimistoon. Ajanvarausta kokeillaan myös osassa verenluovutustilaisuuksista Itä- ja Keski-Suomen alueella.

Tule paikalle varaamanasi ajankohtana. Varattu aika ei tarkoita, että itse verenluovutus alkaa silloin, vaan se on ilmoittautumisaika. Esimerkiksi verenluovutustilaisuuksiin otetaan yhteen puolen tunnin aikajaksoon useampia varauksia. Tule mielellään aikajakson alkupuolella.

Varaa aika veripalvelutoimistoon

Varaa aika verenluovutustilaisuuteen

Kysymyksiä ajanvarauksesta:

Kuka voi varata ajan verenluovutukseen?
Kokoverenluovutukseen voi varata ajan kuka tahansa verenluovuttaja – myös ensiluovuttaja. Verihiutaleiden luovutukseen on aina varattava aika etukäteen (mahdollista ainoastaan Kivihaan veripalvelutoimistossa). 

Joensuun verenluovutustilaisuuksiin on pakollinen ajanvaraus. Mikkelissä alkaa 2.1.2020 kokeilu, jossa luovuttamaan tullaan ainoastaan ajanvarauksella.

Edellyttääkö ajanvaraus sivustolle rekisteröitymistä?
Ei edellytä. Rekisteröityminen mahdollistaa kuitenkin varaustesi myöhemmän tarkastelun ja muuttamisen (veripalvelutoimistojen ajanvaraus).

Verenluovutustilaisuuksien ajanvarauskokeilussa järjestelmään ei voi rekisteröityä. Jos annat sähköpostiosoitteesi varauksen yhteydessä, voit muokata varaustasi myöhemmin sähköpostilinkin kautta.

Miksi Veripalvelu suosittelee ajanvarausta?
Ajanvaraus helpottaa ja nopeuttaa asiointiasi. Varattu aika myös muistuttaa tärkeästä asiasta. Samalla Veripalvelun on helpompi varautua verenluovutuksen päivittäisiin kävijämääriin ja suunnitella verenottoa.

Miten paljon aikaa käyntiin kannattaa varata?
Kokoverenluovutus vie 5-10 minuuttia, mutta koska ennen luovutusta täytät terveystietokyselyn ja käyt hoitajan haastattelussa, kannattaa koko käyntiin varata ainakin puoli tuntia. Lisäksi sinun on hyvä varata aikaa verenluovutuksen jälkeiseen lepäilyyn ja kahvitteluun.

Joudunko silti jonottamaan, vaikka varaan ajan?
Pyrimme palvelemaan kaikkia luovuttajia mahdollisimman joutuisasti. Joskus ruuhkaa ja pientä jonottamista saattaa silti tulla. Esimerkiksi verenluovutustilaisuuksiin otamme yhteen 30 minuutin aikajaksolle useampia varauksia.

Mitä aikajakso tarkoittaa?
Aikajakso tarkoittaa puolentunnin aikaväliä, jolle voit etukäteen tehdä ajanvarauksen. Tarkoitus on, että saavut verenluovutustilaisuuteen tämän puolen tunnin aikana. Tule mielellään varaamasi aikajakson alkupuolella. Esimerkki: Jos sinulla on varaus tasatunnille (esim. klo 13), tule paikalle silloin tai puolen tunnin sisällä aikajakson alkamisesta (viimeistään klo 13.30).

Voiko myös verenluovutustilaisuuksiin varata ajan?
Kokeilemme ajanvarausta osassa verenluovutustilaisuuksia Itä- ja Keski-Suomen alueella. Varaa aika täältä.

Joensuun verenluovutustilaisuuksiin pääsee luovuttamaan ainoastaan ajanvarauksen kautta. Mikkelissä vastaava ajanvarauskokeilu alkaa 2.1.2020. Lisätietoja Joensuun ajanvarauskokeilusta tiedotteesta.

Olemme tulossa verenluovutukseen ryhmän kanssa. Mistä varaamme ajan?
Ryhmät voivat varata ajan soittamalla lähimpään veripalvelutoimistoon.

Mitä jos myöhästyn?
Toki toive on, että tulet varattuna aikana. Henkilökunta pyrkii joustavuuteen, jos myöhästyt hieman. Oleellista kuitenkin olisi, että tulisit paikan päälle varatun aikajakson (30 minuuttia) aikana.

Mitä jos en pääse tulemaan?
Voit perua ajan itse netin kautta tai soittamalla meille. Ajan perumisesta ei aiheudu sinulle mitään kuluja. Jos huomaat, että et pääsekään paikalle paikalle, peru aika. Silloin aika vapautuu seuraavalle asiakkaalle.

Mitä jos en osaa varata aikaa?
Voit varata ajan myös soittamalla veripalvelutoimistoon tai Veripalvelun infopuhelimeen 0800 0 5801. Henkilökuntamme opastaa tarvittaessa paikan päällä, miten teet ajanvarauksen seuraavalle kerralle. Henkilökunta voi tehdä puolestasi ajanvarauksen myös kyseiselle päivälle (mikäli aikoja on vapaana) tai seuraavaan verenluovutustilaisuuteen.


Kysy lisää verenluovuttajien maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17).


Tutustu tietosuojaamme ja verenluovuttajarekisterin tietosuojaselosteeseen.