Haku Menu

Veren hemoglobiinipitoisuus ja rautalisä

Mitä hemoglobiini (Hb) on?

Hemoglobiini on veren punasolujen osa, jonka avulla happi kulkeutuu keuhkoista kaikkialle elimistöön. Hemoglobiinin hapenkuljetuskyky perustuu sen sisältämään rautaan. Jokaisella henkilöllä on yksilöllinen veren hemoglobiinipitoisuus.

Mihin rautaa tarvitaan?

Rauta on elimistön rakennusaine, jota punasolujen hemoglobiinin lisäksi tarvitaan mm.
lihaksissa ja elimistön toimintaa säätelevissä entsyymeissä. Rauta varastoituu luuytimeen ja maksaan. Yksilölliset erot varastoraudan määrässä ovat suuria ja miehen rautavarasto on keskimäärin kolminkertainen naisen rautavarastoon verrattuna.

Mitä raudanpuute aiheuttaa?

Raudanpuute aiheuttaa anemiaa, eli hemoglobiinitason laskua. Anemia voi johtua muustakin syystä, mutta raudanpuute on anemian yleisin syy. Lievä raudanpuute, joka ei vielä aiheuta hemoglobiinitasossa laskua, voi aiheuttaa oireita (esim. väsymystä ja suorituskyvyn laskua).

Miten rautaa saa riittävästi?

Monipuolista ruokavaliota noudattava terve henkilö saa tarvittavan määrän rautaa ravinnosta. Hyviä raudan lähteitä ovat: veri-, maksa- ja liharuuat. Kasvissyöjän hyviä raudanlähteitä ovat mm. linssit, pavut, soija, merilevä sekä vehnä- ja ruisleseet.

Raudan imeytymistä voi tehostaa käyttämällä ruokavaliossa C-vitamiinipitoisia tuotteita (esim. sitrushedelmät tai tuoremehut). Raudan imeytyminen ravinnosta tehostuu raudanpuutostilanteessa.

Lisäksi tiedetään, että raudanpuutteen riskissä ovat hedelmällisessä iässä olevat naiset ja heistä erityisesti vielä nuorimmat naiset (18–25-vuotiaat). Veripalvelu tarjoaa rautalisää verenluovutuksen yhteydessä raudanpuutteen riskissä oleville luovuttajille. Rautalisällä halutaan ehkäistä verenluovutuksen mahdollisesti aiheuttama raudanpuute. Ravinnosta ja rautavalmisteista saatava rauta eivät estä toistensa imeytymistä, joten verenluovuttajan kannattaa rautavalmisteiden lisäksi suosia rautapitoisia elintarvikkeita.

Voiko rautaa saada liikaa?

Veripalvelusta jaettava rautalisä on turvallinen terveelle verenluovuttajalle.

Rauta vaikuttaa monen lääkeaineen imeytymiseen. Mikäli käytössäsi on jokin lääke, älä ota sitä samanaikaisesti rautavalmisteen kanssa. Lääkkeen ja rautavalmisteen annosteluvälin tulee olla vähintään 2 tuntia. Rautavalmisteen sivuvaikutuksena voi ilmetä vatsaoireita.

Miten verenluovutuksen yhteydessä jaettavia rautatabletteja tulisi käyttää?

Rautatabletit annostellaan 1 tbl kerta-annoksena päivittäin tai joka toinen päivä. Käytä kaikki luovutuksesta saamasi tabletit. Parhaiten rautalisä imeytyy tyhjästä vastasta, mutta sen voi ottaa myös aterian yhteydessä. C-vitamiini lisää raudan imeytymistä ja maito, kahvi sekä tee heikentävät sitä. Rautatabletti sisältää myös pienen määrä C-vitamiinia.
 

Fin Donor 10 000

​Veripalvelussa on tutkittu verenluovutuksen vaikutuksia luovuttajan rautavarastoihin ja terveyteen.

Lue lisää