Haku Menu

Miten verta luovutetaan

Perinteisessä verenluovutuksessa luovutetaan kokoverta eli punasoluja, plasmaa ja verihiutaleita. Tältä sivulta löydät tietoa verenluovutuksen kulusta.

 

1. Ennen kuin tulet luovutuspaikalle
2. Luovutus alkaa ilmoittautumisella
3. Tarkista tietosi ja täytä terveydentilakysely
4. Haastattelemme sinua ja mittaamme hemoglobiinisi
5. Veripussi täyttyy noin kymmenessä minuutissa
6. Nauti tarjoiluista ja ota rauhallisesti
7. Ota yhteyttä verenluovutukseen jälkeen
8. Seuraa veritilannetta ja tule taas käymään

1. Ennen luovutuspaikalle tuloa

Testaa ennen jokaista luovutusta, voitko luovuttaa verta: www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Tarkista myös etusivultamme veriryhmäsi veren tarve. Jos olet saanut kutsun, tulethan joka tapauksessa!

Juo vettä tai mehua ja syö jotakin, jotta olosi on hyvä. Vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta. Juotavaa ja pientä syötävää on tarjolla myös luovutuspaikalla.

Ota mukaan henkilöllisyystodistus, jossa on valokuvasi ja suomalainen henkilötunnus. Verenluovuttajakortti ei käy henkilöllisyyden todentamiseen.

Etenkin ensimmäisellä verenluovutuskäynnillä paikalle on hyvä tulla tarpeeksi ajoissa, noin tuntia ennen sulkemisaikaa.

Jos tulette luovuttamaan ryhmänä (yli 4 henkilöä), sopikaa aika etukäteen soittamalla kyseiseen veripalvelutoimistoon. Voitte tiedustella myös maksutonta kuljetusta.
 
2. Luovutus alkaa ilmoittautumisella

Ilmoittaudu vastaanottotiskillä, jossa tarkistamme henkilöllisyytesi ennen jokaista luovutuskertaa. Ota siis henkilötodistuksesi aina mukaan.

Ensimmäisellä luovutuskerralla tallennamme nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja luovuttajanumerosi verenluovuttajarekisteriin. Katso  Rekisteriseloste.
 
3. Tarkista tietosi ja täytä terveydentilakysely

Ota lasillinen mehua. Tarkista, että terveydentilakyselyn alkuun tulostuvat henkilö- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla. Annathan meille kutsuluvan, jotta voimme kutsua sinut verenluovutukseen, kun veriryhmäsi varastot kaipaavat täydennystä.

Täytä terveydentilakysely rauhassa. Kyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla pyritään varmistamaan sekä sinun että veren saajan turvallisuus. Kyllä-vastaus ei välttämättä estä verenluovutusta. Vastaa tarkasti ja rehellisesti.
 
4. Haastattelemme sinua ja mittaamme hemoglobiinisi

Seuraavaksi käyt kyselyn läpi sairaanhoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitajamme on vaitiolovelvollinen. Hän mittaa sormenpäästäsi veresi hemoglobiinipitoisuuden. Verta voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.

Hoitaja päättää, voitko tällä kertaa luovuttaa. Epäselvissä tapauksissa hän kysyy lisätietoja lääkäriltämme.
 
5. Veripussi täyttyy noin kymmenessä minuutissa

Jos kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Verta otetaan kyynärtaipeesi laskimosta noin puoli litraa, ja veripussi täyttyy 5–10 minuutissa. Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa. Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.

Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

6. Nauti tarjoiluista ja ota rauhallisesti

Tarjoamme verenluovuttajille kahvia ja teetä sekä pientä syötävää, joten istu hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöäsi palautumaan verenluovutuksesta.

Luovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa, kunhan muistat juoda tavallista enemmän. Vältä luovutuspäivänä liikuntaa, saunomista ja kaikkea ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti. Riittävä juominen on kesällä erityisen tärkeää.

Pidä side tai laastari ​paikoillaan ja vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan, jottei pistokohta ala vuotaa ja käteen synny mustelmaa.

Jos verenluovutuksen aikana tai milloin tahansa sen jälkeen huomaat unohtaneesi kertoa meille asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovuttamasi veren turvallisuuteen, ota välittömästi yhteyttä luovutuspaikkaan tai soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon 0800 0 5801.

7. Ota meihin yhteyttä, jos verenluovutukseen jälkeen:

- sairastut kuumeeseen viikon kuluessa
- sinulla todetaan jokin vakava sairaus (esim. syöpä) kuukauden kuluessa
- ilmenee, että sinulla tai seksikumppanillasi on jokin veriteitse tarttuva sairaus (esim. HIV tai hepatiitti B tai C).

Soita Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen p. 0800 0 5801.

8. Seuraa veritilannetta ja tule taas uudestaan

Toivomme, että verenluovutuksesta tulee sinulle mukava, pitkäaikainen tapa. Kahden luovutuksen väliin on jäätävä naisilla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta. Laske laskurin avulla, koska voit taas luovuttaa.

Se, milloin apuasi tarvitaan eniten, riippuu veriryhmästäsi. Tarkista veriryhmäsi tilanne etusivun veritilannebarometrista tai mobiilisovelluksestamme (sovelluskaupoissa nimellä Punainen Risti tai Veripalvelu) ja toimi sen mukaisesti. Tule luovuttamaan viimeistään silloin, kun saat kutsun.

Jos haluat nopeuttaa käyntiäsi, voit varata ajan verenluovutukseen (vain veripalvelutoimistoihin). Varaa aika tästä.

Olemme iloisia, jos jaat kokemuksesi muillekin esim. somessa! 

Kiitos, että olet mukana auttamassa!
 
 

Tiesitkö?

Helsingin Kivihaan verenluovutustoimistossa voit luovuttaa myös pelkkiä verihiutaleita.

Lue lisää verihiutaleluovutuksesta.