Haku Menu

Miten verta luovutetaan


1. Ennen luovutuspaikalle tuloa

Testaa nopealla nettitestillä, voitko luovuttaa verta: www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää, se tarkistetaan jokaisesta verenluovutuksesta. Jos tiedät oman veriryhmäsi, tarkista etusivultamme veriryhmäsi veren tarve. Jos olet saanut kutsun, tulethan joka tapauksessa!

Syö ja juo luovutuspäivänä tavalliseen tapaan, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta.

Ota mukaan henkilöllisyystodistus, jossa on valokuvasi ja suomalainen henkilötunnus. Verenluovuttajakortti ei käy henkilöllisyyden todentamiseen, mutta ajokortti käy.

Etenkin ensimmäisellä verenluovutuskäynnillä paikalle on hyvä tulla tarpeeksi ajoissa, noin tuntia ennen sulkemisaikaa. Otamme kyllä luovuttajia vastaan toimipisteen sulkemisaikaan saakka!

Huom! Palvelemme tällä hetkellä ensisijaisesti ajanvarauksella. Näin voimme rajoittaa verenluovuttajien määrää tiloissamme ja pitää huolta turvallisuudesta koronavirusepidemian aikaan.


2. Ilmoittautuminen

Voit tulla luovuttamaan mihin tahansa toimipisteeseemme. Jos tulette luovuttamaan ryhmänä (yli 4 henkilöä), sopikaa aika etukäteen soittamalla kyseiseen veripalvelutoimistoon. Voitte tiedustella myös maksutonta kuljetusta. Huom! Nyt koronaepidemian aikana emme suosittele luovuttamista ryhmänä.

Ilmoittaudu vastaanotossa, jossa tarkistamme henkilöllisyytesi ennen jokaista luovutuskertaa.

Ensimmäisellä luovutuskerralla tallennamme nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja luovuttajanumerosi verenluovuttajarekisteriin. Lue lisää tietosuojastamme ja katso verenluovuttajarekisterin tietosuojaseloste.

3. Tarkista tietosi ja täytä terveydentilakysely

Juo ennen luovutusta pari lasillista vettä, mehua tai kahvia.

Tarkista, että terveydentilakyselylomakkeelle tulostetut henkilö- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla. Annathan meille kutsuluvan, jotta voimme kutsua sinut verenluovutukseen, kun veriryhmäsi varastot kaipaavat täydennystä.

Lue verenluovuttajan tietopaketti ja täytä sen jälkeen terveydentilakysely rauhassa. Kyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla pyritään varmistamaan sekä sinun että veren saajan turvallisuus. Kyllä-vastaus ei välttämättä estä verenluovutusta. Vastaa tarkasti ja rehellisesti.
 
4. Haastattelemme sinua ja mittaamme hemoglobiinisi

Seuraavaksi käyt terveydentilakyselyn läpi sairaanhoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitajamme on vaitiolovelvollinen. Hän mittaa sormenpäästäsi veresi hemoglobiinipitoisuuden. Verta voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.

Hoitaja päättää, voitko tällä kertaa luovuttaa. Epäselvissä tapauksissa hän kysyy lisätietoja lääkäriltämme.
 
5. Itse verenluovutus kestää vain noin kymmenen minuuttia

Jos kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Verta otetaan kyynärtaipeesi laskimosta noin puoli litraa, ja veripussi täyttyy 5–10 minuutissa. Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa. Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.

Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

6. Nauti tarjoiluista ja ota rauhallisesti

Tarjoamme verenluovuttajille mehua, kahvia ja teetä sekä suolaista ja makeaa syötävää, joten istu hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöäsi palautumaan verenluovutuksesta.

Luovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa, kunhan muistat juoda tavallista enemmän. Vältä luovutuspäivänä liikuntaa, saunomista ja kaikkea ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti. Riittävä juominen on erityisen tärkeää kesällä.

Vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan, jottei pistokohta ala vuotaa ja käteen synny mustelmaa. Pidä laastaria korkeintaan kaksi tuntia; sidettä on hyvä pitää pidempään.

Jaamme rautatabletteja alle 50-vuotiaille naisille sekä kaikille säännöllisesti verta luovuttaville. Syö kuuri tunnollisesti loppuun!

Jos verenluovutuksen aikana tai milloin tahansa sen jälkeen huomaat unohtaneesi kertoa meille asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovuttamasi veren turvallisuuteen, ota välittömästi yhteyttä luovutuspaikkaan tai soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon 0800 0 5801.

7. Ota meihin yhteyttä, jos verenluovutukseen jälkeen:

- sairastut kuumeeseen viikon kuluessa
- sinulla todetaan jokin vakava sairaus (esim. syöpä) kuukauden kuluessa
- ilmenee, että sinulla tai seksikumppanillasi on jokin veriteitse tarttuva sairaus (esim. HIV tai hepatiitti B tai C).

Soita Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen p. 0800 0 5801.

8. Seuraa veren tarvetta ja tule taas uudestaan

Toivomme, että verenluovutuksesta tulee sinulle mukava, pitkäaikainen tapa. Kahden luovutuksen väliin on jäätävä naisilla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta. Laske laskurin avulla, koska voit taas luovuttaa.

Naisille suositellaan enintään 2–3 ja miehille enintään 3–4 kokoverenluovutusta vuodessa. Nuorille naisille suositellaan korkeintaan 1–2 verenluovutusta vuodessa.

Se, milloin apuasi tarvitaan eniten, riippuu veriryhmästäsi. Tarkista veriryhmäsi tarve etusivun veritilannebarometrista ja toimi sen mukaisesti. Tule luovuttamaan, kun pisara on puolivälissä tai alle – ja viimeistään silloin, kun saat kutsun. Jos paikkakunnallasi järjestetään verenluovutus tai aika on sinulle muuten sopiva, tervetuloa vaikka veriryhmäsi pisara olisi täynnä! Joka päivä tarvitaan tietty määrä luovuttajia kaikista veriryhmistä, eikä lahjasi mene hukkaan.


9. Kannusta muitakin mukaan
Olemme iloisia, jos jaat kokemuksesi muillekin! Tuo seuraavalla kerralla ensikertalainen verenluovutukseen ja kerro ystävillesi verenluovutuksen tärkeydestä. Seuraa meitä somessa @veripalvelu ja jaa päivityksiämme. Tee somepäivitys verenluovutuksessa ja merkitse se esimerkiksi hashtageilla #verenluovutus, #ojennakätesi ja #hengenpelastaja. Instagramissa näillä hashtageilla julkaistut kuvat näkyvät verenluovutuspisteiden infonäytöillä, mikäli profiilisi on julkinen.

10. Kiitos, että autat potilaita!
 


 


Tiesitkö?

Helsingin Kivihaan verenluovutustoimistossa voit luovuttaa myös pelkkiä verihiutaleita.

Lue lisää verihiutaleluovutuksesta.

Tutustu myös verihiutaleiden luovuttajan tietopakettiin.