Haku Menu

Miten verta luovutetaan


1. Tee pikatesti luovutussoveltuvuudestasi 

Jos olet ensiluovuttaja, testaa nopealla nettitestillä, sovitko sinä verenluovuttajaksi: www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää, se tarkistetaan jokaisesta verenluovutuksesta. 


2. Varaa aika luovutukseen 

Huom! Palvelemme tällä hetkellä vain ajanvarauksella. Näin voimme rajoittaa verenluovuttajien määrää tiloissamme ja pitää huolta turvallisuudesta koronavirusepidemian aikaan.

  • Varaa aika kiinteään toimipisteeseen

Jos et ole varannut aikaa ja tilaa on, otamme myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Hoitaja tekee päätöksen mm. luovutustilan turvavälit varmistaen.

Jos haluat tulla luovuttamaan kaverin kanssa tai ryhmänä, varatkaa jokaiselle oma aika. 

3. Täytä terveyskysely etukäteen

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta. Sähköinen terveyskysely pitää täyttää ennen jokaista luovutusta.

Tutustu terveyskyselyn kysymyksiin tästä. Jos täytät terveyskyselyä iPhonella, suosittelemme käyttämään selaimena Safaria.

Huom! Koronaviruspandemia on aiheuttanut joitakin muutoksia luovutussoveltuvuuteen. Lue kaikki muutokset koottuna tältä sivulta.

4. Ennen verenluovutusta

Syö ja juo luovutuspäivänä tavalliseen tapaan, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta.

Ota mukaan virallinen henkilöllisyystodistus, jossa on valokuvasi ja suomalainen henkilötunnus. Verenluovuttajakortti ei käy henkilöllisyyden todentamiseen, mutta ajokortti käy.


5. Ilmoittautuminen

Tule luovuttamaan siihen toimipisteeseen johon olet varannut ajan. Ilmoittaudu vastaanotossa, jossa tarkistamme henkilöllisyytesi ennen jokaista luovutuskertaa.

Ensimmäisellä luovutuskerralla tallennamme nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja luovuttajanumerosi verenluovuttajarekisteriin. Lue lisää tietosuojastamme ja katso verenluovuttajarekisterin tietosuojaseloste.

Verenluovutuksessa on käytössä yhden hoitajan malli. Yksi hoitaja huolehtii sinusta alkuhaastattelusta verenluovutuksen loppuun asti. Koronasta johtuen osa hoitajista ei jää luovuttajan viereen luovutuksen ajaksi, vaan siirtyy kauemmas muihin puuhiin. Hoitajamme saattavat siis olla varattuja, vaikka eivät sillä hetkellä olisi luovuttajan kanssa. Palvelemme sinua aina mahdollisimman pian!


6. Täytä terveyskysely viimeistään paikan päällä

Juo paikan päällä ennen luovutusta pari lasillista vettä, mehua tai kahvia.

Jos et ole täyttänyt terveyskyselyä etukäteen, täytä se nyt joko omalla tai Veripalvelun laitteella. 

Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla pyritään varmistamaan sekä sinun että veren saajan turvallisuus. Kyllä-vastaus ei välttämättä estä verenluovutusta. Vastaa tarkasti ja rehellisesti.

Annathan meille kutsuluvan, jotta voimme kutsua sinut verenluovutukseen, kun veriryhmäsi varastot kaipaavat täydennystä. 

 

7. Haastattelemme sinua ja mittaamme hemoglobiinisi

Seuraavaksi käyt terveydentilakyselyn läpi sairaanhoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitajamme on vaitiolovelvollinen. Hän mittaa sormenpäästäsi veresi hemoglobiinipitoisuuden. Verta voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.

Hoitaja päättää, voitko tällä kertaa luovuttaa. Epäselvissä tapauksissa hän kysyy lisätietoja lääkäriltämme.


8. Verenluovutus kestää vain noin kymmenen minuuttia

Jos kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Verta otetaan kyynärtaipeesi laskimosta noin puoli litraa, ja veripussi täyttyy 5–10 minuutissa. Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa. Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.

Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.


9. Nauti tarjoiluista ja ota rauhallisesti

Tarjoamme verenluovuttajille mehua, kahvia ja teetä sekä suolaista ja makeaa syötävää, joten istu hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöäsi palautumaan verenluovutuksesta.

Luovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa, kunhan muistat juoda tavallista enemmän. Vältä luovutuspäivänä liikuntaa, saunomista ja kaikkea ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti. Riittävä juominen on erityisen tärkeää kesällä.

Vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan, jottei pistokohta ala vuotaa ja käteen synny mustelmaa. Pidä laastaria korkeintaan kaksi tuntia; sidettä on hyvä pitää pidempään kuin kaksi tuntia.

Jaamme rautatabletteja alle 50-vuotiaille naisille sekä kaikille tiheästi verta luovuttaville. Syö kuuri tunnollisesti loppuun!

Jos verenluovutuksen aikana tai milloin tahansa sen jälkeen huomaat unohtaneesi kertoa meille asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovuttamasi veren turvallisuuteen, ota välittömästi yhteyttä luovutuspaikkaan tai soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon 0800 0 5801.

Ota meihin yhteyttä, jos verenluovutukseen jälkeen:

  • sairastut kuumeeseen viikon kuluessa
  • sinulla todetaan jokin vakava sairaus (esim. syöpä) kuukauden kuluessa
  • ilmenee, että sinulla tai seksikumppanillasi on jokin veriteitse tarttuva sairaus (esim. HIV tai hepatiitti B tai C).

Soita Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen p. 0800 0 5801.

10. Seuraa veren tarvetta ja tule taas uudestaan

Toivomme, että verenluovutuksesta tulee sinulle mukava, pitkäaikainen tapa. 

18-25 v. naisille suosittelemme luovuttamista kerran vuodessa, muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa ja miehille enintään 3–4 verenluovutusta vuodessa. Sallitut minimivälit kokoverenluovutuksille ovat naisille 91 ja miehille 61 vuorokautta. Voit laskea laskurin avulla, onko minimiväli kohdallasi jo täyttynyt.


11. Kannusta muitakin mukaan

Olemme iloisia, jos jaat kokemuksesi muillekin! Tuo seuraavalla kerralla ensikertalainen verenluovutukseen ja kerro ystävillesi verenluovutuksen tärkeydestä. Seuraa meitä somessa @veripalvelu ja jaa päivityksiämme. Tee somepäivitys verenluovutuksessa ja merkitse se esimerkiksi hashtageilla #verenluovutus, #ojennakätesi ja #hengenpelastaja. Instagramissa näillä hashtageilla julkaistut kuvat näkyvät verenluovutuspisteiden infonäytöillä, mikäli profiilisi on julkinen.

Kiitos, että autat potilaita!
 


 


Ensiluovuttaja!

Testaa pikatestillä, sovitko sinä luovuttajaksi.

Verihiutaleiden luovutus

Helsingin Kivihaan toimipisteessä voit luovuttaa myös pelkkiä verihiutaleita.

Lue lisää verihiutaleluovutuksesta.

Tutustu myös verihiutaleiden luovuttajan tietopakettiin.