Haku Menu

Näin verta luovutetaan

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, mitä verenluovutuksessa tapahtuu.

(Teksti jatkuu podcast-upotuksen jälkeen.)


Näin verenluovutus etenee

1. Tee pikatesti luovutussoveltuvuudestasi 

Jos olet ensiluovuttaja, tai edellisestä luovutuksestasi on kulunut pitkä aika, testaa nopealla nettitestillä, voitko sinä luovuttaa verta.

2. Varaa aika luovutukseen 

Joka päivä tarvitaan verenluovuttajia kaikista veriryhmistä. Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää ennen luovutusta. Saat tietää veriryhmäsi viimeistään seuraavan luovutuksen yhteydessä.

Varaa aika tästä.

Varaa aika sinulle sopivaan ajankohtaan. Jos tilaa on, otamme mielellämme vastaan myös ilman ajanvarausta tulevan luovuttajan. Meillä on lähes päivittäin vapaita aikoja ex tempore -käynteihin etenkin kiinteissä toimipisteissä

Jos olet tulossa verenluovutukseen ensimmäistä kertaa, varaa käyntiin aikaa noin tunti. Jos mahdollista, tule hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa ja varaa joku muu kuin päivän viimeinen aika niin ehdit levätä ja kahvitella rauhassa luovutuksen jälkeen.

Jos haluat tulla luovuttamaan kaverin kanssa tai ryhmänä, varatkaa jokaiselle oma aika. 

3. Täytä terveyskysely etukäteen

Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta.

Verenluovuttajan terveyskysely pitää täyttää ennen jokaista luovutusta. Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla halutaan varmistaa sekä sinun että veren saajan turvallisuus. Vastaa tarkasti ja rehellisesti. 

Huom! Voit halutessasi testata terveyskyselyä ja tutkia soveltuvuuttasi verenluovuttajaksi, vaikka et olisikaan tulossa vielä luovuttamaan. Syöttämäsi tiedot eivät siirry Veripalvelun järjestelmään, vaan ne tuhoutuvat tietoturvallisesta välivarastosta itsekseen parin päivän kuluessa, jos et tule luovuttamaan verta. 

4. Ennen verenluovutusta

Syö ja juo luovutuspäivänä tavalliseen tapaan, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta.

Ota mukaan ajokortti tai virallinen henkilöllisyystodistus, jossa on valokuvasi ja suomalainen henkilötunnus. 

5. Ilmoittautuminen

Varattu aika on ilmoittautumisaika. Ilmoittaudu henkilöllisyystodistuksella tullessasi verenluovutukseen. 

Ensimmäisellä luovutuskerralla tallennamme nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja luovuttajanumerosi verenluovuttajarekisteriin. Lue lisää tietosuojastamme ja katso verenluovuttajarekisterin tietosuojaseloste.

6. Juo mehua tai vettä

Juo paikan päällä ennen luovutusta pari lasillista vettä, mehua tai kahvia.

Jos et ole täyttänyt terveyskyselyä etukäteen, täytä se nyt joko omalla puhelimellasi tai Veripalvelun laitteella. 

7. Käymme läpi terveyskyselyn ja mittaamme hemoglobiinisi

Seuraavaksi käyt terveydentilakyselyn läpi sairaanhoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitajamme on vaitiolovelvollinen. Sairaanhoitaja mittaa sormenpäästäsi veresi hemoglobiinipitoisuuden. Verta voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.

Hoitaja päättää, voitko tällä kertaa luovuttaa. Epäselvissä tapauksissa hän kysyy lisätietoja lääkäriltämme.

Annathan meille luvan kutsua sinut verenluovutukseen, kun veriryhmäsi varastot kaipaavat täydennystä. Kutsuluvan antaminen ei velvoita mihinkään.

8. Verenluovutus kestää vain noin kymmenen minuuttia

Kun kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Verta otetaan kyynärtaipeesi laskimosta noin puoli litraa, ja veripussi täyttyy 5–10 minuutissa.

Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa. Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.

Verenluovutuksen ei kuulu sattua. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä heti hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

Verenluovutuksessa on käytössä ns. yhden hoitajan malli. Yksi hoitaja huolehtii sinusta alkuhaastattelusta verenluovutuksen loppuun asti. Huolehdimme sinusta aina parhaalla mahdollisella tavalla ja haluamme, että luovutuskokemuksesi on erinomainen!

9. Nauti tarjoiluista ja ota loppupäivä rauhallisesti

Tarjoamme verenluovuttajille mehua, kahvia ja teetä sekä suolaista ja makeaa syötävää, joten istu hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöäsi palautumaan verenluovutuksesta.

Muista juoda luovutuspäivänä tavallista enemmän ja vältä liikuntaa, saunomista ja ylimääräistä hikoilua. Jos saat meiltä rautakuurin, syö se loppuun. Vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan.

Jos verenluovutuksen aikana tai milloin tahansa sen jälkeen huomaat unohtaneesi kertoa meille asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovuttamasi veren turvallisuuteen, ota yhteyttä luovutuspaikkaan tai soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon, p. 0800 0 5801 (arkisin klo 8-17).

Ota meihin yhteyttä, jos verenluovutukseen jälkeen:

  • sairastut kuumeeseen viikon kuluessa

  • sinulla todetaan jokin vakava sairaus (esim. syöpä) kuukauden kuluessa

  • ilmenee, että sinulla tai seksikumppanillasi on jokin veriteitse tarttuva sairaus (esim. HIV tai hepatiitti B tai C).

10. Tulethan uudestaan!

Toivomme, että käyntisi on hyvä kokemus ja verenluovutuksesta tulee sinulle mukava tapa. Varaathan uuden ajan sinulle sopivan ajan päähän!

Suosittelemme verenluovutusta miehille enintään 3–4 kertaa vuodessa, nuorille naisille (18–25 v.) enintään kerran vuodessa ja muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa. 

Sallitut minimivälit kokoverenluovutuksille ovat naisille 91 ja miehille 61 vuorokautta. Tällä laskurilla voit laskea, onko minimiväli kohdallasi jo täyttynyt.

11. Kannusta muitakin mukaan

Jaathan kokemuksesi muillekin! Tuo seuraavalla kerralla ensikertalainen verenluovutukseen ja kerro ystävillesi verenluovutuksen tärkeydestä. Voit seurata meitä somessa @veripalvelu ja jakaa päivityksiämme. 

Olemme iloisia, jos teet somepäivityksen verenluovutuksessa ja tägäät meidät @veripalvelu. Käytämme esim. hashtageja #verenluovutus ja #ojennakätesi. 

Kiitos, että autat potilaita! Apusi on korvaamatonta.Verihiutaleiden luovutus

Tällä sivulla on kuvattu perinteisen verenluovutuksen kulku. Helsingin Kivihaan toimipisteessä voi luovuttaa myös pelkkiä verihiutaleita. Verihiutaleiden luovuttaminen on mahdollista osalle jo aiemmin verta luovuttaneista.

Lue lisää verihiutaleluovutuksesta.