Vatsavaivat ja suolistosairaudet

Laktoosi-intoleranssi, toiminnalliset vatsavaivat, närästys, ummetus, ärtynyt suoli-oireyhtymä, peräpukamat ja keliakia eivät ole verenluovutusesteitä. Vatsalääkkeistä suurin osa on sallittuja myös verenluovuttajalle. Närästyslääkkeet, happovaivoihin käytettävät lääkkeet ja vatsahaavan estohoidossa käytettävät lääkkeet eivät estä verenluovutusta.

Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti ja haavainen paksunsuolen tulehdus, estävät verenluovutuksen jos ne oireilevat tai niiden hoitoon käytetään lääkitystä. Sairauden oireiden ja lääkityksen loppumisesta tulee olla kulunut vähintään vuosi ennen kuin verenluovutus on mahdollista.

Vatsatauti (esim. oksennustauti tai ripuli) on väliaikainen luovutuseste. Oireiden ja lääkityksen loppumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa ennen verenluovutusta.

Suoliston parasiittitaudeissa (esim. giardia, ameeba) oireiden ja lääkityksen loppumisesta pitää olla kulunut vähintään yksi kuukausi ennen verenluovutusta. Oireeton taudinkantajuus ei estä luovutusta.

Kampylobakteerin aiheuttama infektio aiheuttaa yhden kuukauden luovutusesteen oireiden ja hoidon päättymisestä lukien.

Katso myös: helicobakteeri-infektio, leikkaukset ja tähystykset

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17).