Onko muissa maissa luovutusesteitä koronarokotetuille?

Koronarokotus ei aiheuta pysyvää luovutusestettä missään päin maailmaa. Verenluovutuksen tai verensiirtojen näkökulmasta mihinkään EU:ssa hyväksytyistä rokotteista ei ole olemassa erityisiä varotoimivaatimuksia. Jos rokotus aiheuttaa oireita, suositellaan muutaman päivän varoaikaa luovutukseen.

Osassa maissa edellytetään lyhyttä varoaikaa koronarokotteen saamisen ja verenluovutuksen välillä. Niissä maissa, joissa varoaikoja on, kyse on siitä, että mahdollisen rokotuksen aiheuttaman jälkioireen (esim. lämmönnousu) ja todellisen luovuttajan sairastumisen välillä voi olla hankalaa tehdä eroa ja sen vuoksi mietittävä tarvittavia jatkotoimia jo luovutetun veren osalta.

Väärä käsitys rokotettujen luovutuskiellosta on osin syntynyt siitä, että koronarokotteen saanut ei kaikkialla ole hyväksytty COVID-19 -toipilasplasman luovuttajaksi, vaan on haluttu kerätä erikoisplasmaa vain koronan sairastaneilta, rokottamattomilta henkilöiltä. COVID-19 -toipilasplasma on tutkimuskäytössä oleva valmiste ja siihen liittyvät luovuttajavalintakriteerit ovat tutkimuskohtaisia. Monessa maassa on siirrytty tai suunnitellaan siirryttävän käytäntöön, jossa rokotuksellakin hankitut vasta-aineet ovat hyväksyttyjä.