Haku Menu

Punasolujen ja trombosyyttien tutkimus

Potilaille toimitettavat punasolu- ja trombosyyttivalmisteet muodostavat Veripalvelun päätoiminnan, joten niiden tutkimus on luonnollinen osa Veripalvelun tutkimustoimintaa.


Tällä hetkellä verisolujen tutkimuksen fokus on verisolujen tuottamissa solun ulkoisissa kalvorakkuloissa (extracellular vesicles, EV). Tutkimme kalvorakkuloiden välittämiä biologisia vaikutuksia ja mahdollisuuksia käyttää verisolujen tuottamia rakkuloita lääkekuljettimena. Verisolujen tuottamat kalvorakkulat tarjoavat yhä tehokkaamman mahdollisuuden hyödyntää verenluovuttajan lahjaa terveydenhuollossa. 

Verisolututkimuksen päätutkijana toimii FT Saara Laitinen ja hän toimii myös ison kansallisen EV-projektin (EV Ecosystem) koordinaattorina. Projektissa tutkitaan ja kehitetään solun ulkoisten kalvorakkuloiden toimintaa, laatua ja käyttömahdollisuuksia eri indikaatioissa. Projektin päärahoittaja on Business Finland.

Aiemmin olemme tutkineet mm. verisolujen vanhenemiseen liittyviä molekyylimuutoksia. Tuloksia on julkaistu esim. Biochim Biophys Acta -lehden artikkelissa Lauren E et al. 2017 "Phospholipid composition of packed red blood cells and that of extracellular vesicles show a high resemblance and stability during storage".