Haku Menu

Solujen ja kudosten sopivuustutkimukset

Verisolujen, uusien terapeuttisten solujen ja kudosten ja elinten sopivuus luovuttajan ja saajan välillä on yksi Veripalvelun laboratorion keskeisiä osaamis- ja testausalueita. Tavoitteenamme on löytää uusia tapoja parantaa siirrettyjen solujen ja kudosten immunogeneettistä yhteensopivuutta.

Veren, solujen ja kudosten siirron sopivuuden tutkimus luo yhteisen tieteellisen pohjan Veripalvelun laboratorioille. Sopivuustutkimuksissa selvitämme, mitkä tekijät vaikuttavat luovuttajan ja saajan väliseen kudossiirron sopivuuteen - olipa kyseessä sitten veri-, elin- tai kantasolusiirrot.

Veripalvelun keskeinen tehtävä on varmistaa potilaiden hoidossa käytettyjen siirrettyjen verisolujen – punasolujen ja trombosyyttien – ja niiden saajan immunogeneettinen sopivuus. Vain näin voidaan varmistaa tehokas ja turvallinen verensiirto.

Veripalvelu vastaa myös kaikista kiinteiden elinten, kuten maksan, munuaisen ja sydämen siirron sopivuuskokeista Suomessa. Siirtoa ennen pitää varmistua riittävästä kudossopivuudesta, jotta saajan immuunivaste ei immunologisesti tunnista siirrettyä elintä vieraaksi, mikä voi johtaa siirteen hyljintään.

Veren kantasolujen siirrossa kudossopivuus on vielä tärkeämpi. Pienetkin kudossopivuuserot voivat johtaa niin sanottuun käänteishyljintätautiin, jossa siirteen immuunisolut tunnistavat ja tuhoavat potilaan kudosta. Osa potilaista kuolee käänteishyljintään.

Tutkimusalueella toimivat projektit:

Veren kantasolusiirron genomiikka (englanniksi)

Veren kantasolusiirron kliinisen siirteen immuunisolukoostumuksen tutkimus (englanniksi)

Punasolujen ja trombosyyttien immunogenetiikka