Haku Menu

Ketä autat luovuttamalla

Kantasolujen siirtoa käytetään hoitona, kun aggressiivista ja pahanlaatuista veritautia ei voida parantaa lääkehoidolla ja elinaikaennuste on lyhyt. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla.

KSR_Fotolia tyttö sininen tausta.jpg 

Tavallisimpia tauteja, joihin hoitomuotoa käytetään, ovat akuutit leukemiat. Tämän lisäksi kantasolusiirrolla voidaan hoitaa esimerkiksi myeloomia sekä imusolmukesyöpiä, jos lääkehoidot eivät niissä tehoa.

Lahja tuntemattomalta tuntemattomalle

Kantasolurekisteriin liittyjä sitoutuu auttamaan ketä tahansa potilasta, lasta tai aikuista, kotimaasta tai ulkomailta. Rekisterin jäsen ei voi itse valita, kenelle hän luovuttaa, sillä luovuttajan valinnan määräävät ensisijaisesti kudossopeutuvuustekijät.

Neljännekselle kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy sopiva luovuttaja lähisukulaisista, eikä tällöin tarvita tuntematonta auttajaa. Jos potilaalle ei kuitenkaan löydy kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa omasta perheestä, etsitään auttajaa maailmanlaajuisesta kantasolurekistereistä.

Näin liityt Kantasolurekisteriin

 

 

Yli puolet potilaista parantuu

Kantasolusiirrolla pyritään parantamaan syöpä pysyvästi. Paranemisprosentti vaihtelee potilaan taudista ja lähtötilanteesta riippuen. Aikuisista parantuu 50–70 prosenttia ja lapsista 60–90 prosenttia.

Tavallisimpia syitä menehtymiseen ovat taudin uusiminen ja kantasolusiirron komplikaatiot (käänteishyljintä ja infektiot).

 

Lue kantasolusiirteen saaneiden potilaiden tarinoita täältä.