Haku Menu

Mitä pisarat kertovat?

Veribarometri ei kuvaa Veripalvelun tai sairaaloiden verivarastojen reaaliaikaista riittävyyttä, vaan sen tarkoitus on ohjata luovuttajia.

Veren tarpeeseen vaikuttaa muun muassa

  • miten paljon verenluovuttajia on edellispäivinä ollut,
  • miten sairaalat ovat käyttäneet verta, sekä
  • arvio siitä, millainen veren tarve lähipäivinä on odotettavissa.

Veripalvelun tavoitteena on viiden päivän punasoluvarasto jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa keskeytymättömän verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800. Kun kutsumme verenluovuttajia, tarvetta on joko punasoluista tai verihiutaleista, tai molemmista. Lisääntynyt veren tarve ei koskaan johdu plasmasta, vaan plasmaraaka-ainetta syntyy verenerottelun oheistuotteena.

Joskus voit saada meiltä kutsun pikaisesti verenluovutukseen, vaikka oman veriryhmäsi pisara on täynnä. Tämä johtuu yleensä siitä, että potilaat tarvitsevat erityisesti verihiutaleita, jotka säilyvät vain viisi päivää.

Toimi näin:

  1. Jos kutsumme sinua henkilökohtaisesti tekstiviestillä, sähköpostitse tai soittamalla, tarvitsemme juuri nyt sinua ja sinun veriryhmääsi.
  2. Jos oman veriryhmäsi pisara on puolessa välissä tai alle, ja vaikka et olisikaan saanut kutsuja, tule vielä tänään tai lähipäivinä, jos aikoja on varattavissa. 
  3. Jos veriryhmäsi pisara on täynnä, mutta sinulla on jo varattuna aika, järjestämme verenluovutustilaisuuden lähelläsi tai sinulle sopii luovuttaa juuri nyt, olet lämpimästi tervetullut. Lahjasi ei mene hukkaan! 
  4. Muussa tapauksessa varaa aika verenluovutukseen lähipäiville / sinulle sopivaan ajankohtaan. Verenluovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden, noin 800 joka arkipäivä. Kiitos kun autat!

Vain 3 % suomalaisista luovuttaa verta. Luovutettu veri auttaa 40 000 potilasta vuosittain Suomessa. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti. Hätäveri O- on poikkeus, sitä annetaan potilaille suhteessa enemmän. 

Suomalaisten veriryhmäjakauma:

A+ 35%
O+ 28%
B+ 16%
AB+ 7%

A- 6%
O- 5%
B- 2%
AB- 1%

Lisää veritilannebarometri omille tai työyhteisösi verkkosivuille

Voit halutessasi lisätä veritilannebarometrin omille tai yhteisösi verkkosivuille alla olevan ohjeen mukaisesti.


Upotuskoodi pysty:
<iframe src="https://www.veripalvelu.fi/_layouts/15/innofactor.veripalvelu.web/veribarometriNew.aspx?orientation=vertical&key=mediapaate&delay=5&iframe=1" frameborder="1" height="400" width="300"></iframe>

Upotuskoodi, vaaka:
<iframe src="https://www.veripalvelu.fi/_layouts/15/innofactor.veripalvelu.web/veribarometriNew.aspx?orientation=horizontal&key=mediapaate&delay=5&iframe=1" frameborder="1" height="300" width="400"></iframe>


Huom! Height määrittää mainoksen korkeuden ja width leveyden.