Haku Menu

Mitä pisarat kertovat?

Veribarometrin tarkoituksena on ohjata luovuttajia. Barometri ei kuvaa Veripalvelun tai sairaaloiden verivarastojen reaaliaikaista riittävyyttä.

Veren tarpeeseen vaikuttaa muun muassa

 • ajanvaraustilanne,
 • miten paljon verenluovuttajia on edellispäivinä ollut,
 • minkä verran sairaalat ovat käyttäneet verta, sekä
 • arvio siitä, millainen veren tarve lähipäivinä on odotettavissa.

Veripalvelun tavoitteena on viiden päivän punasoluvarasto jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa keskeytymättömän verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla ja kaikille potilaille Suomen sairaaloissa riittää verta, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800. 

Pisaroiden täyttöaste kuvastaa, miten toivomme luovuttajien, joilla ei ole vielä ajanvarausta, tai jotka eivät ole saaneet kutsua, aktivoituvan juuri tänään. Vajaa pisara = luovuttajia tarvitaan lisää pikaisesti. Huomenna tilanne voi olla jo eri!


Toimi näin:

 1. Oletko jo varannut ajan verenluovutukseen? Hienoa! Olet lämpimästi tervetullut luovuttamaan verta huolimatta siitä, mikä on pisaroiden täyttöaste. Juuri sinua tarvitaan!

 2. Oletko saanut kutsun verenluovutukseen? Jos olet antanut meille luvan kutsua sinut verenluovutukseen henkilökohtaisesti ja saat meiltä kutsun, tarvitsemme juuri nyt sinua riippumatta siitä, mikä on veriryhmäsi pisaran täyttöaste. Tarvetta voi olla joko punasoluista tai verihiutaleista, tai molemmista. Lisääntynyt veren tarve ei koskaan johdu plasmasta, vaan plasmaraaka-ainetta syntyy verenerottelun oheistuotteena.

  Voit saada meiltä kutsun pikaisesti verenluovutukseen, vaikka oman veriryhmäsi pisara on täynnä. Tämä johtuu yleensä siitä, että potilaat tarvitsevat erityisesti verihiutaleita, jotka säilyvät vain viisi päivää.

 3. Oletko tulossa luovuttamaan verta tänään, mutta et ole varannut aikaa? 
  1. Jos sait kutsun, varaa aika tälle tai lähipäiville. 

  2. Jos oman veriryhmäsi pisara on puolessa välissä tai alle, varaa aika tälle tai lähipäiville. 

  3. Jos veriryhmäsi pisara on täynnä, suosittelemme varaamaan ajan vaikka seuraavalle viikolle. Jos kuitenkin järjestämme verenluovutustilaisuuden lähelläsi tai sinulle sopii luovuttaa juuri tänään, olet lämpimästi tervetullut, jos aikoja on vapaana. Lahjasi ei mene hukkaan! 

 4. Oletko tulossa luovuttamaan verta myöhemmin?

  Varaa aika verenluovutukseen lähipäiville tai sinulle sopivaan ajankohtaan. Verenluovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden, kaikista veriryhmistä. Kiitos kun autat!

VARAA AIKA TÄÄLTÄ


Vain noin 3 % verenluovutusikäisistä suomalaisista luovuttaa verta. Luovutettu veri auttaa 40 000 potilasta vuosittain Suomessa. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti. Hätäveri O- on poikkeus, sitä annetaan potilaille suhteessa enemmän. 

Suomalaisten veriryhmäjakauma:

A+ 35%
O+ 28%
B+ 16%
AB+ 7%

A- 6%
O- 5%
B- 2%
AB- 1%

Lisää veritilannebarometri omille tai työyhteisösi verkkosivuille

Voit halutessasi lisätä veritilannebarometrin omille tai yhteisösi verkkosivuille alla olevan ohjeen mukaisesti.


Upotuskoodi pysty:
<iframe src="https://www.veripalvelu.fi/_layouts/15/innofactor.veripalvelu.web/veribarometriNew.aspx?orientation=vertical&key=mediapaate&delay=5&iframe=1" frameborder="1" height="400" width="300"></iframe>

Upotuskoodi, vaaka:
<iframe src="https://www.veripalvelu.fi/_layouts/15/innofactor.veripalvelu.web/veribarometriNew.aspx?orientation=horizontal&key=mediapaate&delay=5&iframe=1" frameborder="1" height="300" width="400"></iframe>


Huom! Height määrittää mainoksen korkeuden ja width leveyden.