Haku Menu

Mitä pisarat kertovat?

Veribarometri ei kuvaa Veripalvelun tai sairaaloiden verivarastojen reaaliaikaista riittävyyttä, vaan sen tarkoitus on ohjata luovuttajia.

Veren tarpeeseen vaikuttaa muun muassa

- miten paljon verenluovuttajia on edellispäivinä ollut

- miten sairaalat ovat käyttäneet verta, sekä

- arvio siitä, millainen veren tarve lähipäivinä on odotettavissa.

Veripalvelun tavoitteena on viiden päivän punasoluvarasto jokaisesta veriryhmästä. Tämä turvaa keskeytymättömän verihuollon myös katastrofi- ja suuronnettomuustilanteissa. Jotta verivarastot säilyvät turvallisella tasolla, verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä noin 800. Kun kutsumme verenluovuttajia, tarvetta on joko punasoluista tai verihiutaleista, tai molemmista. Lisääntynyt veren tarve ei koskaan johdu plasmasta, vaan plasmaraaka-ainetta syntyy verenerottelun oheistuotteena.

Joskus voit saada meiltä kutsun verenluovutukseen, vaikka oman veriryhmäsi pisara on täynnä. Tämä johtuu yleensä siitä, että potilaat tarvitsevat erityisesti verihiutaleita, jotka säilyvät vain viisi päivää. Jos et ole saanut meiltä kutsua, toimithan pisaroiden osoittamalla tavalla.

Toimi näin:

1. Jos kutsumme sinua henkilökohtaisesti tekstiviestillä, sähköpostitse tai soittamalla, tarvitsemme juuri sinua ja sinun veriryhmääsi.

2. Jos et saa kutsua, tulethan, kun oman veriryhmäsi pisara on puolessa välissä tai alle.

3. Tervetuloa myös, jos aika sopii sinulle / paikkakunnallasi järjestetään verrenluovutustilaisuus, vaikka pisara olisi täynnä. Lahjasi ei mene hukkaan. 

Voit halutessasi lisätä veritilannebarometrin omille tai yhteisösi verkkosivuille alla olevan ohjeen mukaisesti.

Pisaroiden merkitykset:

Verenluovuttajia tarvitaan eri veriryhmistä päivittäin keskimäärin:

A+ 280
O+ 230
B+ 100
AB+ 35

A- 60
O- 65
B- 20
AB- 10

Vain 5% suomalaisista luovuttaa verta. Luovutettu veri auttaa 50 000 potilasta vuosittain Suomessa. Potilaat tarvitsevat verivalmisteita keskimäärin suomalaisten veriryhmäjakauman mukaisesti. Hätäveri O- on poikkeus, sitä annetaan potilaille suhteessa enemmän. 

Suomalaisten veriryhmäjakauma:

A+ 35%
O+ 28%
B+ 16%
AB+ 7%

A- 6%
O- 5%
B- 2%
AB- 1%

Lisää veritilannebarometri omille tai työyhteisösi verkkosivuille

Upotuskoodi pysty:
<iframe src="https://www.veripalvelu.fi/_layouts/15/innofactor.veripalvelu.web/veribarometriNew.aspx?orientation=vertical&key=mediapaate&delay=5&iframe=1" frameborder="1" height="400" width="300"></iframe>

Upotuskoodi, vaaka:
<iframe src="https://www.veripalvelu.fi/_layouts/15/innofactor.veripalvelu.web/veribarometriNew.aspx?orientation=horizontal&key=mediapaate&delay=5&iframe=1" frameborder="1" height="300" width="400"></iframe>

Height määrittää mainoksen korkeuden ja width leveyden.