Haku Menu

Milloin sinua tarvitaan

Verenluovuttajia tarvitaan noin 800 joka arkipäivä. Eri veriryhmien luovuttajatarve vaihtelee päivittäin. Arvokas lahjasi auttaa parhaiten, kun toimit veriryhmäsi tarpeen mukaisesti. Voit tarkistaa veritilanteen ennen luovutusta etusivulta tai mobiilisovelluksestamme. Tulethan viimeistään, kun saat kutsun.

Kaikkien veriryhmien luovuttajia tarvitaan päivittäin, koska potilaitakin on kaikista veriryhmistä. Jos potilaan veriryhmä tiedetään, hänelle annetaan ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta. Koska yksikin potilas voi tarvita kerralla paljon verta, veritilanne saattaa muuttua nopeasti.

Veritilannebarometrin pisarat kertovat, mikä on veren tarve Suomessa kunakin päivänä. Ne eivät suoraan kerro Veripalvelun tai sairaaloiden verivarastoista. Lue täältä listää siitä, mitä pisarat kertovat.

Veriryhmälläsi on väliä

Oletko O-? 

Veriryhmäsi on niin sanottua hätäverta, jota voidaan antaa kaikille potilaille silloin, kun heidän omaa veriryhmäänsä ei ole vielä ehditty määrittää. Veriryhmäsi on siis erityisen tärkeä, ja sinua tarvitaan aina ja suhteessa muita veriryhmiä enemmän.

Oletko A+ tai O+? 

Veriryhmäsi on Suomessa hyvin yleinen, ja siksi sitä tarvitaan paljon myös sairaaloissa. Sinun veriryhmääsi tarvitaan joka päivä. Seuraa veriryhmäsi tilannetta veritilannebarometrista tai mobiilisovelluksesta, ja toimi sen mukaisesti. Tule ainakin silloin, kun saat kutsun.

Oletko A-, B- tai AB-? 

A- veriryhmään kuuluvia luovuttajia on määrällisesti vähän, joten veritilanne saattaa heiketä nopeasti kriittiselle tasolle. Sinun veriryhmääsi tarvitaan jatkuvasti, joten seuraa veriryhmäsi tilannetta veritilannebarometrista tai mobiilisovelluksesta, ja toimi sen mukaisesti. Tule ainakin silloin, kun saat kutsun.

Oletko B+ tai AB+? 

Veriryhmäsi tarve vaihtelee ja voi äkillisesti muuttua yhdenkin potilaan takia. Seuraa veriryhmäsi tilannetta veritilannebarometrista tai mobiilisovelluksesta, ja toimi sen mukaisesti. Tule ainakin silloin, kun saat kutsun.

Etkö muista tai tiedä veriryhmääsi? Ei haittaa! 

Jos olet luovuttanut verta, muttet muista veriryhmääsi, saat tiedon soittamalla maksuttomaan infopuhelimeemme 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Jos et ole vielä luovuttanut verta, saat tietää veriryhmäsi, kun soitat infopuhelimeemme muutaman päivän kuluttua ensimmäisestä luovutuskerrastasi tai kun tulet luovuttamaan seuraavan kerran.

Lue lisää veriryhmistä

Oletko

Oletko luovuttanut verta aiemmin?

Milloin luovutit verta viimeksi?

18-25 v. naisille suosittelemme luovuttamista kerran vuodessa, muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa. Sallittu minimiväli kokoverenluovutukselle on naisille 91 vuorokautta. Huomioi, että verihiutaleiden luovutusvälit poikkeavat kokoverenluovutuksesta.

Suosittelemme miehille enintään 3-4 verenluovutusta vuodessa. Sallittu minimiväli kokoverenluovutukselle on miehille 61 vuorokautta. Huomioi, että verihiutaleiden luovutusvälit poikkeavat kokoverenluovutuksesta.

Tilaa muistutus

Tilaa muistutus

Milloin haluat muistutuksen?

.

Miten haluat muistutuksen?

esimerkki@email.com
Muistutuksen lähetys epäonnistui
Muistutus lähetetty
esim. 0401234567
Muistutuksen lähetys epäonnistui
Muistutus lähetetty