Haku Menu

Milloin sinua tarvitaan

Verenluovuttajia tarvitaan 800 joka arkipäivä ympäri vuoden. Kaikkien veriryhmien luovuttajat ovat tärkeitä, koska potilaitakin on kaikista veriryhmistä. Varaathan ajan sinulle sopivaan ajankohtaan ja tule viimeistään, jos saat meiltä kutsun.

Jos potilaan veriryhmä tiedetään, hänelle annetaan aina ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta. Koska yksikin potilas voi tarvita kerralla paljon verta, veritilanne saattaa muuttua nopeasti.

Jos sinulla on aika varattuna tai verenluovutus sopii aikatauluihisi juuri nyt, olet odotettu ja tervetullut riippumatta siitä, miltä veribarometrin pisarat näyttävät. 

Veritilannebarometrin pisarat kertovat, miten luovuttajien, joilla ei ole vielä ajanvarausta, toivotaan aktivoituvan juuri kyseisenä päivänä. Barometri ei suoraan kerro Veripalvelun tai sairaaloiden verivarastoista. Jos olet varaamassa aikaa seuraavalle päivälle tai pidemmälle, ei veritilannebarometrista tarvitse välittää. 

Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää tai testata ennen luovutusta.

Lue täältä lisää siitä, mitä pisarat kertovat

Kaikkia veriryhmiä tarvitaan

Oletko O-? 

Veriryhmäsi on niin sanottua hätäverta, jota voidaan antaa kaikille potilaille silloin, kun heidän omaa veriryhmäänsä ei ole vielä ehditty määrittää. Hätäverta annetaan esimerkiksi onnettomuuksien uhreille. Veriryhmäsi on siis erityisen tärkeä, ja sinua tarvitaan suhteessa muita veriryhmiä enemmän.

Oletko A+ tai O+? 

Veriryhmäsi on Suomessa hyvin yleinen, ja siksi sitä tarvitaan paljon myös sairaaloissa. Suurin osa potilaista tarvitsee juuri A+ tai O+ verta. Sinun veriryhmääsi tarvitaan joka päivä. 

Oletko A-, B- tai AB-? 

A- veriryhmään kuuluvia luovuttajia on määrällisesti vähän, joten veritilanne saattaa heiketä nopeasti kriittiselle tasolle. Sinun veriryhmääsi tarvitaan joka päivä.  

Oletko B+ tai AB+? 

Veriryhmäsi tarve voi äkillisesti muuttua yhdenkin potilaan takia. Sinun veriryhmääsi tarvitaan joka päivä. 

Etkö muista tai tiedä veriryhmääsi? Ei haittaa! 

Jos olet luovuttanut verta, muttet muista veriryhmääsi, saat tiedon soittamalla maksuttomaan infopuhelimeemme 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17).

Jos et ole vielä luovuttanut verta, saat tietää veriryhmäsi, kun luovutat ensin verta. Soita infopuhelimeemme muutaman päivän kuluttua luovutuskerrastasi. Saat tietää veriryhmäsi myös seuraavalla luovutuskerralla.

Lue lisää veriryhmistä

Oletko

Oletko luovuttanut verta aiemmin?

Milloin luovutit verta viimeksi?

18-25 v. naisille suosittelemme luovuttamista kerran vuodessa, muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa. Sallittu minimiväli kokoverenluovutukselle on naisille 91 vuorokautta. Huomioi, että verihiutaleiden luovutusvälit poikkeavat kokoverenluovutuksesta.

Suosittelemme miehille enintään 3-4 verenluovutusta vuodessa. Sallittu minimiväli kokoverenluovutukselle on miehille 61 vuorokautta. Huomioi, että verihiutaleiden luovutusvälit poikkeavat kokoverenluovutuksesta.

Tilaa muistutus
Muistutuspalvelu päättyy 30.3.2023 verkkosivu-uudistuksen vuoksi. Ethän tilaa muistusta tämän päivämäärän jälkeiselle ajalle, sillä viestit eivät tule perille.

Tilaa muistutus

Milloin haluat muistutuksen?
Muistutuspalvelu päättyy 30.3.2023 verkkosivu-uudistuksen vuoksi. Ethän tilaa muistusta tämän päivämäärän jälkeiselle ajalle, sillä viestit eivät tule perille.

.

Miten haluat muistutuksen?

esimerkki@email.com
Muistutuksen lähetys epäonnistui
Muistutus lähetetty
esim. 0401234567
Muistutuksen lähetys epäonnistui
Muistutus lähetetty