Luovuta verihiutaleita

Verihiutaleita eli trombosyytteja annetaan esimerkiksi syöpäpotilaille, leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille. Kun tavanomaisessa verenluovutuksessa luovutat kokoverta, verihiutaleiden luovutuksessa otetaan koneen avulla talteen vain verihiutaleet.

Mies luovuttamassa verihiutaleita afereesikoneella.

Verihiutaleiden luovuttajiksi valitaan aiemmin tavanomaiseen tapaan verta luovuttaneita henkilöitä, joiden soveltuvuus varmistetaan erikseen. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten verihiutaleita luovutetaan ja kuka sopii verihiutaleluovuttajaksi.

Verihiutaleluovutusta Vantaalla

Verihiutaleita voi luovuttaa vain Veripalvelun Vantaan toimipisteessä.

Verihiutaleiden koneellista luovutusta sanotaan trombafereesiksi tai lyhyemmin afereesiksi. Se tapahtuu verenluovutuksen tavoin, mutta laite kerää vain verihiutaleet ja palauttaa muut osat, eli punasolut ja plasman, takaisin luovuttajan verenkiertoon. Luovutus kestää reilun tunnin.

Kuka voi luovuttaa verihiutaleita?

Verihiutaleiden luovutuksessa pätevät samat perusedellytykset luovutussoveltuvuudelle kuin kokoverenluovutuksessa. Jotkin lääkkeet (esim. tulehduskipulääkkeet tai osa mielialalääkkeistä) voivat kuitenkin aiheuttaa luovutusesteen verihiutaleiden luovutukselle.

Verihiutaleiden luovuttajiksi sopivat yli 75 kiloa painavat henkilöt. Ennen luovutusta tarkistetaan, että sinulla on tarpeeksi verihiutaleita.

Jos haluat ryhtyä verihiutaleiden luovuttajaksi, kysy asiasta seuraavalla käynnilläsi. Henkilökuntamme valitsee sopivat luovuttajat, jotka sitten kutsutaan luovutukseen henkilökohtaisesti.

Miksi luovuttaisin pelkkiä verihiutaleita?

Tavallisessa kokoverenluovutuksessa verihiutaleita on yhdessä veripussissa vain vähän, minkä vuoksi neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verihiutaleet yhdistetään yhdeksi verivalmisteeksi. Kun luovuttaa pelkästään verihiutaleita, saadaan yhdeltä luovuttajalta kerralla yksi potilaan hoitoannos.

Kenelle verihiutaleita annetaan?

Luovutettuja verihiutaleita tarvitaan sekä estämään että hoitamaan verenvuotoja.

Verihiutaleita annetaan esimerkiksi leukemiapotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen syöpähoitojen vuoksi. Niitä voidaan antaa myös leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille.

Kuinka usein voi luovuttaa verihiutaleita?

Kahden verihiutaleiden luovutuksen välillä on oltava vähintään 14 vuorokautta. Verihiutaleiden luovutuksen ja perinteisen verenluovutuksen väleissä on oltava miehillä vähintään 30 ja naisilla 45 vuorokautta. Verihiutaleita voi luovuttaa enintään 25 kertaa vuodessa.

Näin luovutat verihiutaleita

1. Varaa aika ja täytä sähköinen terveyskysely

Jos haluat ryhtyä verihiutaleiden luovuttajaksi, kysy asiasta seuraavalla luovutuskäynnilläsi. Verihiutaleiden luovutukseen on varattava aika etukäteen.

Jos henkilökuntamme on pyytänyt sinua varaamaan ajan puhelimitse, soita numeroon 029 300 1884.

Täytä ennen luovutusta sähköinen terveyskysely. Kyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla pyritään varmistamaan sekä sinun että veren saajan turvallisuus. Vastaa tarkasti ja rehellisesti.

Juo ennen luovutukseen tuloa vettä tai mehua ja syö jotakin, jotta olosi on hyvä. Vältä kuitenkin raskaita aterioita. Myös luovutuspaikalla on tarjolla juotavaa ja pientä syötävää.

2. Luovutus alkaa ilmoittautumisella

Ilmoittaudu vastaanottotiskillä, jossa tarkistamme henkilöllisyytesi ennen jokaista luovutuskertaa. Ota henkilötodistuksesi aina mukaan.

3. Kahvia tai mehua

Ota kuppi kahvia tai lasillinen mehua.

4. Haastattelemme sinua ja mittaamme hemoglobiinisi

Seuraavaksi käyt terveyskyselyn läpi hoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitajamme on vaitiolovelvollinen.

Ennen verihiutaleiden luovutusta laskimoverinäytteestäsi tutkitaan hemoglobiinipitoisuus sekä verihiutaleiden määrä. Verihiutaleita voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.

Verihiutaleiden määrän tarkistamisella varmistetaan, että sinulle jää luovutuksen jälkeen riittävästi verihiutaleita. Jos hiutaleita on liian vähän, luovutusta ei aloiteta. Hoitaja päättää, voitko tällä kertaa luovuttaa. Epäselvissä tapauksissa hän kysyy lisätietoja lääkäriltämme.

Ennen luovutusta tarjoamme sinulle kalsiumtabletteja, jotka ehkäisevät luovutuksenaikaista ihon pistelyä ja puutumista sekä lihaskramppeja (ks. seuraava kappale). Kysymme myös pituuttasi ja painoasi, jotta osaamme ottaa verta juuri sopivan määrän.

5. Luovutus on 1,5 tunnin hengähdyshetki

Jos kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa. Verihiutaleita luovutetaan yhdellä luovutuskerralla noin 200 millilitraa.

Verihiutaleiden luovutus kestää verihiutaletason alkumäärityksen vuoksi noin 1,5 tuntia. Luovutuksen aikana käytössäsi on langaton verkkoyhteys sekä hyvä valikoima aikakaus- ja sanomalehtiä. Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tukevasti. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.

Verihiutaleiden luovutuksen ei kuulu sattua. Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä hoitajalle. Luovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

Afereesiluovutuksessa voi joskus ilmetä ohimeneviä ns. sitraattioireita (tyypillisesti kasvojen ja raajojen alueella tuntuvia pistelyoireita), jotka liittyvät afereesilaitteistossa käytettävään ACD-A-liuokseen. Liuoksen pääkomponentti sitraatti estää veren hyytymisen laitteistossa, ja liuoksen happamuus ja väkevyys säädetään soluille sopivaksi sitruunahapolla ja dekstroosilla. Osa liuoksesta päätyy luovuttajan verenkiertoon.

Liuoksen ainesosia esiintyy mm. ruoassa, ja niitä voidaan käyttää turvallisesti. Hoitaja voi säädellä keräystä, jottei sitraattia pääse kertymään luovuttajaan liikaa. Verenkierrossa sitraattiliuos laimenee ja neutralisoituu nopeasti.

Oireiden ennaltaehkäisyyn luovuttajille annetaan pureskeltavaa kalsiumvalmistetta.

6. Nauti tarjoiluista ja ota loppupäivä rauhallisesti

Tarjoamme luovuttajille kahvia ja teetä sekä pientä syötävää, joten istu hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöäsi palautumaan luovutuksesta.

Luovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa, kunhan muistat juoda tavallista enemmän. Menettämäsi verihiutaleet korvautuvat muutamassa päivässä. Vältä luovutuspäivänä liikuntaa, saunomista ja kaikkea ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti. Riittävä juominen on kesällä erityisen tärkeää.

Pidä side paikoillaan ja vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan, jottei pistokohta ala vuotaa ja käteen synny mustelmaa.

7. Luovutuksen jälkeen

Jos verenluovutuksen aikana tai milloin tahansa sen jälkeen huomaat unohtaneesi kertoa meille asiasta, joka saattaa vaikuttaa luovuttamasi veren turvallisuuteen, ota välittömästi yhteyttä luovutuspaikkaan tai soita verenluovuttajien maksuttomaan infonumeroon 0800 0 5801.

Ota meihin yhteyttä myös, jos verenluovutukseen jälkeen:

  • sairastut kuumeeseen viikon kuluessa,
  • sinulla todetaan jokin vakava sairaus (esim. syöpä) kuukauden kuluessa,
  • ilmenee, että sinulla tai seksikumppanillasi on jokin veriteitse tarttuva sairaus (esim. HIV tai hepatiitti B tai C).

8. Tervetuloa uudelleen!

Varaa seuraava luovutusaika jo käyntisi aikana tai soittamalla numeroon 029 300 1884. Voit luovuttaa seuraavan kerran jo 14 vuorokauden kuluttua.

Kiitos, että olet mukana auttamassa!

Haluatko lisätietoa verihiutaleiden luovutuksesta? Soita meille p. 029 300 1884.

Soita meille, jos haluat lisätietoa verihiutaleiden luovutuksesta!

Leukemiaa sairastanut Selma-tytär äitinsä Lauran sylissä.

Selma selätti leukemian

”Olihan se melkoinen shokki, vaikka osasinkin epäillä jotain vakavaa jo edellisenä iltana. Verinäytettä otettaessa huomasin, että veri oli oudon vaaleanpunaista.”

Lue Selman tarina