Hepatiitit A, B ja C

Hepatiitti A (tarttuva keltatauti) aiheuttaa toipumisesta ja seurannan päättymisestä kuuden kuukauden mittaisen verenluovutusesteen.

Sairastettu hepatiitti B, josta ei jää kantajuutta, aiheuttaa 1–2 vuoden verenluovutusesteen. Veripalvelun lääkäri tekee tarkemman arvion jokaisen luovuttajan kohdalla erikseen. Hepatiitti B:n kantajuus on pysyvä verenluovutuseste. Myös seksikumppanin tai muun samassa taloudessa asuvan henkilön hepatiitti B -kantajuus vaikuttaa verenluovutussoveltuvuuteen. Jos luovuttaja on saanut hepatiitti B:hen täyden rokotesuojauksen, voi Veripalvelun lääkäri arvioida luovutussoveltuvuuden erikseen.

Hepatiitti C -tartunta aiheuttaa pysyvän verenluovutusesteen. Myös seksikumppanin hepatiitti C -tartunta estää verenluovutuksen. Verta saa luovuttaa, kun sukupuolisuhteen päättymisestä on kulunut neljä kuukautta. Samassa taloudessa asuvan muun henkilön kuin seksikumppanin hepatiitti C -tartunta ei estä verenluovutusta. Edellytyksenä on kuitenkin se, ettei verenluovuttaja ole altistunut tartunnan saaneen verelle viimeisimmän neljän kuukauden aikana.

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17).