Flunssa

Flunssa aiheuttaa väliaikaisen verenluovutusesteen. Kuumeettoman ja muuten suhteellisen lievän flunssan (esimerkiksi kurkkukivun, nuhan tai yskän) jälkeen voi luovuttaa verta, kun oireita ei enää ole ja vointi on ollut hyvä vähintään vuorokauden ajan.

Jos flunssan aikana kuume nousee yli 38 asteen, verta voi luovuttaa aikaisintaan kahden viikon kuluttua paranemisesta. Myös mahdollisen mikrobilääkekuurin (antibioottikuurin) loppumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa ennen verenluovutusta.

Koronavirusinfektion suhteen noudatetaan samoja varoaikoja kuin muidenkin hengitystieinfektioiden kohdalla. Sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeen varoaika on kolme kuukautta. Testillä todettu koronavirustartunta ilman oireita aiheuttaa testistä alkaen kolmen vuorokauden luovutusesteen.

Erilaisten paikallisten tulehdusten (esim. korvatulehduksen, poskiontelontulehduksen tai keuhkoputkentulehduksen) aikana ei voi luovuttaa verta. Oireiden ja mikrobilääkekuurin (antibioottihoito) loppumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa ennen verenluovutusta.

Yskänlääkkeet, nenäsumutteet ja tulehduskipulääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Katso myös influenssa.

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17).