Haku Menu

Soluterapiatutkimukset

Veripalvelu on tutkinut ja kehittänyt uusia soluterapioita jo vuodesta 2002. Tänä aikana on syntynyt yli 100 julkaisua. Painopisteemme tutkimuksessa on tähän asti ollut mesenkymaalisen kanta-/stroomasolun biologiassa ja sen kliinisessä käytössä sekä uusissa immunologisissa soluterapioissa.

Veripalvelun Solutuotantokeskuksessa voidaan valmistaa joko ATMP- tai kudosvalmisteiksi luokiteltuja uusia soluterapiavalmisteita asianmukaisilla valmistusluvilla. Tällä hetkellä solutuotantokeskuksessa valmistetaan kliiniseen käyttöön kansallisella ATMP-valmistusluvalla allogeenisia luuydinperäisiä mesenkymaalisia stroomasoluja (LY-MSC) lääkeresistentin käänteishyljinnän kokeelliseen hoitoon (Salmenniemi et al. 2017; Keto et al. 2018) sekä käsitellään kantasolusiirteitä uusilla teknologioilla (Ryhänen et al. 2017). Olemme myös eristäneet sopimusvalmistuksena autologisia keratinosyyttejä vaikeiden palovammojen hoitoon.

 

Veripalvelun GMP puhdastiloissa valmistetaan uusia kehittyneitä soluterapiavalmisteita

Vasen kuva: Tero Kyllönen/Yle


Veripalvelu on Eatris translationaalisen tutkimusinfrastruktuurin  ja suomalaisen kudoskorjausallianssin TissueCure Alliance Finlandin jäsen.

         

 

Solutuotantokeskuksen tutkimusalueet:

Translationaalinen soluterapiatutkimus ja prosessikehitys (englanniksi)

Mesenkymaalisten stroomasolujen biologia ja kliininen käyttö (englanniksi)

Syövän immunologinen täsmäsoluterapia (englanniksi)

Mesenkymaalisten stroomasolujen immunologiset mekanismit (englanniksi)