Haku Menu

Näytteenotto- ja lähetysohjeet

 

Yleisten lähetysohjeiden lisäksi katso myös tutkimuskohtaiset ohjeet:
Kudossopeutuvuustutkimusten näytteenotto-ohjeet​
Raskaudenaikaisten veriryhmä- ja veriryhmävasta-ainetutkimusten näytteenotto-ohjeet
Veriryhmätutkimusten näytteenotto- ja lähetysohjeet

Yleiset lähetysohjeet

Näytteet tulee merkitä voimassa olevien kuljetusmääräysten mukaisesti. Lähettäjä vastaa näytteiden toimittamisesta Veripalveluun sekä kuljetuskustannuksista Veripalveluun asti.

Näytteiden tulisi olla perillä Veripalvelussa ma–pe klo 8–16, mutta tarvittaessa niitä otetaan vastaan ympäri vuorokauden. Veren sopivuustutkimuksia ja elinsiirtoon liittyviä kudossopeutuvuustutkimuksia tehdään myös päivystysaikana.

Kiireelliset näytteet tulee pakata erilliseen pakkaukseen ja kiireellisyys on merkittävä selvästi pakkaukseen ja lähetteeseen. Lisäksi kiireellisten näytteiden lähettämistapa ja saapumisaika Helsinkiin tulee ilmoittaa etukäteen tutkivaan laboratorioon puhelimitse tai faksilla.

Lähetysosoite
Suomen Punainen Risti, Veripalvelu
Näytteiden vastaanotto
Laboratorion nimi (esim. Veriryhmätutkimukset)
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

Seuraavia lähetystapoja suositellaan:

Posti
Näytteitä lähetettäessä tulee noudattaa postin voimassa olevia määräyksiä. Suosittelemme käyttämään palveluna postin tuotetta Näytelähetykset. Emme suosittele näytteitä jätettäväksi postiin viikonlopun yli kuljetettaviksi.

Linja-autorahti
Näytteet lähetetään pikarahtina, huomioiden matkahuollon aukioloajat. Pikarahtikirja täytetään matkahuollon ohjeiden mukaan. Pikarahtikirjaan merkitään lähettäjän maksettavaksi rahti ja jakelu (rahti käsittää näytteen kuljetuksen Matkahuollon toimipiteestä toiseen Matkahuollon toimipisteeseen ja jakelu käsittää kuljetuksen Matkahuollon toimipisteestä Veripalveluun).

Asiakkaat, jotka käyttävät matkahuollon Web-asiakasliittymää, täyttävät rahtikirjan valiten kuljetusmuodoksi pikarahti ja lisäpalveluksi jakelu. Rahdin ja jakelun maksaa lähettäjä. Muut tiedot täytetään matkahuollon ohjeiden mukaan.

Kiireellisissä tapauksissa rahtikirjaan voi kirjoittaa "jakelu heti perille (puh. 029 300 1001)". Lisätietoja Matkahuollon sivuilta.

Lentorahti
Asiakas sopii käyttämänsä kuriiripalvelun kanssa lentokuljetuksen niin, että rahti puretaan heti koneen saavuttua ja kuljetus lentoasemalta Veripalveluun sisältyy hintaan. Lisätietoja Finnairin sivuilta.

Kudossopeutuvuustutkimusten näytteenotto-ohjeet​

Aivokuolleen elinluovuttajan näytteet
Kudossopeutuvuustutkimusten näytteenotto-ohje

Raskaudenaikaisten veriryhmä- ja veriryhmävasta-ainetutkimusten näytteenotto-ohjeet

Raskaudenaikaisten veriryhmä- ja veriryhmävasta-ainetutkimusten näytteenotto-ohje 
Raskaudenaikaisten veriryhmä- ja veriryhmävasta-ainetutkimusten pakkausohje

Veriryhmätutkimusten näytteenotto- ja lähetysohjeet

Veriryhmätutkimusten näytteenotto- ja lähetysohjeet

​Näyteinfo

Näyteinfo palvelee näytteiden ottoon ja näytteiden lähetykseen liittyvissä kysymyksissä. Näyteinfossa ei anneta asiantuntijakonsultaatioita eikä siellä käsitellä tai anneta tuloksia. Jos asialla ei ole kiire, kannattaa näyteinfoon ottaa yhteyttä sähköpostilla. Sähköpostikyselyihin pyrimme vastaamaan seuraavan arkipäivän kuluessa.

Näyteinfon aukioloajat ja yhteystiedot:
ma-pe klo 8-15
puh. 029 300 1414, faksi 09 454 6212
nayteinfo(at)veripalvelu.fi

Veriryhmätutkimukset

Veriryhmänäytteisiin liittyvät kysymykset 24/7
puh. 029 300 1920, faksi 09 454 6230
Päivystysaikana (arkisin klo 16–08, lauantaisin ja pyhäpäivinä)
puh. 029 300 1001, faksi 09 454 6245