Haku Menu

Veripalvelu palkitsi lukiolaisten VeriRyhmät

Nuoret näyttävät esimerkkiä myös kaupungin työntekijöille: Espoon lukiolaiset lähtivät joukolla verenluovuttajiksi päättyneenä lukuvuotena. Lähes kaikissa lukioissa toimii VeriRyhmä eli verenluovutusryhmä.

Veripalvelu palkitsi kunniakirjoilla kaksi Espoon aktiivisinta VeriRyhmä-toiminnassa mukana ollutta lukiota. Palkitsemistilaisuus oli 26.5. Espoon veripalvelutoimistossa, kauppakeskus Ison Omenan toisessa kerroksessa, jossa läsnä olivat palkittujen koulujen oppilaiden edustajat, Veripalvelun yhteysopettajat sekä rehtorit. Kunniakirjat ojensi Veripalvelun johtaja Martti Syrjälä, espoolainen hänkin.

Eniten verenluovutuksia oli Haukilahden lukion VeriRyhmällä nimeltä ”Jeda”, joka teki lukuvuoden 2014−2015 aikana 27 verenluovutusta. Toiseksi sijoittui Etelä-Tapiolan lukio ja sen VeriRyhmä ”Etis” 26 luovutuksella.

Lukiolaisten verenluovutuksista sai apua peräti 408 potilasta, kun yksi luovutus auttaa kolmea.

Lukiolaisten VeriRyhmä-hanke on osa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun ja Espoon kaupungin yhteistyötä. Tavoitteena on kannustaa kaupungin työntekijöitä ja asukkaita luovuttamaan verta. Espoo on Veripalvelun ensimmäinen virallinen kaupunkikumppani eli Hengenpelastaja-kaupunki.
Verenluovutus hyvä keino kasvattaa nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen.

− Lukiossa korostuu tiedollinen osaaminen, mutta hyvään lukioon kuuluu myös sen opettaminen, miten pidetään huolta toisista ihmisistä. Verenluovutus vie eteenpäin inhimillisyyden ja yhteisöllisyyden sanomaa. Se myös laajentaa yhteisöllisyyden koulun ulkopuolelle, rehtori Pekka Piri sanoo. Hänen johtamansa Haukilahden lukio on myös Suomen Punaisen Ristin teemakoulu.

Etelä-Tapiolan lukion rehtori Matti Rajamäki on samaa mieltä.

− Verenluovutus on yhteisvastuuta lisäävää. Lukiolaiset ovat aktiivisia luonnostaan ja riittävän kypsiä ymmärtämään verenluovutuksen suuren merkityksen, Rajamäki tuumii.

Opettajat aktivoijina

Verenluovutusten järjestäminen sujui Veripalvelun ja yhteysopettajien yhteistyöllä. Haukilahden lukion opettaja Heikki Taskinen kertoo verenluovutustoiminnan lähteneen liikkeelle siten, että Veripalvelu kutsui viime syksynä verenluovutuksen yhteysopettajat vieraaksi kauppakeskus Ison Omenan veripalvelutoimistoon.

− Mietimme yhdessä niitä muotoja, joilla yhteistyötä ja nuoria voisi aktivoida. Sen jälkeen päätimme liittää verenluovutuksen osaksi taksvärkkipäivää lukiossamme, Taskinen kertoo.

− Verenluovutus on helppo tapa tehdä hyvää. Toivon, että jatkossa yhä useampi oppilas pääsee luovuttamaan verta ja toiminta jatkuu ja vahvistuu.

Etelä-Tapiolan lukion opettaja Pentti Heikkinen puolestaan kertoo vieneensä oppilaita verta luovuttamaan jo kymmenen vuoden ajan.

− Olen joskus pohtinut toiminnan lopettamistakin, mutta en ole voinut. Se, että oppilaat ovat verenluovuttajina hengenpelastajia, antaa heille niin suurta ja aitoa iloa. Sen voimalla verenluovutuksia jaksaa myös itse järjestää vuodesta toiseen.

Heikkinen näkee verenluovutuksen oivana tapana auttaa.

− Koulussa puhutaan aina siitä, mitä pitäisi tehdä, mutta verenluovutuksen järjestäminen on helppo tapa muuttaa puhe konkreettiseksi toiminnaksi, Heikkinen sanoo. Hän näyttää itse esimerkkiä mennen heti palkitsemistilaisuuden päätteeksi luovuttamaan verta yhdessä oppilaansa Xenia Kuparisen kanssa, joka uskaltautui luovuttamaan ensi kertaa.

Opettajien mielestä yhteistyö Veripalvelun kanssa on ollut sujuvaa ja vaivatonta.

− On hienoa palvelua, että verenluovuttajat haetaan ja viedään takaisin omalla kuljetuksella, sekin helpottaa järjestelyjä, Taskinen pohtii.

Veripalvelu yhteistyössä kaupungin kanssa

− Viime lukuvuoden aikana lukiolaisten osuus Espoon uusien luovuttajien määrästä oli hienot 26 prosenttia. Tästä on hyvä jatkaa, Ison Omenan veripalvelun vastaava sairaanhoitaja Teija Santala kertoo tyytyväisenä.

− Espoon 13:sta lukiosta 10 perusti VeriRyhmän ja 8 ryhmistä oli aktiivisia. Lukuvuoden 2014−2015 aikana espoolaiset lukiolaiset tekivät yhteensä 136 verenluovutusta. Oli upeaa nähdä, millainen ilo verenluovutuksessa käyneistä nuorista kumpusi.

Yhteistyö Espoon kaupungin kanssa lähti liikkeelle elokuussa 2014. Ensisijaiseksi haasteeksi asetettiin kannustaa verenluovutukseen Espoon kaupungin työntekijät, joita on kaikkiaan 14 000. Kaupungilla VeriRyhmiä toimiikin jo reilut kymmenen: muun muassa liikunta- ja nuorisopalveluissa, sosiaali- ja terveystoimessa, palkanlaskennassa, hankintapalveluissa, teknisessä keskuksessa, palveluliiketoimen hallinto- ja kehittämisyksikössä, eteläisessä aikuissosiaalityössä, konserniesikunnassa, Omenan kirjastossa, Leppävaaran lastensuojelussa, Soukan palvelutalossa ja Tapiolan neuvolassa.

− Koulut ovat kuitenkin yllättäneet nousemalla aktiivisuudessa kärkijoukkoon , sanoo iloisena yhteisömarkkinoinnin koordinaattori Kaisu Maijala Veripalvelusta.

Verta voi luovuttaa taloudellisesta tilanteesta riippumatta

Myös Veripalvelun johtaja Martti Syrjälä on tyytyväinen yhteistyöhön.

− Olen iloinen ja kiitollinen nuorille ja koulujen edustajille. Minkä nuorena oppii, se seuraa ihmistä läpi elämän, Syrjälä sanoi puheessaan.

− Keskoset ja syöpäsairaat ihmiset tarvitsevat verta ja on hienoa, että nuoret ovat mukana verta luovuttamassa. Tämä on upea asia monille potilaille.

Syrjälä muistutti myös siitä, että verenluovutuksessa kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Vaikka ei olisikaan rahaa luovutettavaksi hyväntekeväisyyteen, verta luovuttamalla jokainen voi auttaa aivan varallisuudesta riippumatta.


Espoon aktiivisimmat lukiot verenluovutuksessa lukuvuonna 2014−2015:
1. Haukilahden lukio, 27 luovutusta
2. Etelä-Tapiolan lukio, 26 luovutusta
3. Mattlidens Gymnasium, 24 luovutusta
4. Espoon lahden lukio, 22 luovutusta
5. Tapiolan lukio, 18 luovutusta


Perusta VeriRyhmä työpaikallesi!
Muista mainita luovutuksessa käydessäsi, mihin luovuttajaryhmään kuulut.

Teksti: Nina Pinjola
Valokuvat: Jari Härkönen

​Perusta sinäkin oma VeriRyhmä ja autat enemmän!