Haku Menu

Kysyttyä verenluovutustilaisuuksista

Veripalvelun henkilökunta järjestää joka viikko 20–25 verenluovutustilaisuutta eri puolilla Suomea. Toimimme yhteistyössä paikallisten kumppanien, Punaisen Ristin osastojen ja vapaaehtoisten kanssa. Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin verenluovutustilaisuuksista.

Veripalvelun kyltti, jossa hymyilevä punainen pisara ja teksti: Verenluovutus täällä tänään.

Miksi verenluovutustilaisuuksia järjestetään?

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu vastaa sairaaloiden verivalmisteiden saannista. Punasolut ovat sairaaloiden eniten käyttämä verivalmiste, joten niiden käyttö ohjaa pääsääntöisesti veren keräystä.

Osa luovutuksista kerätään Veripalvelun kiinteissä toimipisteissä ja osa verenluovutustilaisuuksissa. Veripalvelulla on vakituiset toimipisteet yhdeksällä paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Lahdessa, Turussa, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella ja Tampereella.

Joka päivä tarvitaan ainakin 800 luovuttajaa. Suomi on pinta-alaltaan laaja ja monissa kaupungeissa asuu paljon luovutusikäisiä ihmisiä, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että niissä olisi järkevää tai mahdollista pitää auki kiinteää toimipistettä. Sen vuoksi Veripalvelun henkilökunta liikkuu maakunnissa viikoittain järjestämässä verenluovutustilaisuuksia. Näissä luovutustilaisuuksissa kerätään yli puolet kaikesta Suomessa vuosittain kerätystä kokoverestä.

Tilaisuuksista vastaavat omalla seudullaan Veripalvelun toimipisteet Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa sekä Helsingin liikkuva yksikkö.

Vuosittain eri puolilla Suomea järjestetään noin 1200 verenluovutustilaisuutta. Kaikille avoimien tilaisuuksien lisäksi verenluovutuksia järjestetään suurilla työpaikoilla, varuskunnissa ja oppilaitoksissa.

Miten verenluovutustilaisuudessa luovuttaminen eroaa toimipisteessä luovuttamisesta?

Verenluovutuksessa on samat vaiheet riippumatta siitä, luovuttaako toimipisteessä tai verenluovutustilaisuudessa. Merkittävin ero Veripalvelun kiinteisiin toimipisteisiin verrattuna on usein tiloissa, jotka voivat olla jopa isoja urheiluhalleja, tai tarjoiluissa, jotka vaihtelevat paikkakunnittain.

Verenluovutustilaisuuksissa on usein paljon luovuttajia, joskus jopa ruuhkaksi asti. Toisaalta tilaisuuksissa on usein enemmän henkilökuntaa kuin toimistoissa, koska päivittäiset tavoitteet voivat olla suuret. Pyrimme lisäämään verenluovutusten tai henkilökunnan määrää paikkakunnilla, joissa tilaisuudet ruuhkautuvat.

Missä verenluovutustilaisuuksia järjestetään?

Vierailemme vuodessa noin 275 eri paikassa ja järjestämme yhteensä noin 1200 verenluovutustilaisuutta. Paikkojen valintaan vaikuttaa muun muassa väestöpohja, eli paljonko luovutusikäisiä luovuttajia paikkakunnalla on. 

Vierailemme toisinaan myös sellaisilla paikkakunnilla, joissa tiedämme kokemuksesta olevan paljon aktiivisia luovuttajia. Yhdestä tilaisuudesta on saatava vähintään 50–60 pussia verta, jotta tilaisuuden järjestäminen on kannattavaa.

Paikkakuntien valinnassa joudumme myös ottamaan huomioon ajomatkan lähimmästä Veripalvelun toimipisteestä. Jos verenluovutustilaisuus kestää neljä tuntia, ei ole järkevää ajaa yli kahta tuntia molempiin suuntiin. 

Etäisyys vaikuttaa myös veren kuljetukseen. Muutoin potentiaalisella paikkakunnalla ei välttämättä voida käydä, jos kuljetusmahdollisuudet ovat rajoitetut. Verivalmisteiden tuotannon kannalta on tärkeää, että luovutettu veri ja näytteet ehtivät Helsinkiin ajoissa ennen seuraavaa aamua.

Tarkastelemme verenluovutusverkostoa säännöllisesti. Jos jonkun paikkakunnan tilaisuuksissa on säännöllisesti paljon luovuttajia, saatamme alkaa käydä siellä useammin. Jos taas luovuttajia käy jossakin tilaisuudessa vain vähän, saatamme harventaa sillä paikkakunnalla vierailua tai lopettaa siellä käymisen.

Voitteko järjestää verenluovutustilaisuuden työpaikallani?

Samoin kuin muitakin verenluovutustilaisuuksia järjestettäessä, myös työpaikoilla, oppilaitoksissa ja varuskunnissa pitää olla yhdessä paikassa tarpeeksi luovutusikäisiä ihmisiä, ennen kuin tilaisuuden järjestäminen on järkevää.

Jos samassa kiinteistössä on vähintään 1000 henkilöä, voitte tiedustella Veripalvelusta mahdollisuutta verenluovutustilaisuuden järjestämiseen. Järjestämme tilaisuuksia arkisin. Huomioon otettavia asioita ovat myös saavutettavuus, kahvitusmahdollisuus sekä esteettömät, rauhalliset ja tarkoituksenmukaiset tilat. Lisätietoja saat sinua lähimmästä Veripalvelun toimipisteestä.

Pienille ja keskisuurille yrityksille ja yhteisöille on VeriRyhmänä luovuttaminen helpoin tapa auttaa. Jopa maksuton kyyti toimipisteeseen onnistuu, jos luovuttajia on vähintään neljä ja verenluovutuspaikalle on matkaa korkeintaan 20 kilometriä.

Mistä saan tiedon siitä, milloin paikkakunnallani tai jossain lähettyvillä järjestetään verenluovutustilaisuus?

Löydät aina ajan tasalla olevan listan tulevista tilaisuuksista verkkosivujemme kalenterista ja mobiilisovelluksesta. Tilaisuudet pyritään päivittämään kalenteriin vähintään pari kuukautta ennen, ja ajanvaraus avautuu viimeistään neljä viikkoa ennen tilaisuutta.

Voit myös tilata verkkosivujemme kautta itsellesi yksittäisestä tilaisuudesta tekstiviesti- tai sähköpostimuistutuksen.

Verenluovutustilaisuuksien ajat ovat minulle hankalia. Voisiko tilaisuuksia järjestää iltaisin tai viikonloppuisin?

On sekä Veripalvelun että paikallisten luovuttajien etu, että verenluovutustilaisuuksiin riittää kävijöitä. Pyrimme siksi järjestämään verenluovutustilaisuuksia sellaisilla aikatauluilla, että mahdollisimman moni pääsisi ojentamaan kätensä.

Aukioloaikoja rajoittavat tilojen saatavuus sekä logistiset kysymykset. Veret on saatava samana iltana kuljetetukseen, jotta ne ehtivät aamuksi Helsinkiin.

Pääsääntöisesti emme järjestä tilaisuuksia viikonloppuisin, sillä verivalmisteiden tuotantokaan ei ole silloin käynnissä. Olemme myös kokeiluissamme huomanneet, että viikonlopputilaisuuksiin ei riitä tarpeeksi luovuttajia. Poikkeuksia ovat pitkät juhlapyhät, jolloin verta kerätään ja myös prosessoidaan valmisteiksi viikonlopun aikana. Esimerkiksi pääsiäisviikon lauantaina tai jouluna tapaninpäivänä olemme järjestäneet verenluovutustilaisuuksia silloin, kun veren tarve on niin vaatinut.

Voinko auttaa verenluovutustilaisuuksien järjestämisessä?

Verenluovutustilaisuuksia ovat mahdollistamassa kymmenet vapaaehtoiset yhdyshenkilöt ja vapaaehtoiset. Paikalliset yhdyshenkilöt auttavat meitä muun muassa verenluovutuspaikan valinnassa sekä verenluovutustilaisuuden markkinoinnissa. Paikan päällä vapaaehtoiset ovat yleensä suureksi avuksi luovuttajien ohjaamisessa sekä kahvi- ja välipalatarjoilun järjestämisessä.

Jos olet kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena paikkakuntasi verenluovutustilaisuudessa, ota yhteyttä tilaisuutta järjestävään Punaisen Ristin osastoon. Jos taas haluatte järjestää verenluovutustilaisuuden, olkaa suoraan yhteydessä Veripalveluun.

Yhdyshenkilön ja avustajan tehtävistä kerrotaan tarkemmin yhdyshenkilön oppaassa.

 

Missä voin luovuttaa?​

Löydät lähimmät verenluovutuspaikat viikottain päivittyvästä verkkosivujen kalenteristamme. Voit myös tilata itsellesi tilaisuuskohtaisen muistutuksen. Verenluovutuskalenteri löytyy myös Punaisen Ristin mobiilisovelluksesta.