Haku Menu

Kriisitilanteiden 3 muistisääntöä

Monet esimerkit maailmalta osoittavat, että suuronnettomuuksien ja terrori-iskujen jälkeen tavallista useammat haluavat tulla heti luovuttamaan verta. Uhrit kuitenkin pelastuvat jo verta luovuttaneiden avulla. Toimimalla veritilanteen mukaisesti ja reagoimalla kutsuihimme, autat pitämään yllä jatkuvaa valmiutta. Massiivinen joukkoapu kriisitilanteessa on harvoin tarpeen. Katso verenluovuttajan muistisäännöt kriisitilanteisiin.

​Suuronnettomuuden tai terrori-iskun sattuessa monet haluavat heti auttaa luovuttamalla verta. Veripalveluille nämä tilanteet ovat haastavia. Esimerkiksi Britannian kaksi terrori-iskua aiheuttivat heti tapahtumapäivinä isoja ruuhkia verenluovutustoimistoihin.

Veripalvelulaitokset eivät pysty ottamaan äkillisesti valtavia määriä verta vastaan, eikä siihen ole heti kriisitilanteessa yleensä edes tarvetta; sairaaloissa ja veripalveluiden varastoissa on aina verivalmisteita akuutteihin tilanteisiin. Auttajia tarvitaan pikemminkin vasta muutaman päivän jälkeen tapahtuneesta – ja ennen kriisiä.

Lue ohjeet vastaavien tilanteiden varalle Suomeen:

1.  Tee verenluovutuksesta tapa ja ”harrastus”

Veripalvelu pyrkii keräämään verta tasaisesti, noin 800 verenluovuttajalta joka arkipäivä. Edellisten päivien luovutuksista tehdyt valmisteet ovat varastoissa, ja ne voidaan hätätilanteessa lähettää nopeasti apua tarvitseville. Tämän päivän verenluovuttaja auttaa siis varautumaan tulevien päivien ja viikkojen onnettomuuksiin. Jokainen luovutuskerta voi olla juuri se ratkaiseva ja pelastava apu yllättäviin verentarpeisiin.

Punasoluvalmisteet säilyvät käyttökelpoisina 5 viikkoa ja verihiutalevalmisteet 5 päivää. Säännölliset ja sitoutuneet verenluovuttajat ovat paras tae toimivalle verihuollolle.
 
2. Toimi veren tarpeen mukaisesti ja tule viimeistään, kun saat kutsun

Verta kannattaa tulla luovuttamaan sellaisena päivänä, kun omasta veriryhmästä on pisarabarometrin mukaan tarvetta, tai olet saanut kutsutekstiviestin, -sähköpostin tai kutsupuhelun. Luovutuksesta seuraa aina naisille 91 ja miehille 61 päivän luovutuseste. Jos ihmiset lähtevät sankoin joukoin luovuttamaan verta heti suuronnettomuuden tai terrori-iskun tapahduttua, voi luovuttajien löytyminen tulevina viikkoina olla haastavaa.
 
3. Suuronnettomuuden tai terrori-iskun jälkeen:
T
ule verenluovutukseen, jos saat kutsun. Seuraa verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

On tärkeää, että ihmiset haluavat auttaa muita henkeä uhkaavissa ja dramaattisissakin tilanteissa. Mikäli onnettomuus on heikentänyt verivarastoja, Veripalvelu kutsuu luovuttajia veriryhmätarpeen mukaan eri tavoin, esim. tekstiviestillä, puhelimitse ja tiedotteilla.

Veripalvelun jatkuvan valmiuden vuoksi verivalmisteita on aina riittänyt potilaiden hoitoon Suomessa – myös suuronnettomuustilanteiden aiheuttamaan äkilliseen tarpeeseen. Sekä normaalioloissa että kriisitilanteessa kannattaa seurata Veripalvelun verkkosivuja sekä Veripalvelua sosiaalisessa mediassa.