Haku Menu

Kriisitilanteiden 3 muistisääntöä

Monet esimerkit maailmalta osoittavat, että suuronnettomuuksien ja terrori-iskujen jälkeen tavallista useammat haluavat tulla heti luovuttamaan verta. Veritilannetta seuraavat ja kutsuihin reagoivat verenluovuttajat auttavat pitämään yllä jatkuvaa valmiutta, eikä massiivinen joukkoapu ole kriisitilanteessa juuri koskaan tarpeen. Katso verenluovuttajan muistisäännöt kriisitilanteisiin.

​Suuronnettomuuden tai terrori-iskun sattuessa monet haluavat heti auttaa luovuttamalla verta. Veripalveluille nämä tilanteet ovat haastavia. Esimerkiksi Britanniassa aiemmin tänä vuonna sattuneet kaksi terrori-iskua aiheuttivat heti tapahtumapäivinä isoja ruuhkia verenluovutustoimistoihin.

Veripalvelulaitokset eivät pysty ottamaan äkillisesti valtavia määriä verta vastaan, eikä siihen ole heti kriisitilanteessa yleensä edes tarvetta – sairaaloissa ja verivarastoissa on verivalmisteita varalla akuutteihin tilanteisiin. Auttajia tarvitaan pikemminkin vasta muutaman päivän jälkeen tapahtuneesta.

Lue ohjeet vastaavien tilanteiden varalle Suomeen:

1.  Tee verenluovutuksesta pitkäaikainen tapa ja ”harrastus”

Veripalvelu pyrkii keräämään verta tasaisesti, noin 800 verenluovuttajalta joka arkipäivä. Edellisten päivien luovutuksista tehdyt valmisteet ovat varastoissa ja ne voidaan hätätilanteessa lähettää nopeasti apua tarvitseville. Tämän päivän verenluovuttaja auttaa siis varautumaan ylihuomisen onnettomuuksiin. Jokainen luovutuskerta voi olla juuri se ratkaiseva apu seuraavien päivien tai viikkojen yllättäviin verentarpeisiin.

Punasoluvalmisteet säilyvät käyttökelpoisina 5 viikkoa ja verihiutalevalmisteet 5 päivää. Säännölliset ja sitoutuneet verenluovuttajat ovat paras tae hyvälle verihuollolle.
 
2. Seuraa veriryhmäsi tarvetta Veripalvelun nettisivuilta ja tule viimeistään, kun saat kutsun luovuttamaan

Verta kannattaa tulla luovuttamaan sellaisena päivänä, kun omasta veriryhmästä on pisarabarometrin mukaan tarvetta, tai olet saanut kutsutekstiviestin, -sähköpostin tai kutsupuhelun. Luovutuksesta seuraa aina naisille 91 ja miehille 61 päivän luovutuseste. Jos ihmiset lähtevät sankoin joukoin luovuttamaan verta heti, voi luovuttajien löytyminen tulevina viikkoina olla haastavaa.
 
3. Suuronnettomuuden tai terrori-iskun jälkeen:
T
ule verenluovutukseen, jos saat kutsun. Seuraa verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

On tärkeää, että ihmiset haluavat auttaa muita henkeä uhkaavissa ja dramaattisissakin tilanteissa. Mikäli onnettomuus on heikentänyt verivarastoja, Veripalvelu kutsuu luovuttajia veriryhmätarpeen mukaan eri tavoin, esim. tekstiviestillä, puhelimitse ja tiedotteilla.

Veripalvelun jatkuvan valmiuden vuoksi verivalmisteita on riittänyt potilaiden hoitoon – myös suuronnettomuustilanteiden aiheuttamaan äkilliseen tarpeeseen. Sekä normaalioloissa että kriisitilanteessa kannattaa seurata Veripalvelun verkkosivuja sekä Veripalvelua sosiaalisessa mediassa.