Haku Menu

Verenluovuttajalla voi olla lisääntynyt raudantarve

Verenluovutuksessa jaetaan rautatabletteja niille luovuttajille, joiden tiedetään olevan suurimmassa riskissä raudanpuutteelle. Tableteilla halutaan ehkäistä verenluovutuksen mahdollisesti aiheuttama raudanpuute. Tältä sivulta löydät tietoa verenluovuttajan raudan tarpeesta ja rautalisän käytöstä.

Verenluovutuksen yhteydessä menetetty rauta korvautuu ravinnosta saadulla raudalla noin viiden kuukauden aikana. Jos luovuttaa verta tiheään, ei elimistö ehdi ravinnosta saatavalla raudalla korvata menetettyä rautaa. Tämä ilmiö on todettu erityisesti hedelmällisessä iässä olevien naisten kohdalla. Useimmat verenluovuttajat saavat ravinnosta riittävästi rautaa kattamaan elimistönsä tarpeet, eivätkä tarvitse rautatabletteja verenluovutuksen jälkeen. Myös monipuolinen ravinto auttaa ylläpitämään riittäviä rautavarastoja.

Luovutusten välillä on oltava naisilla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta. Veripalvelussa on käynnissä laaja rautatutkimus (linkki), jossa tutkitaan säännöllisesti luovuttavien verenluovuttajien rautavarastoja.

Mihin rautaa tarvitaan?

Rauta on elimistön rakennusaine, jota punasolujen hemoglobiinin lisäksi tarvitaan muun muassa lihaksissa ja elimistön toimintaa säätelevissä entsyymeissä. Rauta varastoituu luuytimeen ja maksaan. Yksilölliset erot varastoraudan määrässä ovat suuria ja miehen rautavarasto on keskimäärin kolminkertainen naisen rautavarastoon verrattuna.

Mitä hemoglobiini (Hb) on?

Hemoglobiini on veren punasolujen osa, jonka avulla happi kulkeutuu keuhkoista kaikkialle elimistöön. Hemoglobiinin hapenkuljetuskyky perustuu sen sisältämään rautaan. Jokaisella henkilöllä on yksilöllinen veren hemoglobiinipitoisuus.

Mitä raudanpuute aiheuttaa?

Lievä raudanpuute, joka ei vielä aiheuta hemoglobiinitasossa laskua, voi aiheuttaa ihmiselle oireita (esim. väsymystä ja suorituskyvyn laskua). Raudanpuute voi heikentää myös elimistön vastustuskykyä tulehduksia vastaan.

Miten rautaa saa riittävästi?

Monipuolista ruokavaliota noudattava terve henkilö saa tarvittavan määrän rautaa ravinnosta. Hyviä raudan lähteitä ovat: veri-, maksa- ja liharuuat sekä linssit, soija, merilevä, vehnä- ja ruisleseet. Raudan imeytymistä voi tehostaa käyttämällä ruokavaliossa C-vitamiinipitoisia tuotteita (esim. sitrushedelmät tai tuoremehut). Raudan imeytyminen ravinnosta tehostuu raudanpuutostilanteessa. Löydät lisätietoa ravintoaineiden rautapitoisuuksista Finelistä.

Kasvisruokavalio vähentää raudan imeytymistä. Monet kasvissyöjät pystyvät kuitenkin koostamaan kasvisruokavalionsa niin, että heidän hemoglobiinitasonsa mahdollistaa verenluovutuksen.

Voiko rautaa saada liikaa?

Veripalvelusta jaettava rautalisä on turvallinen terveelle verenluovuttajalle.  Ravinnosta ja tableteista saatava rauta eivät estä toistensa vaikutuksia, joten verenluovuttajan kannattaa rautatablettien lisäksi suosia rautapitoisia elintarvikkeita.

Rauta vaikuttaa monen lääkeaineen imeytymiseen. Mikäli käytössäsi on jokin lääke, älä ota sitä samanaikaisesti rautatablettien kanssa. Lääkkeen ja rautatablettien annosteluvälin tulee olla vähintään 2 tuntia.

Osa ihmisistä ei voi käyttää rautavalmisteita, koska he saavat niistä vatsaoireita. Jos rautatablettien käyttö ei ole mahdollista, eikä ravinnosta saatava rauta palauta hemoglobiinia normaalille tasolle vielä 2–3 kuukaudessakaan, saattaa tavallista pidempi verenluovutusväli olla hyvä ratkaisu.

Miten rautatabletteja tulisi käyttää?

Rautatabletit imeytyvät parhaiten tyhjästä vatsasta, mutta herkkävatsainen voi ottaa tabletit esimerkiksi aamupalan yhteydessä. Tuoremehu edistää raudan imeytymistä ja maitotuotteet taas vähentävät sitä. HemoJern-valmistetta käytetään 1-3 tbl vuorokaudessa (yhtenä annoksena), jolloin kuurin kesto on 1-3 viikkoa. Toissijaista Retafer-valmistetta käytetään 1-2 tablettia vuorokaudessa (yhtenä annoksena), vähintään 2 viikon ajan.
 

Fin Donor 10 000

​Veripalvelussa on käynnissä rautatutkimus, joka selvittää verenluovutuksen vaikutuksia luovuttajan rautavarastoihin ja terveyteen. Tutkimukseen voi osallistua Veripalvelun pääkaupunkiseudun veripalvelutoimistoissa.

Lue lisää