Haku Menu

Matkailun vaikutukset verenluovutukseen

Matkustamisella ja asumisella ulkomailla on merkitystä verenluovutussoveltuvuutta arvioidessa. Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukana. Mitä pidempään ja mitä kauempana tutusta ympäristöstä oleskelee, sitä suurempi riski on saada tartunta infektioista, joita Suomessa ei esiinny. Osa näistä tartunnoista voi olla luovuttajalla hyvinkin vähäoireinen tai jopa oireeton, mutta ne voivat aiheuttaa riskin verivalmisteen saajalla. Siksi luovuttamisen yhteydessä selvitellään matkustamista ja ulkomailla asumista. Verenluovuttajien valinnassa on käytössä riskinarvioihin perustuvia verenluovutusesteitä. 

Tästä taulukosta voit hakea tietoa matkailun vaikutuksista verenluovutukseen. Syötä hakukenttään maan nimi.

Asuminen ulkomailla    

Koska pidempään oleskeluun ulkomailla Euroopan alueen ulkopuolella liittyy lyhyttä matkustamista suurempi riski tartuntoihin, joita meillä ei esiinny, tulle verenluovuttajan olla asunut vähintään kolme kuukautta Suomessa tai muussa EU- tai EFTA-maassa.​

Maat - matkailusta 28 vrk:n ja asumisesta 3 kk:n luovutuseste    

Alla on lueteltu maat, joissa matkailusta seuraa vähintään 28 vuorokauden verenluovutuseste. Niissä matkailuun ja asumiseen liittyy poikkeava riski tartuntataudeille, joilla voi olla merkitystä verivalmisteiden turvallisuudelle. Alle 20 h kestäneestä matkasta ei tule verenluovutuskarenssia. Maassa asumisesta (yli 3 kuukautta oleskelua edeltävän 6 kuukauden aikana) seuraa 3 kuukauden luovutuseste.

Alankomaitten Antillit (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St Maarten, St Eustatius)
Albania
Amerikan Samoa
Anguilla
Antigua & Barbuda
Arabiemiirikunnat
Armenia
Australia
Azorit (Portugali)
Bahama
Bahrain
Barbados
Bermuda
Bosnia-Hertsegovina
Brittiläiset Neitsytsaaret
Brunei
Caymansaaret
Chile
Cookinsaaret
Dominica
Egypti
Falklandin saaret (Malvinas)
Fidži
Grenada
Guadeloupe
Guam
Hong Kong (Kiina)
Israel
Jamaika
Japani
Jordania
Joulusaari
Kanada
Kazakstan
Kiribati
Kosovo
Kuuba
Kuwait
Lesotho
Libanon
Libya
Macao (Kiina)
Makedonia
Malediivit
Marokko
Marshallinsaaret
Martinique
Mauritius
Mikronesia
Moldova
Mongolia
Montenegro
Montserrat
Nauru
Neitsytsaaret (US)
Niuesaari
Norfolkinsaari
Oman
Palau
Pitcairn
Pohjois-Mariaanit
Puerto Rico
Qatar
Ranskan Polynesia
Réunion
Saint Helena (ja Ascension)
Saint Kitts & Nevis
Saint Lucia
Saint Martin
Saint Vincent & Grenadiinit
Saint-Pierre & Miquelon
Samoa
Serbia
Seychellit
Singapore
Taiwan (Kiina)
Tokelau
Tonga
Trinidad & Tobago
Tunisia
Turkmenistan
Tuvalu
Ukraina
Uruguay
Uusi-Kaledonia
Uusi-Seelanti
Wakensaari
Valko-Venäjä
Venäjä
Yhdysvallat (USA)

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai lähetä sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi .

Maat – oleskelusta 28 vrk:n tai pidempi luovutuseste (alueesta tai kohteesta riippuen)    

Matkailusta alla lueteltuihin maihin seuraa vähintään 28 vrk:n luovutuseste.

Asumisesta alueilla, joissa ei ole malariariskiä, seuraa 3 kuukauden luovutuseste.

Yöpymisestä alueilla, joissa malariaa esiintyy, seuraa 6 kuukauden luovutuseste. Luovutuseste alkaa malaria-alueelta paluusta tai malarialääkityksen päättymisestä.

Henkilölle, joka on lapsena (alle 5-vuotiaana) asunut sellaisessa maassa, jossa malariaa esiintyy, seuraa alla olevien maiden malariariskialueilla matkustamisesta tai asumisesta 3 vuoden verenluovutuseste. Kaikilta alla olevissa maissa lapsena asuneilta tutkitaan verikokeesta malaria vasta-aineet ennen ensimmäistä verenluovutusta. Malaria vasta-aineiden tutkimiseen ei vaikuta, missä osassa maata on asunut.

Maat

Algeria – Maan etelä- ja keskiosissa esiintyy malariaa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Argentiina – Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Iguacun putouksilla, Buenos Airesissa tai Atlantin rannikolla. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Armenia – Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Jerevanissa tai Pohjois-Armeniassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Bahama – Malariaa esiintyy vain Great Exuma-saarilla. Muissa osissa maata ei ole malariariskiä. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Bangladesh – Suurimmassa osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Dhakassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Bhutan - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. pääkaupunki Thimphussa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Bolivia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. pääkaupunki La Pazissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Botswana - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Gaboronessa tai maan eteläosissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Brasilia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Rio de Janeirossa, Belémissä, Sao Paulossa, Iguacun putouksilla. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Burma (Myanmar) - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Rangoossa (Yangon) tai Mandalayssa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Costa Rica - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. San Josessa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista asia infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Dominikaaninen tasavalta - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. pakettimatkakohteissa (Puerto Plata, Cabarete, Rio San Juan, Punta Cana, La Romana, Juan Dolio). Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Ecuador - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Quitossa tai Guayaquilissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Egypti – Malariaa esiintyy ainoastaan Faijumin maakunnassa Keski-Egyptissä. Malariariskiä ei ole missään muussa osaa Egyptiä. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Eritrea - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Asmarassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Etelä-Afrikka - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Kapkaupungissa, Johannesburgissa tai Pretoriassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Etelä-Korea - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. maan eteläosissa tai Soulissa. Yöpymiseen Incheonissa liittyy malariariski. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Etiopia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Addis Abebassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Filippiinit - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. pääkaupunki Manilassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Georgia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Tbilisissä ja Mustanmeren rannikolla. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Honduras - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole San Pedro Sulassa ja Tegucigalpassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Indonesia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Jakartassa, muissa miljoonakaupungeissa, Balin ja Jaavan turistikohteissa tai Borneon saaren kaupungeissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Irak - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Bagdadissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Iran - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Teheranissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Jemen - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Sana’a:ssa Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Kamputsea - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Phnom Penhissä, Siem Reapissa, Angkor Watissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Kap Verde – Malariaa esiintyy mm. Sao Tiago-saarella (Santiago-saari) ja Boa Vista-saarella. Malariariskiä ei ole esim. saarilla Brava, Fogo, Maio, Sal, Santa Luzia, Santo Antao, Sao Nicolau ja Sao Vicente. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Kiina – Malariaa esiintyy Kiinan eteläosissa maaseudulla. Malariariskiä ei sen sijaan ole pohjoisosissa, miljoonakaupungeissa, teollisuuskaupungeissa eikä esim. Taiwanin saarella. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Kirgisia – Batkenin, Jalal-Abadin ja Oshin maakunnissa (mm. pääkaupunki Bishekissä) esiintyy malariaa. Muissa osissa maata ei ole malariariskiä. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Kolumbia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Bogotassa ja Cartagenassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Laos - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Vientianessa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Malesia – Osassa maata esiintyy malariaa (esim. Borneon saari), mutta malariariskiä ei ole mm. Kuala Lumpurissa, Georgtownissa, Penangissa, Langkawissa eikä Malakan niemimaan rannikkokohteissa tai läheisissä pikkusaarissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Mauritania – Pohjoisilla alueilla lähellä Marokon rajaa esiintyy malariaa (Dakhlet-Nouadhiboun ja Tiris-Zemourin maakunnissa). Muualla maassa ei ole malariariskiä. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Meksiko - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Yuacatanin niemimaan rannikon turistikohteissa ja Mexico Cityssä. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Namibia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole maan eteläosissa esim. Windhoekissa, Swakopmundissa ja Walvis Bayssa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Nepal - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole Katmandussa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Panama - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Panama Cityssä tai Santa Clarassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Paraguay - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Iguacun putouksilla tai Asuncionissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Peru - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole pääkaupunki Limassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Pohjois-Korea – Etelä- Korean rajaseudulla esiintyy malariaa, muualla maassa ei ole malariariskiä. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Saudi-Arabia - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Riadissa, Jeddassa, Medinassa tai Mekassa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Sri Lanka - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Colombossa, Hikkaduwassa tai Negombossa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Syyria - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Damaskoksessa tai Välimeren rannikolla. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Thaimaa – Koko maassa maaseudulla ja viidakoissa esiintyy malariaa. Suurin riski metsäisillä raja-alueilla Burman (Myanmarin), Kamputsean ja Laosin rajojen lähellä sekä Khao Sokin luonnonpuistossa. Verenluovutukseen vaikuttavaa malariariskiä ei ole rantalomilla pakettimatkakohteisiin, isoissa kaupungeissa. Malariariskin aiheuttamaa varoaikaa ei siis seuraa matkoista esim. seuraaviin kohteisiin: Ao Nang, Bangkok, Cha-am, Chiang Mai, Chiang Rai, Chicken, Coral Island, Hua Hin, Khao Lak, Koh Lanta, Koh Samet, Koh Tapu (James Bond Island), Khai Nok, Krabi Town, Pattaya, Phi Phi Le (”Leonardo DiCaprion saari”), Poda, Railey. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Turkki – Irakin, Iranin ja Syyrian rajaseuduilla esiintyy malariaa. Malariariskiä ei ole esim. missään suurkaupungeista eikä rantalomakohteista. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Uzbekistan - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Taskentissa. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Venezuela - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Caracasissa eikä Karibianmeren saarilla. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Vietnam - Osassa maata esiintyy malariaa, mutta malariariskiä ei ole esim. Hanoissa, Hai Phongissa, Chi Lingissä. Biên Hòassa, Da Nangissa, Di Anissa, Ho Chi Minh Cityssä (Saigonissa), Hoi Anissa, Nha Trangissa, Phan Thietissä, Quy Nhonissa, Thu Dau Motissa. Malariariskiä ei ole pakettimatkakohteissa itärannikolla alueella joka sijaitsee Da Nangista etelään, mutta Ho Chi Minh Cityn pohjoispuolella. Jäikö epäselväksi voitko luovuttaa? Tarkista soveltuvuutesi luovuttaa verta maksuttomasta infopuhelimesta 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai sähköpostilla osoitteesta verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Maat (koko maa) - oleskelusta vähintään 6 kk:n luovutuseste    

Alla on lueteltu maat, joissa malariaa esiintyy koko maassa. Henkilölle, joka ei ole lapsena (alle 5-vuotiaana) asunut maassa, jossa malariaa esiintyy, seuraa alla olevissa maissa matkustamisesta tai asumisesta 6 kuukauden verenluovutuseste. Este alkaa maasta paluusta tai malarialääkityksen päättymisestä.

Henkilölle, joka on lapsena (alle 5-vuotiaana) asunut 6 kuukautta tai enemmän maassa, jossa malariaa esiintyy, seuraa alla olevissa maissa matkustamisesta tai asumisesta 3 vuoden verenluovutuseste. Kaikilta näissä maissa lapsena asuneilta tutkitaan verikokeesta malaria vasta-aineet ennen ensimmäistä verenluovutusta.

Afganistan
Angola
Benin
Burkina Faso
Burundi
Djibouti
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana
Haiti
Honduras
Intia
Itä-Timor
Kamerun
Kenia
Keski-Afrikan tasavalta
Komorit
Kongo
Kongon demokraattinen tasavalta (ent. Zaire)
Liberia
Madagaskar
Malawi
Mali
Mayotte
Mosambik
Nicaragua
Niger
Nigeria
Norsunluurannikko
Pakistan
Papua-Uusi-Guinea
Päiväntasaajan Guinea
Ruanda
Salomonsaaret
Sambia
São Tome ja Principe
Senegal
Sierra Leone
Somalia
Sudan
Swazimaa
Tadžikistan
Tansania
Timor-Leste (Itä- Timor)
Togo
Tšad
Uganda
Vanuatu
Zaire (Kongon demokraattinen tasavalta)

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai lähetä sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi .

Maat Euroopassa - 28 vuorokauden luovutuseste 1.7.–30.11.    

Alla lueteltu Euroopan alueen maat, joissa 1.7. - 30.11. matkailuun tai asumiseen liittyy 28 vuorokauden mittainen luovutuseste. Alueella esiintyy kesäkaudella hyttysten välittämää Länsi-Niilin virustautia. Tartunnan riski on huomioitava verivalmisteiden turvallisuuden vuoksi.

Balkanin niemimaa (*EU:n ulkopuoliset maat):

 • Albania*
 • Bosnia-Hertsegovina*
 • Bulgaria
 • Kosovo*
 • Kreikka
 • Kroatia
 • Makedonia*
 • Montenegro*
 • Serbia*
 • Slovenia

 

Italia
Itävalta
Kypros
Manner-Espanja - Madridin eteläpuolella
Romania
Unkari

Huom! EI luovutusrajoitusta oleskelusta

 • Roomassa, Sisiliassa, Sardiniassa
 • Kreikan saarilla Kreeta, Rhodos, Karpathos ja Kasos.

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai lähetä sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi .

Maat Euroopassa - ei luovutusesteitä matkailusta tai asumisesta    

Alla lueteltuihin maihin matkailuun tai maassa asumiseen ei liity verenluovutuskarenssia mihinkään aikaan vuodesta.​

Alankomaat
Andorra
Belgia
Färsaaret
Gibraltar
Grönlanti
Irlanti
Islanti
Iso-Britannia
Kanaalinsaaret
Kanarian saaret (Espanja)
Latvia
Liechtenstein
Liettua
Luxemburg
Malta
Mansaari (Isle of Man)
Monaco
Norja
Portugali (Madeira mukaan lukien)
Puola
Ranska
Ruotsi
Saksa
San Marino
Slovakia
Suomi
Sveitsi
Tanska
Tšekki
Vatikaani
Viro

Haluatko lisätietoa? Soita verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801 (ma–pe klo 8–17) tai lähetä sähköpostia osoitteeseen verenluovutus(at)veripalvelu.fi.

Pitkät lennot    

Ennen pitkää lentoa tulee luovuttajan olla ehtinyt saada nestetasapaino kuntoon. Pitkää (esim. mannerten välistä lentoa) ei voi siten suositella alle vuorokauden sisällä verenluovutuksesta. Lentoyhtiöillä ja ilmailulana järjestöillä on usein tätä huomattavasti tiukemmat säännöt koskien lentokoneiden henkilökuntaa. ​

Ei tuloksia