Haku Menu

Veripalvelun tutkijat selvittävät yksilöllistä alttiutta sairastua koronavirusinfektioon

6.4.2020 11:00

THL aloittaa uuden kansallisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, miten yksilölliset tekijät, kuten perimä ja elintavat, vaikuttavat vaikean koronavirusinfektion syntyyn. Veripalvelu on mukana hankkeessa tutkimusorganisaationa.

Koronavirus COVID-19-tartunnan yksilöllinen kulku (COVIDprog) -tutkimus toteutetaan kansallisena yhteistyönä. Siinä selvitetään, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.
 
Tutkimusta johtaa THL:n genomiikka ja biopankki -yksikön päällikkö, tutkimusprofessori Markus Perola. Se toteutetaan yhteistyössä genomiikka ja biopankki -yksikön, terveysturvallisuus-osaston virusasiantuntijoiden, Helsingin yliopistossa toimivan Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) sekä Veripalvelun kesken. Tutkimuksessa on myös mukana biopankkeja.
 
- Veripalvelussa tutkimme koronaviruspotilaiden genomitiedosta HLA-geenien assosiaatioita. Veripalvelulla on ainoana Suomessa HLA-imputaatio -osaamista, ja HLA-geenien vaihtelu on ehkä yksittäin kiinnostavin ehdokas koronavirukseen sairastumisalttiudelle, kertoo Veripalvelun tutkimusjohtaja Jukka Partanen.
 
Tutkimus osallistuu itsenäisenä tutkimuksena myös kansainväliseen yhteistyöprojektiin ”COVID-19 Host Genetics Initiative”, jota koordinoi FIMM. Siinä tutkijat yhdistävät maailmanlaajuisesti voimansa kasvattaakseen tietoa koronavirustartunnan ominaisuuksista.
 
Lue THL:n tiedote tutkimuksesta!