Haku Menu

Veripalvelun Suomi 100 -haaste käynnistyi

16.8.2017 11:10

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Veripalvelu haastaa yritykset, yhteisöt, oppilaitokset, joukkueet ja muut porukat perustamaan VeriRyhmän ja luovuttamaan yhteensä 10 000 pussia verta vuonna 2017.

​Ensimmäinen verensiirto tehtiin Suomessa yli sata vuotta sitten, ja yhä tänä päivänä verivalmisteiden tasainen saatavuus on välttämätön edellytys suomalaisen terveydenhuollon toimivuudelle. Verivalmisteita tarvitaan päivittäin sadoilta vapaaehtoisilta luovuttajilta niin onnettomuuksien uhreille, synnyttäjille, syöpäpotilaille kuin äkillisiin ja suunniteltuihin leikkauksiin.

Yritykset ja yhteisöt ovat Veripalvelulle merkittäviä kumppaneita potilaiden auttamisessa – monilla työpaikoilla verta voi luovuttaa työajalla. Yhdessä annettu apu moninkertaistuu, ja porukalla luovuttaminen on sekä helppoa että hauskaa. VeriRyhmät eli rekisteröityneet verenluovutusryhmät voivat sopia lähimpään veripalvelutoimistoon luovutusajan etukäteen, ja porukoille järjestyy myös maksuton taksikuljetus paikan päälle.

VeriRyhmän voi perustaa mikä tahansa työ-, harrastus-, opiskelu-, tai muu porukka.  Verenluovutuskäynti ryhmänä vie aikaa vain noin tunnin, mutta voi antaa lahjan vastaanottajalle kokonaisen loppuelämän. Porukalla apu moninkertaistuu, sillä yhdestä luovutetusta veripussista erotellaan punasolut, verihiutaleet sekä plasma, ja niistä tehtyjä valmisteita voidaan käyttää usean eri potilaan hoidossa.

Suomi 100 -kampanjan aikana elo-joulukuussa luovuttaneet uudet ja vanhat VeriRyhmät osallistuvat risteily-, hotelli- ja ravintolalahjakorttien sekä leffalippujen arvontaan. Ahkerimmin auttanut porukka palkitaan Punaisen Ristin hätäensiapukurssilla. Koko vuoden aikana vähintään 10 luovutusta tehneet VeriRyhmät saavat Suomi 100 -kunniakirjat.

VeriRyhmiä toimii eri puolilla maata jo 3000. Kampanjan tavoitteena on saada mukaan ainakin 500 uutta luovutusporukkaa. Ollaan yhdessä hengenpelastajia!

Kampanja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lue lisää kampanjasivulta.