Haku Menu

Veripalvelun osalta koronavirusepidemian vaikutukset ovat toistaiseksi hyvin hallinnassa

16.3.2020 11:40

Veripalvelun infektioasiantuntijat seuraavat jatkuvasti infektiotilannetta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Verenluovutuksen osalta on otettu käyttöön epidemiatilanteen mukaan päivittyvät uudet verenluovutuksen rajoitukset eikä valmisteiden riittävyys ole uhattuna näillä näkymin sen enempää verenluovuttajien kuin verenoton henkilökunnan osalta.

​Toistaiseksi ei ole näyttöä, että Sars-nCov-2 olisi levinnyt veren välityksellä eikä aiempien SARS-MERS-epidemioiden ajalta ole tällaisesta esimerkkejä.
Veripalvelun verivalmistevarastot ovat toistaiseksi hyvällä tasolla. Tilanne voi joiltain osin vaikeutua epidemian edetessä mutta olemme varautuneet häiriöihin ja oletamme myös valmisteiden kysynnän tällöin vähenevän. Potilaskohtaisten valmisteiden suhteen suosittelemme olemaan mahdollisuuksien mukaan hyvissä ajoin etukäteen yhteydessä Veripalveluun.
Veripalvelun diagnostiset laboratoriotoiminnot jatkuvat normaalisti. Ohimeneviä häiriöitä voi esiintyä esimerkiksi henkilöstön tai reagenssien saatavuuteen liittyvistä syistä, mutta toistaiseksi ei niitä ole näköpiirissä.
Kantasolurekisterissä siirteiden toimittaminen on vaikeutunut merkittävästi kansainvälisen liikenteen häiriöiden takia mutta välitystoiminta jatkuu. Kantasolurekisteri on jatkuvasti yhteydessä siirtokeskuksiin tilannekuvan ylläpitämiseksi.

Pyydämme tietoa terveydenhuollon koronasuunnitelmista

Pyydämme teitä ilmoittamaan Veripalveluun mahdollisesti tiedossanne olevat organisaatiotanne koskevat toiminnan muutokset (kuten elektiivisen leikkaustoiminnan mahdollinen supistaminen), joilla voi olla merkittävää vaikutusta verivalmisteiden käyttöön.

Jarkko Ihalainen
Lääketieteellinen johtaja


Lisätietoja:

Hannele Sareneva, osastonjohtaja, sairaala-asiakkuudet
hannele.sareneva@veripalvelu.fi, p. 029 300 1798