Haku Menu

Veripalvelun biopankissa verenluovuttajat auttavat uusien hoitojen kehittämisessä

30.9.2021 9:00

Jo 53 000 verenluovuttajaa on liittynyt Veripalvelun biopankkiin. Heidän avullaan kehitetään muun muassa syöpähoitoja ja saadaan tietoa verenluovutuksen terveysvaikutuksista. Verenluovuttaja voi liittyä biopankkiin verenluovutuksensa yhteydessä.

Verenluovuttajan biopankkinäytteen käsittelyä Falcon-putkessa.

Verenluovuttajien biopankkinäytteet ja -tiedot tuovat ainutlaatuista ja arvokasta tietoa tutkijoiden käyttöön. Tällä hetkellä biopankkiaineistojen avulla kehitetään muun muassa menetelmää, jossa geenitietoja hyödyntämällä voitaisiin löytää nopeasti ja tehokkaasti verenluovuttajia potilaille, jotka tarvitsevat tarkkaan heille sovitettuja verivalmisteita. Tällaisia valmisteita tarvitaan esimerkiksi pitkien syöpähoitojen aikana.

”Verenluovuttajien apu potilaille on korvaamattoman tärkeää. Biopankkiin liittymällä apunsa voi ulottaa vielä pitkälle tulevaisuuteen, sillä silloin on mukana kehittämässä sekä nykyisiä että uusia hoitomenetelmiä”, kertoo Veripalvelu erikoislääkäri Riikka Lehtisalo.

Veripalvelun biopankki kerää näytteitä verenluovuttajilta, jotka ovat antaneet suostumuksensa tietojensa tutkimuskäyttöön. Tähän mennessä biopankkiin on liittynyt 53 000 verenluovuttajaa. Tavoitteena on saavuttaa 60 000 liittyjän rajapyykki seuraavien kahden vuoden aikana.

Veripalvelun biopankkiin voi liittyä verenluovutuksessa käydessään. Luovuttaja allekirjoittaa biopankkisuostumuksen ja hoitaja kerää biopankkinäytteen normaalin verenluovutuksen yhteydessä.

Biopankin toimintaan, näytteitä hyödyntäviin tutkimuksiin ja näytteenantajan infomateriaaleihin voi tutustua tarkemmin Veripalvelun biopankin verkkosivuilla.

Verta voi luovuttaa ympäri maata

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. 

Aika verenluovutukseen varataan etukäteen osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus

Veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuksia ympäri maata. Tilaisuudet voi katsoa Veripalvelun sivuilta löytyvästä kalenterista.

Lisäksi verta voi luovuttaa Veripalvelun kymmenessä kiinteässä toimipisteessä eri puolilla maata. Toimipisteiden aukioloajat löytyvät kunkin toimiston verkkosivuilta.