Haku Menu

Verenluovutuseste miesten välisestä seksistä lyhenee neljään kuukauteen

11.2.2021 14:15

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on uudistanut määräyksen verenluovuttajien luovutussoveltuvuudesta. Määräyksessä muutetaan seksiriskikäyttäytymiseen liittyvä 12 kuukauden varoaika neljän kuukauden mittaiseksi.

Muutos koskee sekä miesten välistä seksiä että seksin ostamista tai myymistä. Fimean määräys astuu voimaan 15.2.2021. Veripalvelussa muutokset otetaan käyttöön kolmen kuukauden siirtymäajan sisällä 3.5.2021.  

Seksiriskikäyttäytymiseen liittyvää muutosta luovutusesteeseen on taustoitettu kahdella lausuntokierroksella. 

- Seksiriskikäyttäytymiseen liittyviä varoaikoja on syytä arvioida määräajoin. Miesten väliseen seksiin liittyvistä varoajoista käydään jatkuvasti kansainvälistä keskustelua, ja uutta tutkimustietoa tulee hyödyntää myös Suomessa tehtävässä riskiarvioinnissa. Nyt suunniteltu muutos on Veripalvelun ja muiden Fimean kuulemien asiantuntijoiden mukaan ajankohtaiseen tutkimustietoon perustuva, toteaa verenluovutuksen vastaava lääkäri Johanna Castrén

- Muutos 12 kuukauden luovutusesteestä 4 kuukauden luovutusesteeseen ei riskiarviointimme mukaan vaikuta verivalmisteiden turvallisuuteen. Siksi varoaikaa voidaan turvallisesti lyhentää, Castrén sanoo.

Lue lisää Fimean tiedotteesta.
Lue myös: Uutinen Veripalvelun sivuilla 20.1.2021.