Haku Menu

Verenluovutukset järjestetään edelleen ajanvarauksella

7.8.2020 9:30

Veripalvelu suosittelee kaikkia verenluovuttajia varaamaan ajan luovutukseen etukäteen. Pandemian vuoksi käyttöön otettu ajanvaraus mahdollistaa turvavälien noudattamisen. Ajanvarauksella pystytään myös ennakoimaan luovutusten määrää. Tasainen luovuttajamäärä on tärkeää, jotta verivalmisteet voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti potilaiden käyttöön.

Useita käytäntöjä muutettiin keväällä verenluovutuspaikoilla koronapandemian vuoksi. Yksi näkyvimmistä oli ajanvarauksen laajeneminen. Aiemmin aika oli mahdollista varata ainoastaan verenluovutustoimistoihin ja muutamilla pilottipaikkakunnilla myös verenluovutustilaisuuksiin.

Koronavarotoimien myötä ajanvaraus laajeni koskemaan kaikkia verenluovutuksia.
Käytäntö on suurella todennäköisyydellä jäämässä pysyväksi, sillä se on osoittautunut niin verenluovuttajien kuin henkilökunnan puolesta toimivaksi.

- Ajanvarauksella voimme rajoittaa tiloissamme samaan aikaan olevien määrää ja pitää näin huolta etäisyyksistä, meidän kaikkien turvaksi. Lisäksi ajanvaraus nopeuttaa luovuttajan käyntiä, sillä ruuhkia ei enää muodostu. Ja mikä tärkeintä, ajanvarauskäytäntö auttaa Veripalvelua mitoittamaan päivittäisen luovuttajamäärän juuri potilaiden senhetkistä tarvetta vastaavaksi, kertoo Lahden veripalvelutoimiston vastaava hoitaja Tarja Järvinen.

Jos aikoja on vapaana ja turvavälit on mahdollista toteuttaa, verenluovuttaja voidaan ottaa sisään oveltakin. Tähän vaikuttaa kuitenkin esimerkiksi se, onko tiloissa paljon muita kuin verenluovuttajia.

- Paras tapa auttaa ja varmistaa sopiva luovutusaika on tehdä varaus ennakkoon. Kannattaa myös jättää tulematta useamman saattajan kanssa. Näin tiloihin mahtuu enemmän luovuttajia, Järvinen painottaa.

Porukalla saa tulla luovuttamaan, kunhan kaikki varaavat oman ajan. Ajan voi varata osoitteesta veripalvelu.fi/ajanvaraus

Koronapandemian vuoksi Veripalvelussa on edelleen käytössä varotoimia. Lue lisää.