Haku Menu

Verenluovutuksessa otetaan lisätoimena käyttöön suu-nenäsuojukset

6.10.2020 13:00

​Koronavirusepidemian kiihtyessä viranomaiset ovat laajentaneet kasvomaskisuosituksia kansalaisille. Myös verenluovutuksessa otetaan 7.10. alkaen suu-nenäsuojukset käyttöön hoitajien ja luovuttajien lähikontaktitilanteissa niillä alueilla, joilla epidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Käsihygienia ja turvavälit ovat edelleen tärkeimmät keinot mahdollisten tartuntojen estämisessä.

Luovuttajaa neuvotaan edelleen riisumaan kasvomaski juomista ja henkilöllisyyden tunnistamista varten, mutta hän voi halutessaan henkilöllisyyden tunnistamisen jälkeen haastattelun ajan käyttää suu-nenäsuojusta, jonka saa Veripalvelun hoitajalta haastattelupisteessä.

Suu-nenäsuojus tulee poistaa luovutuspedillä ennen luovutuksen alkua ja kädet on desinfioitava maskin poiston jälkeen. Luovutuksen aikana maskia ei saa käyttää, sillä se voi häiritä voinnin seuraamista ja lisätä luovuttajan huonovointisuutta.

Tärkeimmät varotoimet verenluovutuksessa ovat edelleen turvavälin (1-2 m) pitäminen aina kun mahdollista, sekä huolellinen käsihygienia. Jos on vähänkään flunssaoireita, luovutukseen ei saa tulla.

Lisäksi 7.10. alkaen lapsia tai muita saattajia ei toistaiseksi sallita luovutustilassa (poislukien esim. kuulovammaisen avustaja).

Sairaanhoitopiirit tiedottavat alueen siirtymisestä kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen. Veripalvelun infektiolääkäri ja hygienia-asiantuntija sekä alue-esimiehet seuraavat epidemiatilannetta.


Huom! Tämän uutisen jälkeen käytäntöihin on voinut tulla muutoksia

Katso ajankohtaiset koronakäytänteet ja luovutusrajoitukset täältä