Haku Menu

Verenluovutuksen koronavarotoimet muuttuivat

28.6.2021 10:00

Veripalvelu on muuttanut koronaepidemiaan liittyviä varotoimiaan. 28.6.2021 alkaen verenluovuttajille suositellaan kasvomaskin käyttöä verenluovutustiloissa. Lisäksi lasten, saattajien ja vapaaehtoisten avustajien pääsyä verenluovutustilaan kevennetään.

Keväällä ja alkukesästä Veripalvelu edellytti kaikilta kirurgisen suunenäsuojuksen käyttöä verenluovutustiloissa. Kesäkuun lopusta alkaen luovuttajille suositellaan Veripalvelun tarjoaman kirurgisen suunenäsuojuksen käyttöä, vähintään terveydenhoitajan haastattelun ja verenluovutuksen aikana. Myös Veripalvelun henkilökunta käyttää kasvomaskia kaikissa asiakaskohtaamisissa ja muissa lähikontakteissa.

Muuttuneiden varotoimien myötä lapsen tai saattajan voi taas ottaa mukaan verenluovutukseen. Myös heidän on noudatettava varotoimia.

Verenluovutuksen maskisuositus pähkinänkuoressa:
• Verenluovutukseen ilmoittautuessa ei tarvitse vielä poistaa jo puettua suunenäsuojusta.
• Juominen ennen luovutusta on tärkeää. Juomisen ajaksi kasvomaskin voi ottaa pois.
• Verenluovuttajan tunnistamisen yhteydessä hoitaja pyytää paljastamaan kasvot. Tämän voi tehdä raottamalla suunenäsuojusta korvalenkistä.
• Kasvomaskin voi vaihtaa aina tarvittaessa. Veripalvelu tarjoaa kirurgiset suunenäsuojat, ja niiden poistamiseen ja pukemiseen löytyy verenluovutustiloista käsihuuhdetta ja roskakoreja.
• Halutessaan saa käyttää myös omaa kasvomaskia. Niitäkin käytettäessä on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa ja poistaa käytetty maski roskapussiin tai suljettavaan muovipussiin.

Verenluovutukseen saa edelleen tulla vain oireettomana. Veripalvelu huolehtii, että verenluovutustiloissa on mahdollista pitää turvavälit. Lisäksi verenluovutuksessa on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta ja pestävä tai desinfioitava kädet ainakin tilaan tultaessa, ennen kahvittelua ja lähtiessä.

Veripalvelu palvelee edelleen ajanvarauksella. Ajan voi varata mihin tahansa verenluovutustilaisuuteen tai toimipisteeseen, riippumatta kotipaikkakunnasta.